"Hamas, Tüneller ve Suriye"

"Hamas, Tüneller ve Suriye"
"Müslüman Kardeşler örgütüne bağlı Mısır yönetiminin, Filistin-Mısır sınırındaki tünelleri atık su ile doldurup tahrip etmesi karşısında, Hamas liderliği ve Gazze'deki hükümet sessizliğini koruyor."

Nidal Hamd- Filistinli Yazar
 

Müslüman Kardeşler örgütüne bağlı Mısır yönetiminin, Filistin-Mısır sınırındaki tünelleri atık su ile doldurup tahrip etmesi karşısında, Hamas liderliği ve Gazze'deki hükümet sessizliğini koruyor. Hamas hükümetinin yasama başkanı Dr. Aziz Dveyk son demeçleriye, Suriye halkının devriminin yanında olmalıyız sloganıyla, Hamas'ın; Suriye'yi tahrip etme projesinin yanında olduğunu, gür sesiyle ve yok olmuş vizyonu ile duyurdu. “Arap Baharı”, kardeşlerimizi siyasi körlüğe sürükledi ve vizyonları ile öngörülerini kaybettirdi. Dveyk'in yorumlamalarının bizi şaşırtmaması gerekir çünkü Müslüman Kardeşler hareketi ile aynı çizgide gidiyorlar. Dveyk, bu hareketin, işgal altındaki Filistin'deki liderlerinden biri.
 

Dveyk, Filistin televizyon kanallarından bir tanesinde -muhtemelen Aksa Şeyhi Abu Arfat'ın Suriye'deki cihad fetvalarının sapkınlığı hakkındaki sözlerine karşılık olarak- ''Suriye'deki zalim ve despot rejime karşı devrimin liderliğini Suriye halkı yapıyor. Özetle biz Hamas olarak Suriye halkının iradesinin yanındayız'' diye cevap verdi.
 

Dveyk, 20 seneden beri, ülkelerinde liderlerini saklayan, kucaklayan, destekleyen ve arka çıkan Suriye'ye ve liderlerine saldırıyor. Suriye konusunda dili açılan Dveyk; Mısır, resmi siyaseti ve halk devriminin gidişatı hakkında ise sessiz kalıyor. Müslüman Kardeşler örgütünden arkadaşı, Mısır Cumhurbaşkanı Mursi'nin bu döneminde, yıkılan ve tahrip edilen tünelleri aklına bile getirmiyor. Filistin ulusal çıkarlarından ve gereksinimlerinden, insanları Filistin davasında kullanmaktan ve onlara sadece hayal satmaktan da bahsetmek istemiyor. Bahreyn'de, barışçıl bir şekilde sokaklara dökülen ve isyan eden bir halk olduğunu unutuyor. Aslında unutmuyor, o ve onun gibi düşünenler, mezhepsel nedenlerden dolayı bu halkın karşısında konumlanırken biz Suriye konusunda, ulusal ve siyasi nedenlerden dolayı Hamas ve Müslüman Kardeşler'den farklı yerde duruyoruz.  
 

Suriye olayları karşısındaki Hamas'ın duruşu ile Mısır olayları karşısındaki Hamas bir değil. Mısır halkı, bütün çeşitliliği ile kapsamlı bir bölünme içinde iken; Mısır, tarih boyunca yaşamadığı şiddette bir isyan yaşarken, Hamas, Müslüman Kardeşler'in ve liderleri Mursi'nin yanında yer alıyor. Üstelik, bütün İslamcı türevlerin kontrolü altındaki parlamento, hükümet ve yeni cumhurbaşkanının, Camp David anlaşmasına, Amerika ve İsrail ile ilişkilerine  bağlılıkları sürer iken. Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Şimon Peres'e ''sevgili dostum'' hitabıyla mektup gönderirken, hareketten (İhvan) kardeşi Dveyk ve diğer yoldaşları neredeydiler? Eski rejim lideri Mübarek'in partisi ile hiç bir alakası olmayan Cumhurbaşkanı Mursi aynı zamanda, elçisini, halen işgal altındaki Filistin topraklarının kalbinde yer alan Mısır elçiliğine atayıp gönderdi. Mursi'nin güçleri, Mübarek döneminden daha büyük darbelerle; Gazzeli işçilerin alın terinin eseri olan tünelleri, tahrip etmeye, yıkmaya ve su altında bırakıp kapatmaya, devam ediyor. Bütün bunlar, Hamas liderlerinin, en azından, küçük bir açıklama ile suçlama, kınama veya serzenişte bulunmalarına neden değil mi? ''Suriye halkının!'' yanında yer alırken, diğer tarafta Filistin halkının Gazze'deki can damarının kapatılıp yok edilmesini izlemekle yetiniyorlar.

...

Biz, halkımız ve milletimiz ile beraber Suriye'nin yanındayız ey Doktor Aziz! Biz, suistimalcilere ve onu yıkmaya çalışanlara karşı Suriye'nin yanındayız. Ve halkımızla beraber, Filistin davasını suistimal etmeye kalkışanların da karşısında duracağız. Aynı zamanda, Filistin'deki trajediyi izlerken Suriye'de cihad ilan eden bütün şeyhlerin, müftülerin ve imamların karşısında duracağız.
 

Çev: Hasan Sivri
 

medyasafak.com