Mossad Nasıl Çalışır: İsrail’in “Mahkum X”inin Esrarı

Mossad Nasıl Çalışır: İsrail’in “Mahkum X”inin Esrarı
Bir İsrailli ajan mahkûm hücresinde intihar etti. O bir hain miydi? Avustralya doğumlu Benjamin Zygier olan “Mahkum X”in esrarlı vakası haberi Mossad’ın faaliyetlerine ışık tutuyor.

Ulrike Putz


globalresearch



Bir İsrailli ajan mahkûm hücresinde intihar etti. O bir hain miydi? Avustralya doğumlu Benjamin Zygier olan “Mahkum X”in esrarlı vakası haberi Mossad'ın faaliyetlerine ışık tutuyor.


Milan ofis binası dış kaplama cephesi, pirinç isim tabelası, kapıcı hizmeti ve içerideki pahalı ahşap mobilyasıyla zarafet yayar.  Hiçbir şey buradaki uydu iletişim teknolojileri satımında uzmanlaşmış şirketin İsrail dış istihbarat servisi Mossad için bir paravan olduğunu akla getirmez.


Fakat Milan şirketinin düşman bölgesindeki operasyonlar için ihtiyaç olan paralı İsrail ajanlarını istihdam ettiği haber verildi. Bunlardan birisi bir Avustralyalı Yahudi ve İsrail'e genç bir adam olarak göçen adanmış Siyonist olan Ben Zygier'di.  Zygier Melbourne'daki İtalyan konsolosluğuna 2005'te bir çalışma vizesi için müracaat ettiğinde şirketin onu istihdam ettiğini doğruladığı bildirildi. Bu, en azından, Avustralyalı istihbarat ajanlarının iddiasıdır.


Ben Zygier 34 yaşında, ikinci çocuğunun doğumundan yalnızca dört gün sonra, 15 Aralık 2010'da, Tel Aviv yakınlarındaki Ayalon yüksek güvenlikli cezaevindeki tek kişilik hücresinde öldü. Ülkenin en iyi korunan, dört kamera tarafından izlenen mahkûmu olsa bile, kendisini astığı söylendi. Avukatı olaydan bir veya iki gün evvel Zygier'i ziyaret etmiş ve normal göründüğünü söylemişti.


Onun durumu geçen hafta bir Avustralyalı haber programında Zygier İsrail'in esrarlı “Mahkum X”i olarak tanıtıldıktan sonra manşet oldu. Bu ajan, kimliğini gardiyanlarının bilmesini bile önleyen nasıl bir suç işlemişti?


İsrailli yetkililer onun ulusal güvenlik için bir tehlike olduğunu söylediler. Avukatı ona yönelik suçlamaların “ciddi” olduğunu söyledi. Zygier öldüğünde, İsrail olayın medyada yayımlanmasını önleyen bir yasak kararı yayımladı.


Gizli Tesislere Erişim
 

Bu ajan, Şubat 2010'da, Mossad Hamas'ın silah tüccarını Dubai'de öldürdükten sonra tutuklandı. Şu aralar Zygier'in bu cinayete dahil olduğu ve sırları açığa vurduğu yönünde spekülasyon var. Veya İranlı bilim adamlarının öldürülmesi ya da İran'ın nükleer programına karşı yazılım saldırısı ile ilgili bir şeyler mi yaptı? Bunların cevabı yok ama Zygier ve Milan şirketinde çalışan diğer iki Avustralyalı Yahudi'nin başarılı ajanlar oldukları söyleniyor.


Bir Avustralyalı istihbarat kaynağı, “İşlerinin tabiatı onlara askeri ve gizli tesislere erişim imkânı vermişti”, diyor.


Zygier'in durumu Mossad'ın metotlarının iç yüzünü anlamayı sağlıyor. Bu olay Mossad'ın ajanları nasıl topladığını ve operasyonları nasıl maskelediğini gösterir.


Genç bir adam olarak Zygier, Melbourne'daki Yahudi vatandaşların bir nevi savunma birliği olan “Toplumsal Güvenlik Grubu”na dahil olmuştu. Bu gruplar sıklıkla Mossad ile bağlara sahiptir ve ajanlar tarafından eğitilirler. Ben Zygier muhtemelen bu yolla (Mossad'a) alındı. Hemen hemen aynı zamanlarda Paul Y. ve David Z. De kadroya alındılar.


Avustralyalı Yahudiler, kanundaki bir gariplik sebebiyle Mossad'a özellikle cazip gelirler: Avustralyalılara yılda bir kez isim ve soy isimlerini değiştirmek için müsaade edilir. Bu yeni bir kimlik kullanmanın harika bir yoludur.


Eğitimini tamamladıktan sonra Zygier İsrail'e göç etti. Y ve Z de oraya taşındılar. Üçü de,      -hepsi İsrail ve Avustralya vatandaşlığına sahipti- Milan merkezli şirkette işe girdiler. Avustralya'ya döndüler ve yeni isimleri için müracaat ettiler. Ben Zygier Benjamin Burrows ve Benjamin Allen isimlerini aldı. Y ve Z de isimlerini en az iki kez değiştirdi.


Gözetim Altında
 

Ama 2009'da tekrarladıkalrı isim değişiklikleri Avustralyalı yetkililerin merakını uyandırdı. Özellikle Zygier İran'a giriş vizesi ile dolu olan eski pasaportlarını uzattığında. Paul Y. Suriye, İran, Mısır ve Dubai'de çok vakit geçirmişti. David Z. de İran'a birkaç kez seyahat etmişti. Bu sadece onun pasaport damgalarından belli olmuyordu. 2004'teki bir seyahati sırasında Tahran'daki Avustralya Konsolosluğundan yardım da görmüştü.


Bu üç adam şimdi, her ne zaman Avustralya'ya dönseler gözetim altındaydılar. İngiltere'nin MI6 dış istihbarat servisi de bir İngiliz pasaportuna da sahip olan David Z. ile ilgilenmeye başlamıştı.


Ben Zygier de arkadaş seçimiyle dikkat çekti. 2009'da Melbourne yaptığı bir seyahat sırasında takipçileri onun Monash Üniversitesi'ndeki İranlı ve Suudi Arabistanlı öğrencilere yanaştığını fark ettiler.


Bundan kısa bir süre sonra bir kaynak Avustralyalı gazeteci Jason Koutsoukis'e bu üç adamın casusluk işine bulaştığını söyledi. Koutsoukis bu suçlamalarla Zygier'in üzerine gittiğinde o bunu yalanladı. Koutsoukis, “İsmini niçin bu kadar sık değiştirdiğini sordum. O, bunun için kişisel sebepleri olduğunu söyledi”, dedi.


Şubat 2010 ortasından evvel üç kez daha konuştular. Zygier gittikçe rahatsız oluyordu, kendisi için İsrail'de sadece normal bir hayat kurmak istediğini söyledi. Son telefon görüşmesi sırasında “Defol git!”, diye bağırdı.


Bu noktada, Avustralyalı yetkililer zaten Zygier'i casusluktan tutuklamayı planladılar. Ama İsrailli yetkililer daha hızlıydılar. 24 Şubat'ta İsrail, bir Avustralyalı istihbarat servisinin Tel Aviv'deki bir irtibat yetkilisini Zygier'in tutuklandığına dair bilgilendirdi.


Zygier Aralık'ta öldü. Milan'daki şirket telefon aramalarını sadece sesli mesaj ile cevapladı. Paul Y. ve David Z.'nin hala İsrail'de yaşadıkları söyleniyor. Muhtemelen yeni isimleriyle.

medyasafak.com