"ABD Kuvvetleri Afrika’nın Diğer Bölgelerini de İstikrarsızlaştıracak"

"ABD Kuvvetleri Afrika’nın Diğer Bölgelerini de İstikrarsızlaştıracak"
Bir politik analist son gelişmeler sadece Mali ve Nijer’i değil Afrika’nın batı bölgesinin tamamını olduğu kadar kıtanın kuzey bölgelerini de istikrarsızlaştıracak ve gerilimi yükseltecek, dedi.

Aboyami Aziziwe: ABD kuvvetleri Afrika'nın diğer bölgelerini de istikrarsızlaştıracak
 

Bir politik analist son gelişmeler sadece Mali ve Nijer'i değil Afrika'nın batı bölgesinin tamamını olduğu kadar kıtanın kuzey bölgelerini de istikrarsızlaştıracak ve gerilimi yükseltecek, dedi.


Bu yorum ABD Nijer'de El Kaide ve onun Afrika'daki yerel grupları ile mücadele etmeyi ve Fransız askerlerine Mali'deki savaşlarında yardım etmeyi amaçlayan yeni bir insansız hava aracı üssü inşa ederken geldi. Cuma günü New York Times'ta yayımlanan bir haberde, Washington'un Afrika'ya yönelik teröre karşı çabasında bir çözüm önerisi olarak,  ABD Nijer'e bir miktar insansız hava aracı yerleştiriyor, denildi.


Press TV Pan-African News Wire editörü Abayomi Azikiwe ile meseleyi derinlemesine tartışmak için bir röportaj geçekleştirdi.


Aşağıdaki metin bu röportajın yaklaşık bir çözümüdür.


Press TV: Bay Azikiwe, ABD şimdi de Nijer'de. Bu durumda bizim Washington'dan beklememiz gereken bir sonraki hareket nedir?


Azikiwe: Bekleyebileceğimiz şey Batı Afrika'da daha fazla askeri varlıktır. Aralık ayında Beyaz Saray yaklaşık üç düzine Afrika ülkesine 3.500 asker yerleştirdiğini ilan etti. Bu, Birleşik Devletler Afrika Komutanlığı tarafından yükseltilen militarizmin parçasıdır.


Nijer uranyum bakımından en zengin ülkelerden birisidir. Uranyum nükleer teknolojinin ve nükleer silah sanayinin kalbidir. Bu aynı zamanda devam eden Fransız saldırısı ve komşu Mali'deki işgal ile açıkça ilişkilidir de.


Mali'deki Fransız müdahalesinin bu ülkedeki iç problemleri çözdüğünü iddia ediyorlar ama son birkaç gün içinde gördüğümüz şey Gao'daki, Kidal'daki, Tessalit'teki ve kuzeydeki dağlardaki  çatışmaların artmasıdır. Bugün ülkenin kuzeyindeki İslamcılarla çatışmalarda on üç Çad askerinin öldüğü haber verildi. Tessalit'te iki bombalı saldırı oldu. Yine iki gün evvel Gao'da bir Fransız askerinin ölümü haber oldu.


Bu gelişmeler gerilimi ve istikrarsızlığı yükseltecek ama sadece Mali ve Nijer'de değil bilakis bütün Batı Afrika bölgesinde olduğu kadar bu, kıtanın kuzey bölgelerine de yayılacak.


Press TV: Savaşlar ve saldırganlık kelimenin tam anlamıyla mültecileri yaratıyor. Mali ve Nijer'in her ikisindeki mülteci krizi nasıl kötüleşecek?


Azikiwe: Peki, 2011 yılı boyunca Libya'nın ABD-NATO tarafından bombalanmasının sonucu olarak gelişen kötü bir durum var. Bu, Mali'nin kuzeyindeki iç çatışmayı kamçıladı.


Mali'deki durum hakkında Birleşmiş Milletler tarafından bir rapor hazırlandı. Buna göre içeride olduğu kadar komşu ülkelere doğru yer değiştiren 450 binin üzerinde Malili var ve Kuzey Mali'deki çeşitli şehirlerde yoğunlaşan çatışmalarla Batı Afrika'da durum daha da kötüye gidecektir. Bu durumda daha derin bir insani krizi bekleyebiliriz ve bu yeterince ironiktir.


Aynı zamanda Cumhurbaşkanı Hollande UNESCO 2013 Barış Ödülü ile ödüllendirildi. Bu son derece ironik bir durum ve Fransa'nın Mali'ye barış getirmeyeceğinin açık bir emaresi. Fransa daha çok savaş ve daha çok istikrarsızlık getiriyor.


Press TV: Bu savaşlar Mali'ye nasıl zarar verecek ve elbette Nijer'i de bunun içine çekerek, yine özellikle bu zor zamanlarda Fransa ve ABD'nin ekonomileri için kötü olmayacak mı?


Azikiwe: Fransa çok çaresiz bir durumdadır. Ekonomik açıdan işsizlik oranı şu an yaklaşık yüzde on bir seviyesindedir. Çok büyük bir bütçe açıkları var. Avrupa'daki diğer ülkelere veya ABD'ye gelip onları kurtarması için güvenemezler zira ABD şayet bir anlaşmaya varmazlarsa önümüzdeki birkaç hafta içinde on binlerce kişinin işini kaybedeceği kolayca görünen bu mali uçurumla yüzleşiyor.


Fransa Cumhurbaşkanı sadece iki gün evvel Yunanistan'a gitti ve genel grev ile karşılaştı. Öyle ki, bütün dünya sermaye sistemi derin bir kriz içindedir ve NATO devletlerinin Afrika ülkelerine müdahalesinin sebebi budur ama bu bir çözüm olmayacak, bu ancak mevcut problemleri ve krizleri alevlendirecektir.


medyasafak.com