Eski Amerikalı Senatör: Yaptırımlar İran’a Verilmiş En İyi Hediyedir

Eski Amerikalı Senatör: Yaptırımlar İran’a Verilmiş En İyi Hediyedir
Eski bir Amerikalı Senatör, ABD öncülüğünde İran’a karşı yürütülen “gayrı meşru” yaptırımlar İslam Cumhuriyeti’ni “tamamen bağımsız” kılmak suretiyle karşı etki sağladı, dedi.

 

Eski ABD senatörü: Yaptırımlar İran'a yapılmış en iyi şeydir

 

İki dönem Alaska Senatörü olan Mike Gravel Foreign Policy ile yaptığı röportajda, “Size yaptırımların rahatsız edici olduğuna dair bir şüphe olmadığını söyleyeceğim ama uzun vadede bu İran'a daha evvel hiç yapılmamış en iyi şeydir”, dedi.

Üçüncü Uluslararası Hollywoodizm ve Sinema Konferansı'na katılmak için Şubat başlarında İran'ın başkenti Tahran'ı ziyaret eden Gravel, yaptırımların İranlıları “tamamıyla bağımsız” yaptığını ve “ekonomik faaliyetlerini içselleştirip makineler üretmeye” zorladığını açıkladı.


Gravel, “İran'ın kalbine on mil kadar ilerlediğimizde viyadüklü bir karayolu inşa ettiklerini gördük. Delikanlı, size anlatacağım, burası etkileyici bir şantiyeydi. Öyle ki, Tahran normal bir şekilde büyüyen bir şehir gibiydi. Bayındırdı. Trafik sıkışıklığını sayabilirsiniz. Mimarinin aşırı cazibesi ve etkisini de. Böylelikle ülkeye olan şey, onun bağımsızlığa zorlanmasıdır”, diye konuştu.


Eski senatör, “Yerli mamuller üretmek zorunda kalırsınız ve sonra etrafınıza dönüp çok rekabetçi bir şekilde mallarınızı ihraç edebilirsiniz… Bu İran'da devam eden şeydir”, diyerek İran'ın gelişme ve ilerleme yolunda olduğunu belirtti.


ABD, İsrail ve onların bazı müttefikleri İran'ı sürekli bir biçimde, nükleer enerji programının sivil olmayan unsurlar içermesiyle suçluyorlar.

İran, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşmasına imza koyan bir ülke ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun (UAEK) bir üyesi olarak, barışçıl amaçlarla nükleer teknoloji geliştirmenin hakkı olduğunu ileri sürerek suçlamaları reddediyor.


Ayrıca, UAEK İran'ın nükleer tesislerinde sayısız teftiş gerçekleştirdi ama hiçbir zaman İran'ın nükleer programının askeri konulara yöneldiğini gösteren herhangi bir delil bulamadı.


Eski Amerikalı Senatör İran'a karşı ABD öncülüğündeki yaptırımları, Washington “yapılan şeyin çözüme ulaşmaya zarar verici” olduğunu öngörmediği için ağır bir biçimde eleştirdi.


Gravel, İran'ın UAEK kurallarını ihlal etmediğini BM nükleer ajansı müfettişlerinin bütün bu alanları incelemeye devam ettiğine işaret ederek vurguladı.


Gravel, İslam İnkılâbı Lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamanei tarafından nükleer silahların üretimi ve kullanımına karşı yayımlanan bir fetvaya da işaret etti.  Senatör sözlerine, “Bence maalesef Obama yönetimi tarafında büyük bir samimiyetsizlik var. Muhtemelen bu konuya en iyi bakış açısını İmam çok açık bir şekilde ifade etti; Kuran bunu yapamayacaklarını emrettiği için böyle bir bombayı elde etmeye çalışmayacaklar”, diye devam etti.


30 Ağustos 2012'de Tahran'da yapılan 16. Bağlantısızlar Hareketi Toplantısı'nın açılış merasiminde yaptığı konuşmada Ayetullah Hamanei, Tahran nükleer silahlar dahil olmak üzere kitle imha silahlarının kullanımını “bağışlanamaz bir günah” olarak kabul eder, demişti.


Gravel, “Bir bomba yapma peşinde olduklarına dair istihbarat değerlendirmeleri yok. Hiçbiri yok”, ifadelerini kullandı.


ABD ve İsrail tarafından öne sürülen iddialara rağmen 16 Amerikan istihbarat ajansı tarafından geçen yıl onaylanan bir raporda Tahran nükleer silahlar üretmek istemiyor, denilmişti. İsrailli istihbarat topluluğu da bu değerlendirmeye katılmıştı.”


medyasafak.com