"Suudiler Suriye’deki Militanlara Hırvat Silahları Sağlıyor"

"Suudiler Suriye’deki Militanlara Hırvat Silahları Sağlıyor"
Yeni bir haber Suudi Arabistan’ın Suriye’deki yabancı destekli militanlara Ürdün yoluyla büyük miktarda askeri kargo ve ağır silahlar sağladığını ortaya çıkardı.

New York Times gazetesi Pazartesi günü, adını vermeyen Batılı yetkililere dayanarak, “Silahlar isyancılara Aralık ayında Ürdün yoluyla mekik dokuyan sevkıyatlar vasıtasıyla ulaşmaya başladı”, dedi.


Bir Batılı yetkili, “Binlerce tüfek ve yüzlerce makineli tüfek ile bilinmeyen miktarda silah Suriye'ye yollandı”, açıklamasını yapıyor.


Gazete üst düzey bir Amerikalı yetkilinin yollanan yükü “muhaliflerin lojistik hattının gelişmesi” olarak tanımladığını yazdı.


İsminin gizli kalması koşuluyla konuşan yetkili yakın zamanda Suudilerin Hırvatistan'dan ağır silahlar satın alması kendileri için değildi dedi.

Yetkili sözlerine, “Taşma noktasına yakın olmadığımıza eminim”, diyerek devam etti.

Haber, Fars Körfezi ülkelerinin Suriye'de hükümete karşı savaşan militanlara askeri malzeme ve diğer yardım malzemelerini “bir yılı aşkın bir zamandır” gönderdiklerini ancak son gönderilen yükün miktarının daha evvel temin edilen silahlarla kıyaslanamaz ölçüde olduğunu da doğruladı.


Yetkililer New York Times'a “Birçoğu Yugoslav silahları olan birkaç uçak dolusu silahın Aralık ayından bu yana Hırvatistan'dan geldiğini daha evvel Suriye krizinde görülmeyen bu silahların militanlar tarafından Youtube'a gönderilen videolarda görülmeye başlandığını”, söylediler.

Gazete, Yugoslav yapımı geri tepmesiz silahların özel bir tipinin de dahil olduğu bu ağır silahlara ilaveten saldırı tüfekleri, bomba atar tüfekler, makineli silahlar, havanlar ve omuzdan atılan roketler tanklara ve diğer silahlı araçlara karşı kullanılıyor, dedi.


Transferleri bilen yetkililer Amerikan gazetesine, “Silahlar 1990'lardaki Balkan savaşlarından kalan, Hırvatistan'daki  deklare edilmemiş fazlalıkların bir kısmıydı”, açıklamasını yaptılar.


Washington'daki bir yetkili de üst düzey bir Hırvat yetkilinin geçen yaz Washington'u ziyaret ettiğini ve Amerikalı yetkililere Hırvatistan'ın kullanılabilir birçok silahını Suriye'deki silahlı gruplara nakletmekle ilgilenen birisi olabileceğini sezdirdiğini doğruladı.
 

Haberde, “Suudi Arabistan tarafından satın alınan Ukrayna yapımı tüfek mermileri ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından sağlanan İsviçre yapımı el bombalarının her ikisine de gazeteciler tarafından isyancıların elinde rastlanıyordu”, denildi.


Öte yandan Hırvat gazetesi Jutarnji Cumartesi günü verdiği haberde, “Hırvatistan'ın başkenti Zagrep'teki Pleso Havaalanında geçen aylarda alışık olunmadık kadar yüksek sayıda Ürdün kargo uçağının görüldüğünü”, kaydetti.


Hırvatistan silahlarının sevkıyatındaki muhtemel ABD rolünü ifşa eden gazete, Ürdün Uluslararası Hava Kargo şirketine ait Ilyushin 76 uçağının Pleso Havaalanında 14 ve 23 Aralık, 6 Ocak ve 18 Şubat tarihlerinde görüldüğünü bildirdi.


Pazar günü, İngiltere ve ABD Suriye'deki silahlı gruplara daha çok yardım sağlamayı taahhüt ettiler.


İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile birlikte pazartesi günü Londra'da yaptığı bir basın toplantısında, “Suriyeli muhalefete desteğimizi önemli ölçüde yükseltmeliyiz.  Bunu yapmaya hazırlanıyoruz”, dedi. Kerry, Hague ile hemfikir olduğunu söyledi.


ABD ve Batılı müttefiklerinin yanında Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar Suriye krizinin sona erdiğini görmek istediklerini iddia ediyorlar fakat aynı zamanda militanlara silah ve para vermeyi sürdürüyorlar.


medyasafak.com