İsrailli General: Hizbullah’ın 5 Bin Savaş Başlığı Tel Aviv’i Vurabilir

İsrailli General: Hizbullah’ın 5 Bin Savaş Başlığı Tel Aviv’i Vurabilir
İsrailli Komutan Eyal Eisenber, Cuma günü yayınlanan bir röportajda Haaretz gazetesine, Hizbullah’ın elinde Tel Aviv’i vurabilecek 5 bin savaş başlığı olduğunu, bunun 2006’daki savaştakinden on kat fazla olduğunu söyledi.

El Ahbar
 

İsrailli Komutan Eyal Eisenber, Cuma günü yayınlanan bir röportajda Haaretz gazetesine, Hizbullah'ın elinde Tel Aviv'i vurabilecek 5 bin savaş başlığı olduğunu, bunun 2006'daki savaştakinden on kat fazla olduğunu söyledi.
 

Patlayıcılar, Lübnanlı grubun ülkenin İsrail'le olan son savaşında sahip olduğu roketlerden daha kusursuz ve daha ağır. Eisenber, çoğu İran yapımı olan 500 adet Fecr ve Zilzal roketininin tamamının savaş başladıktan birkaç gün sonra yok edildiğini, böylelikle İsrail'in ticaret merkezine yönelik bir saldırının bertaraf edildiğini söyledi.
 

Lübnan'a yönelik 33 gün savaşında İsrail hava saldırıları sonucunda 1,100'ün üzerinde Lübnanlı sivil yaşamını yitirirken, Hizbullah'ın roket ateşi sonucunda 43 İsrailli sivil hayatını kaybetti. 100 civarında Lübnanlı militan ve asker ile 121 İsrailli asker öldü.
 

Suriye çatışma nedeniyle giderek keşmekeş içine düşerken ve çatışma Lübnan sınır bölgelerinde yoğunlaşırken, medya ve yetkililer yakında Lübnan ve güney komşusu arasında başlayabilecek savaş fikriyle meşgul oldu.


Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah defalarca bunun uzak bir olasılık olduğunu söyledi, ancak grubun savaşa “hiç olmadığı kadar” hazır olduğu uyarısını yaptı.


Eisenber, Tel Aviv bölgesinin “kitlesel bir füze yağmuruna maruz kalacağını” söyledi ve “Hizbullah, her birinin ağırlık 300 ila 800 kilogram arasında değişen 5 bin civarında savaş başlığına sahip” dedi.


"Tahminimce, ilk günler son derece zor olacaktır. Ben, sivil bölgelere günde binden füze ve roketin fırlatılacağı bir senaryoya hazırlanıyorum” diye ekledi.


Sivillerin korunması ve acil durumlar üzerine uzmanlaşan askeri yetkili ayrıca “Hizbullah önceki savaşlarda onlara kılavuzluk eden, bizi yenilgiye uğratma yaklaşımını terk etti ve yıpratma yaklaşımını benimsedi” iddiasında bulunarak, bu yaklaşımın temel hedeflerinin de sivil bölgeler olduğunu iddia etti.


Nasrallah sık sık İsrail'den, sadece bazı hedeflerin vurulması halinde çökecek olan kırılgan bir yapı olarak söz etti. Gelecekteki hedeflerin enerji tesisleri ile diğer yaşamsal altyapıyı da hedef alacağını söyledi.


Geçen yıl Hizbullah'ın gönderdiği bir insansız keşif uçağı, Yahudi devletinin hava sahasına girerek büyük bölümünün üzerinde uçmuştu. Uçak, güneydeki Negev çölü yakınlarında düşürülmüştü.  


medyasafak.com