Papa 1. Francis: Bergoglio’nun Katolik Kilisesi İçindeki Karanlık Dönemle Bağları Var

Papa 1. Francis: Bergoglio’nun Katolik Kilisesi İçindeki Karanlık Dönemle Bağları Var
"Tüm Arjantin Katolik Kilisesi’yle beraber 1. Francis, 1976 sonrası askeri diktatörlük zamanında sessiz kalması veya suç ortaklığı yapması nedeniyle eleştirilere maruz kaldı."

Geoffrey Ingersoll

Global Research


Tüm Arjantin Katolik Kilisesi'yle beraber 1. Francis, 1976 sonrası askeri diktatörlük zamanında sessiz kalması veya suç ortaklığı yapması nedeniyle eleştirilere maruz kaldı. Bu, Kilise'nin 2012'de özür dilediği bir hataydı.

Kirli savaş olarak bilinen bu dönem, yönetici askeri seçkinlerle solcu gerilla savaşçıları arasında yaşanan ve 30 bin Arjantinlinin “kaybolduğu” ve çok sayıda kişinin tecavüze uğradığı veya öldürüldüğü vahşi bir savaşa tanık oldu.

Arjantinli gazeteci Horacio Verbitsky, Kilise'nin ve Bergoglio'nun bu karanlık dönemin nasıl içinde olduğunun kronolojisini çıkardı. 2011 senesinde The Guardian gazetesinden Hugh O'Shaughnessy'nin tarif ettiği  gibi:

[Verbitsky] Arjantin donanmasının, şimdi Buenos Aires Cizvit Başpiskoposu olan Kardinal Jorge Bergoglio'nun yardımıyla, diktatörlüğün hapishanelerindeki siyasi tutukluları Amerikalar Arası İnsan Hakları Komisyonu'ndan bir heyetin ziyareti sırasında nasıl sakladığını anlatıyor. Bergoglio onları, Rio de la Plata'daki El Silencio isimli bir adadaki yazlık evinden başka bir şey olmayan yerde saklıyordu. Kilise için en utanç verici şey, Bergiglio'nun adının 2. John Paul'ün halefini seçmek üzere sandığa gitmeye izin verilenlerin arasında olmasıydı. Amerika kıtasından seçilen ilk papanın, cinayet ve haksız tutuklulukta suç ortağı olduğunu ortaya çıkması halinde meydana gelecek skandalı düşünün.

Bergoglio, makalenin yazarı Sergio Rubin'e, bu insanları İnsan Hakları Komisyonu'ndan değil şiddet kullanan askeri cuntadan sakladığını söyledi – her ne kadar onun Cizvit düzeni ve Kilise liderleri diktatörlüğü açıkça desteklemiş olsa da.  

AP'nin aktardığına göre daha sonra, desteğinin siyasal pragmatizm dahilinde olduğunu, bunun da bütünüyle haklı olmasa da, ölüm tehlikesi karşısında anlaşılır olduğunu söyledi.

Bergoglio ayrıca, Katolik lideri iki papazı Arjantin ölüm mangalarına çevirdiği iddiasıyla – ki bu suçlama diğerleri tarafından inkâr edildi – mahkemeye çıkarmaya çalışan insan hakları avukatı Myriam Bregman'dan gelen eleştirilere de maruz kaldı.

Her durumda Bregman, Bergoglio'nun diktatörlüğün suçlarını bildiği şeklindeki ifadelerinde delil görüyor. Bregman, AP'nin aktardığına göre “Diktatörlük bu temel destek olmadan bu şekilde hareket edemezdi” dedi.

Burada suların biraz çamurlu olduğu kesin. Böylesi şok edici bir trajedi ve çatışma çok geride kaldığında, tarihin pek çok tarafı vardır. Fakat bugün, beyaz dumanlarla ve alkışlayan kalabalıklarla dolu olsa da, dün yaşananlar unutulmamalıdır.

Çev: Selim Sezer

medyasafak.com