"Suriye Kritik Eşiğe Gelirken, ABD Irak’ın İşbirliğini Azaltmasında İran’ın Etkisini Görüyor"

"Suriye Kritik Eşiğe Gelirken, ABD Irak’ın İşbirliğini Azaltmasında İran’ın Etkisini Görüyor"
"Ancak Amerikalı yetkililer El Maliki’nin başında olduğu Şii kontrollü Bağdat hükümetinin onlarca ABD’li danışmanın ülkeye dönüşünü engellediklerini söylüyorlar."
Suriye Kritik Eşiğe Gelirken, ABD Irak’ın İşbirliğini Azaltmasında İran’ın Etkisini Görüyor

WorldTribune.com

WASHINGTON - Amerika Birleşik Devletleri, birliklerini geri çekmesinden bir yıldan daha az bir zaman sonra, Irak’la savunma ve askeri işbirliği konusundaki memnuniyetsizliğini ifade etti.

Yetkililer, Başkan Barack Obama yönetiminin Irak’taki ABD savunma projelerinin yavaş temposundan kaygı duyduğunu belirttiler. Irak Başbakanı Nuri el Maliki’nin Irak ordusunun eğitimi için kayda değer bir ABD varlığını ağırlamaya isteksiz göründüğünü söylediler.

ABD Genelkurmay Başkanı Gen. Martin Dempsey, “Bizsiz geçen sekiz ayın sonunda – elbette Irak’a geri dönüyor olduğumuzu söylemiyorum ama – görünen o ki sahip oldukları kapasite ilave gelişimi gerektirebilir ve buna yardımcı olup olamayacağımızı görmek için bize ulaşıyorlar” dedi.

Dempsey, kısa bir ziyaret esnasında Bağdat’la savunma ve askeri işbirliğini arttırmanın yollarını tartışmayı planlıyor. General, Iraklı meslektaşı Gen. Zebari Babakir ile bir araya geleceğini söyledi.

Yetkililer, Irak ordu şefinin milyarlarca dolar değerinde yeni silahlar edinmek için ABD ile işbirliğini arttırma yollarını aradığını, bu girişimin ortak tatbikatları da içerebileceğini belirtiyorlar.

Ancak El Maliki’nin başında olduğu Şii kontrollü Bağdat hükümetinin onlarca ABD’li danışmanın ülkeye dönüşünü engellediklerini söylüyorlar.

2011 yılında Bağdat ve Washington, M1A1 ana muharebe tankları ve Bell 407 zırhlı helikopterleri gibi Irak askeri programlarının geliştirilmesi için belli bir ABD varlığının ülkede kalması konusunda anlaşamadılar. Resmi yetkililer, Irak’ın vermiş olduğu 3 milyar dolar değerindeki 18 F-16 çok işlevli savaş uçağı siparişine rağmen El Maliki’nin anlaşmaya varma yönünde az istek gösterdiğini ifade ettiler.

19 Ağustos tarihinde verdiği brifingde Dempsey, Bağdat ve Washington arasında herhangi bir gerilimden söz etmedi. Fakat yönetim ve Kongre içinde pek çok kişi tarafından Tahran’ın yakın müttefiki olarak görülen El Maliki ile görüşme yönünde bir planının olmadığını da tasdik etti.

Dempsey, “Eğer bir araya gelirsem, onunla olan dostluğumu tazeleme fırsatım olur, aynı zamanda Suriye konusundaki görüşlerini öğrenme fırsatım da olur. Nasıl olduğunu göreceğiz” diye konuştu.

Yetkililer, Bağdat’taki hükümet krizinin Irak’ın Washington’la yaşadığı gerilimleri ağırlaştırdığını belirtiyorlar. El Maliki’nin savunma, istihbarat ve ordu konularında tek gerçek otorite konumunu elde ettiğini söylüyorlar.

Dempsey, İran’ın Irak’ı tahakküm altına alma arayışı içinde olduğunu, komşu Suriye’de rejimin düşmesi halinde Tahran’ın bu çabalarının artmasının beklendiğini söyledi.

Dempsey, “Kanaatimce İran’ın Suriye’deki konumu aşınırsa, bunu Irak’ta arttırmaya çalışacaklar” dedi.

medyaşafak