"İsrail-Türkiye Bağları, ABD’nin Emperyalist Amaçlarına Hizmet Ediyor"

"İsrail-Türkiye Bağları, ABD’nin Emperyalist Amaçlarına Hizmet Ediyor"
Bir analist, ABD Başkanı Barack Obama’nın son İsrail gezisinin amacının, Washington’un Ortadoğu’daki savaş kışkırtıcısı emperyalist gündemini hazırlamak olduğunu söylüyor.

Press TV


Bir analist, ABD Başkanı Barack Obama'nın son İsrail gezisinin amacının, Washington'un Ortadoğu'daki savaş kışkırtıcısı emperyalist gündemini hazırlamak olduğunu söylüyor.


Yorumlar, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Türkiye'yle ilişkilerin yeniden kurulmasının asıl nedeninin Tel Aviv'in Suriye'nin kimyasal silahlarıyla ilgili kaygısı olduğunu söylemesinin ardından geliyor.  

Netanyahu Cumartesi günü Facebook sayfasında, İsrail ve Türkiye'nin Suriye'deki karışıklık nedeniyle iletişim kurması gerektiğini yazdı. 

Netanyahu'nun Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ı telefona arayarak Gazze'ye giden uluslararası filodaki dokuz Türk aktivistin ölümü nedeniyle özür dilemesinin ardından Cuma günü İsrail, Türkiye'yle diplomatik ilişkilerin yeniden başlayacağını açıkladı. 

Press TV, konuyu daha fazla tartışmak üzere Berkley'de bulunan “Siyonizm'in Gizli Tarihi” kitabının yazarı Ralph Schoenman ile bir röportaj yaptı. Aşağıda bu röportajın yaklaşık bir çözümlemesi sunulmaktadır. 

Press TV: Sayın Schoenman öncelikle programımıza hoş geldiniz. Türkiye ve İsrailliler arasındaki bağların yeniden kurulmasının arkasındaki nedenin Suriye olduğuna dair haberleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Schoenman: Obama'nın İsrail'deki amacının, Netanyahu'yla olan istişarelerinin ve koordinasyonunun temelinin bu olduğu tamamıyla açık. Yahoo'nun aktardığı gibi, “diplomatik kesintiden önce İsrail ve Türkiye istihbarat bilgisi paylaşıyordu, ortak askeri tatbikatlar düzenliyordu, İran'a saldırı gibi uzun menzilli misyonları yapabilecek kapasiteyi geliştirecek eğitimler Türk hava sahasında yapılıyordu.”  
 

Netanyahu'nun ofisindeki kaynak, Türkiye'yle yeni bir sayfa açmanın özellikle Suriye'de olanlar bakımından gelecek için çok çok önemli olduğunu söylüyor. Fakat sadece Suriye'de olanlar bakımından da değil; bölgesel diplomasiden sorumlu bakan Tzipi Livni birinci sınıf stratejik ittifak olarak adlandırdığı şeyden övgüyle söz etti; İsrail'in Suriye ve İran'daki İslamcı radikallerle baş etmek üzere ılımlı unsurlardan oluşan bir kamp meydana getirdiğini söyledi.  

Buna dair hiçbir kafa karışıklığı yok. Bu, niyeti Suriye'deki çatışma için hazırlanmak, Suriye'deki çatışmayı tırmandırmak ve gerçekte İran'a yönelik bir saldırı için hazırlanmak olan bir manevra. Bu tema, Huffington haberlerinde tekrarlandı.


Telefon görüşmesi sırasında Başbakan Erdoğan Türkiye ve İsrail arasındaki stratejik işbirliği ve dostluğun altını çizdi ve Erdoğan'ın Benyamin Netanyahu'ya “Türk ve Yahudi milletleri arasında yüzyıllardır süren dostluk ve stratejik işbirliğine değer verdiğini” söylediği aktarılıyor.


Erdoğan'ın ofisi, Başbakan'ın özrü Türk milleti adına kabul ettiğini ve bölgenin istikrarı için hayati stratejik önem taşıyan ilişkilerin son yıllarda bozulmuş olmasının üzücü olduğunu söylediğini açıkladı.  Bu, Türk yetkililerin Suriye üzerinde kontrolü temin etmek için yaptığı bir manevradır. 

İran'la ilgili tartışılanlar hakkında spekülasyon yapabiliriz. PKK ve Kürtlerin Türkiye'deki Kürt azınlığın haklarını savunmaktan bir anda vazgeçme kararından bahsediyorsunuz. Amerika Birleşik Devletleri'nin ülkeleri parçalamayı, Suriye'yi ve İran'ı parçalamayı, bu düzenlemenin parçası olarak Kürtlere belli bir özerklik verilmesini tasarladığını öngörebilirsiniz.


Bu, kendi kendini yok etme ve ülkeleri birleştirme ve tam emperyalist kontrol ve savaş için hazırlanma girişimidir.
 

medyasafak.com