"ABD ve Suud Hanedanı, Lübnan’daki Siyasi Kabarmayı Yönlendirmek İstiyor"

"ABD ve Suud Hanedanı, Lübnan’daki Siyasi Kabarmayı Yönlendirmek İstiyor"
Bir analist, Lübnan’ın İç Güvenlik Kuvvetleri’nin başındaki General Eşref Rifi’nin görev süresinin olası uzatılması etrafındaki olayların, ABD ve Suudi Arabistan’ın ülkenin siyaset sahnesine müdahalesini gösterdiğini söylüyor.

Elias Ferhat: ABD ve Suud hanedanı, Lübnan'daki siyasi kabarmayı yönlendirmek istiyor


Press TV


Bir analist, Lübnan'ın İç Güvenlik Kuvvetleri'nin başındaki General Eşref Rifi'nin görev süresinin olası uzatılması etrafındaki olayların, ABD ve Suudi Arabistan'ın ülkenin siyaset sahnesine müdahalesini gösterdiğini söylüyor.


Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman'ın Başbakan Necip Mikati'nin istifasını formel olarak kabul ettikten sonra kendisinden geçici başbakan kalmasını istemesi üzerine yorumlar yapılıyor. 

Lübnan gazetesi Daily Star Cumartesi günü, Cumhurbaşkanı'nın önümüzdeki hafta bir başbakan atamak üzere Parlamento görüşmelerinin yapılması için bir tarih belirleyeceğini yazdı. 

Cumhurbaşkanlığı ofisinin bir açıklamasında “Başbakan Necip Mikati [Cumartesi günü] Baabda Sarayı'nda hükümetinin istifa mektubunu sundu ve [Süleyman] kendisinden, yeni bir hükümet kuruluncaya kadar geçici başbakan konumunda kalmasını istedi” denildi. 

Press TV konuyu daha fazla tartışmak üzere Beyrut'ta bulunan siyasi analist Elias Ferhat ile bir röportaj yaptı. Aşağıda bu röportajın yaklaşık bir çözümlemesi sunulmaktadır. 

Press TV: Elias Ferhat, bu istifanın sebebine dair ülke içinden iki neden aktarılıyor, fakat sizce gerçek nedenler nedir? Neden Mikati bu noktada ve durumda istifa etti?

Ferhat: Bay Mikati'nin hükümeti büyük bir hükümet. Bölgedeki olaylardan ve özellikle Suriye çatışmasından, ayrıca seçim yasası gibi ülke içindeki bazı temel meselelerden uzak durdu.  

Şimdi bu istifa, bir bakanlar toplantısının Başbakan Mikati ile Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman'ın desteklediği bakanlar ve bir tarafta [İlerici Sosyalist Parti'den] Velid Canbolat'ın bakanları ile 8 Mart bakanları, yani [Mişel] Aun ile Hizbullah ve Emel [hareketi] bakanları arasındaki ihtilaf nedeniyle tıkanması üzerine gerçekleşti.

Bu ihtilaf, [Lübnan İç Güvenlik Kuvvetleri şefi] General Eşref Rifi'nin görevinin uzatılmasıyla ilgiliydi. Kanuna göre bu ayın sonunda 59 yaşına geleceği için emekli olması gerekiyor, fakat Mikati onun görevini uzatmak ve kanunu değiştirmek istiyor. Diğer mesele de, Haziran'da yapılacak seçimleri denetleyecek olan komitenin atanması.


8 Mart bakanları, bu komitenin Patrik Rai ile Emel ve Hizbullah tarafından reddedilen 2008 seçim kanununun önünü açacağı gerekçesiyle itiraz etti. Bu yüzden de Mikati bu iki mesele üzerindeki ihtilaftan yararlandı ve istifasını açıkladı, fakat General Aun bu adımı ahmakça diye tanımladı ve tepki gösterdi.  


“Büyükelçiliklere bakın” dedi ve yabancı bir unsurun Bay Mikati'ye bölgedeki bu çok kritik anda, temel olarak Suriye kriziyle ilgili gelişmelerin yaşandığı ve Lübnan'daki Parlamento seçimlerinin öncesine denk gelen bu anda istifa etmesini söylediğini ima etti.  

Press TV: Dolayısıyla burada yabancı ellerinin olduğunu mu düşünüyorsunuz? Bay Rifi'nin Suudi Arabistan'la olan ilişkisinin Suudi Arabistan'ın bir şekilde müdahale etmesine yol açtığını veya ABD'nin müdahalesi olduğunu düşünüyor musunuz? Lübnan'daki ABD Büyükelçisi seçimlerin yapılması gerektiğini söylemişti ve Lübnan'daki bazı gruplar buna sert tepki göstermişti.

Ferhat: Evet, ABD büyükelçisi Cumhurbaşkanı'na, Başbakan'a ve sözcüye seçimlerin, pek çok Lübnanlı parti tarafından reddedilen 2008 seçim kanununa göre zamanında yapılması gerektiğini söylemişti ve bu medyada yer almadı. 

Dolayısıyla burada Amerikan eli olduğunu söyleyebiliriz. General Rifi ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilere gelince, General Rifi'nin medyaya defalarca, 14 Mart Hareketi'nin bir parçası olduğunu söylediği sır değil. 

Ve Lübnan modern tarihinde  daha önce hiç olmamış bir şekilde insanlar onun doğum yeri olan Trablusşam'da toplanıp resimlerini taşıyor ve görevinin uzatılması gerektiği yönünde sloganlar atıyor. Bu büyük bir ihtimalle yabancı güçler tarafından teşvik edildi. 
 

medyasafak.com