CIA Suriye’deki Militanlara İstihbarat Sağlıyor

CIA Suriye’deki Militanlara İstihbarat Sağlıyor
Adı verilmeyen ve eski ABD yetkililerinin açıklamalarına yer veren The Wall Street Journal gazetesi Cumartesi günü CIA’in, Fars Körfezi Arap devletlerinden silah desteği alan militanların teftiş edilmesine yardımcı olmak üzere subaylarını Türkiye’ye sevk ettiğini yazdı.

Press TV


Bir rapor, CIA'in Suriye'deki yabancı destekli militanlara, onları Beşar Esad hükümetine karşı güçlendirmek amacıyla istihbarat desteği sağladığını söylüyor.


Adı verilmeyen ve eski ABD yetkililerinin açıklamalarına yer veren The Wall Street Journal gazetesi Cumartesi günü CIA'in, Fars Körfezi Arap devletlerinden silah desteği alan militanların teftiş edilmesine yardımcı olmak üzere subaylarını Türkiye'ye sevk ettiğini yazdı. 

Raporda CIA'in ayrıca militanlara farklı silah tiplerinin kullanılması konusunda eğitim vermek üzere İngiliz, Fransız ve Ürdün istihbarat servisleriyle ortaklaşa hareket ettiği belirtildi.  

Bu haberlerle eş zamanlı olarak, iki ülkede yapılan YouGov-Cambridge anketi, Amerikan ve İngiliz kamuoylarının, Suriye'de Beşar Esad hükümetini devirme amaçlı bir askeri müdahaleye karşı olduklarını ortaya koydu. 

Aynı sıralarda AB devletleri de, Suriye'deki militanlara silah desteği sağlama konusunda derin bir bölünme yaşadı ve birliğin son iki toplantısı bu konuda hiçbir sonuca ulaşamadan sona erdi. 

Suriye'deki militanlar, Esad hükümetine karşı olan savaşlarında Kitle İmha Silahlarına başvurdu. 

Militanların 19 Mart günü Suriye'nin kuzeydeki Halep kenti yakınlarındaki Han el Asel köyüne zehirli gaz içeren bir roket fırlatması sonrasında en az 25 kişi öldü ve çok sayıda kişi yaralandı. 

Bu ölümcül saldırı, Suriye muhalif koalisyonunun, sonradan Amerikan vatandaşı olmuş Ghassan Hitto'yu sözde muhalif geçiş hükümetinin başbakanı seçmesinden saatler sonra gerçekleşmişti. 
 

medyasafak.com