Pakistan İstihbarat Servisleri Şii Katliamına İzin Veriyor

Pakistan İstihbarat Servisleri Şii Katliamına İzin Veriyor
"Laşkar-i-Cengvi, 1980’lerin ortasında o zamanın Pakistan devlet başkanı, Pencap eyaletinin askeri diktatörü tarafından kurulmuş olan bir diğer terör gurubu olan Sipah-i-Sahabe Pakistan (SSP) örgütünden ayrılmış bir gruptur."

Ali Vasif: Pakistan istihbarat servisleri teröristlerin Şii Müslümanları katletmesine izin veriyor


Press TV


Pakistan'ın istihbarat kuruluşları, 1980'lerin ortalarından beri şiddetin yıktığı Pakistan'ın her yanında teröristlerin Şii Müslümanları öldürmesine izin verdi.  


Bunun arka planında, Pakistanlı yasadışı terör örgütü Laşkar-i Cengvi Pakistan'ın güneybatısındaki Belucistan Eyaleti'nin Kuetta şehri yakınlarında ağırlıklı olarak Şii Müslümanların yaşadığı bir bölgede Cumartesi günü gerçekleşen ve aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu en az 81 kişinin ölümüne, 200'e yakın kişinin de yaralanmasına neden olan bombalı saldırının sorumluluğunu üstlendi. 

Press TV, konuya daha yakından bakmak için Washington'dan Uluslararası Reform ve Araştırma Derneği başkanı Seyyid Ali Vasif ile bir röportaj yaptı. Aşağıda bu röportajın yaklaşık bir çözümlemesi sunulmaktadır.   


Press TV: Sayın Vasif, Pakistan'daki Şii topluluğunun durumu ne kadar hassas? 

Vasif: Ne yazık ki, Pakistan Şiilerine yönelik terör eylemleri yaklaşık yirmi yıldır devam ediyor. Bu eylemler, Pakistan'ın orduya dayalı iç politikasının önemli bir parçasıdır. Bunlar rastgele eylemler olmayıp, Pakistan ordusunun cihad adına gerçekleştirdiği, Şiilere karşı bütünüyle planlı cinayetler ve soykırımdır.  

Bu cinayetlerin arkasındaki güçler, Pakistan'ın istihbarat kuruluşları, ordusu ve üst düzey sivil bürokrasisidir. Pakistan medyası da bu durumun kesinlikle suç ortağıdır. 

Bu tür saldırılar, sözde ordunun Afganistan'la olan kuzey sınırlarını sağlama almak ve Afganistan üzerinden Hindistan saldırısına karşı korunmak için Afganistan içine doğru stratejik bir yarılma yaratma adına gerçekleştirilmektedir.

Bu bir mittir ve gerçekle ilgisi yoktur. Pakistan askeri istihbaratı tarafından geliştirilmiş ütopik bir savunma konseptidir. Pakistan'ın ulusal güvenliğinin pratik boyutlarıyla hiçbir ilgisi yoktur.

Press TV: Sayın Vasif, neden hükümet hiçbir şey yapmıyor? Laşkar-i Cengvi terör grubunun bu olayın sorumluluğun üstlendiğini duyduk. Her şeyden önce, bu Laşkar-i Cengvi grubu kime hizmet ediyor? İkinci olarak, bize bu grubun geçmişinden biraz daha bahsedebilir misiniz?

Vasif: Laşkar-i-Cengvi, 1980'lerin ortasında o zamanın Pakistan devlet başkanı, Pencap eyaletinin askeri diktatörü tarafından kurulmuş olan bir diğer terör gurubu olan Sipah-i-Sahabe Pakistan (SSP) örgütünden ayrılmış bir gruptur. Sipah-i-Sahabe, o dönemin Pakistan askeri seçkinleri tarafından kurulmuştu.



Laşkar-i-Cengvi, Sipah-i-Sahabe ve tüm bu cihadçı örgütler temelde, ordunun Pakistan'daki Şiileri ezme politikalarıyla ortaktır. Bu eylemler, Hindistan'da, ABD'de ve diğer ülkelerde, özellikle de Afganistan'da faaliyet gösteren El Kaide, Taliban ve diğer terör gruplarının terörist politikalarına mukabildir.  

Laşkar-i-Cangvi temel olarak, Sipah-i Sahabe'nin 80'lerin sonlarında Pencap eyaletinde öldürülen lideri Mevlana Cengvi'nin adına kurulmuştur. 

Bu insanlar bugün Pakistan'ın askeri kuruluşları tarafından, özellikle de Silahlı Kuvvetler Arası İstihbarat teşkilatınca korunuyor ve himaye ediliyorlar. Onların himayesi altında çalışıyorlar. Pakistan istihbarat teşkilatlarının desteği olmadan bu kadar büyük miktarda teçhizatı, patlayıcıyı ve mali yardımı nasıl elde edebilirlerdi ki?

Bunlar bazen El Kaide adına, Taliban adına hareket ediyorlar, bunların adına oradaki Şiilere karşı hareket ediyorlar.

Ayrıca bazı Pakistanlı generalleri öldürdüler ve Pakistan'daki askeri tesislere saldırdılar.

Liderleri, Pakistan Ordusu'nun lideri (Eşfek Pervez) Kayani'nin emriyle 15 yıl hapiste kaldıktan sonra bir yıl önce serbest kalan Malik İshak'tır. 

Laşkar-i-Cengvi ve diğerleri askeri merkezlere saldırıp Pakistan ordusundan iki generali rehin aldığı zaman Kayani diyaloğa girmişti.

Laşkar-i-Cengvi lideri Malik İshak, müzakerelere davet edilmişti ve Pakistan ordusundan iki generalin serbest bırakılmasının arkasındaki kişi Kayani'ydi.

İşte şimdi Pakistan ordusu, Laşkar-i-Cengvi'nin ve diğer teröristlerin sadece Kuetta'da değil, Pakistan çapında Şiileri öldürmesine izin vererek borcunu ödüyor.

Çev: Selim Sezer

medyasafak.com