Tel Aviv: Esad Yerine El-Kaide'yi Tercih Ederiz

Tel Aviv: Esad Yerine El-Kaide'yi Tercih Ederiz
Amod Gilad ''Suriye devleti çeşitli parçalara da bölünse, hatta bu bölünme El-Kaide'ye bu parçalardan birinde istikrarlı bir kontrol gücü sağlasa bile, İsrail, bunun yerine Esad rejimini ve korkutucu ‘Şer eksenini’ tercih etmez'' dedi.

Yahya Dbuk
 

Al-Akhbar
 

İsrail Savunma Bakanlığı Siyasi Güvenlik Daire Başkanı Tümgeneral Amod Gilad, Suriye'de, ''Şer Ekseni'' ve Suriye rejimi lideri Beşşar Esad yerine El-Kaide'yi tercih ettiklerini belirtti. Yediot Ahronot gazetesinin internet sitesine verdiği röportajda Amod Gilad ''Suriye devleti çeşitli parçalara da bölünse, hatta bu bölünme El-Kaide'ye bu parçalardan birinde istikrarlı bir kontrol gücü sağlasa bile, İsrail, bunun yerine Esad rejimini ve korkutucu ‘Şer eksenini' tercih etmez'' dedi.
 

Bununla birlikte Gilad, Suriye lideri Esad'ın yakın bir zamanda devrilme beklentilerini kabul etmiyor: “Böyle karışık bir halde kahinlik yapılamaz. Esad bir hafta veya haftalar içerisinde devrilecek değil. Şimdi ve sonra, yapılacak bütün tahminler gereksiz ve faydasızdır.'' Kimyasal silah konusuna gelince, Gilad bu silahların Suriye ordusunun kontrolünde olduğunu vurgulayarak ''Ancak bize düşen bu silahların akıbetini ve istihbaratını çok dikkatli bir şekilde takip etmektir'' dedi.
 

Gilad bir başka haber sitesinde ''El-Kaide örgütü, Suriye'ye tahakküm kurma ve hedeflerini gerçekleştirme fırsatını bekliyor'' dedi. Daha sonra Gilad ''Bu örgüt, Suriye'ye kendi güçlerini yerleştirebilmek için sistematik bir şekilde çalışıyor. Velakin bu örgütün yarattığı tehdit ne kadar büyük olursa olsun, İran-Suriye-Hizbullah ekseninin yarattığı tehditten daha büyük değildir'' dedi.
 

Gilad devamında ''Suriye sahasında olan biten her gün değişiyor ve bugün gerçekleşen herhangi bir durumu yarın çalışabilmeli ve doğru olup olmadığını tekrar incelemeliyiz. Suriye'de değişik unsurların ve faktörlerin var oluşu, sürece ve gerçeklere etki ediyor. Rejimin, ona kararlılık ve kalıcılık sağlayan,  dayandığı hayati unsurlar var. Bu unsurlardan biri ordunun kendisidir ve orduya bağlı özel birlikleridir. Bunlara ek olarak İran ve Hizbullah'tan aldığı muazzam yardımları da eklemek gerek. Suriye'nin silueti çok kasvetli görünüyor'' dedi.
 

Gilad, iki taraf arasındaki dengeli gücün, şimdiye kadar herhangi birinin üstünlük kazanmasını engellediğini belirtiyor. Gilad ''Esad rejimi bu aşamadan sonra düşmanlarını tamamen yenemez. Aynı durum muhalefet için de geçerlidir ama Suriye'de onu bataklığa ve belki de çöküşe veya bölünmelere götürecek bir iç savaş kalabilir. Suriye'deki savaş tehlikeli senaryolara yol açabilir. Temel korku, devletin bütünlüğünün kalmadığı ve parçalara bölünebilme ihtimalidir. Bu senaryo en tehlikeli ve tehditler içeren bir senaryo olur'' dedi.
 

Gilad Yediot Ahronot ile buluşmasında, Türkiye ve İsrail arasındaki uzlaşmaya da değindi. Bu uzlaşmanın önemine vurgu yapan Gilad şunları söyledi: ''Uzlaşmanın önemi, İran Nükleer bağlamı ile ilgilidir. Türkiye'nin, Fars diyarı ve İran ile 1000 yıl süren husumetleri var. Türkiye İran'ın, nükleer silaha sahip olmasına izin vermez.''
 

Gilad: ''Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkiler eskiden olduğu düzeye gelmese de önemli olan, iki ülke arasında herhangi bir olumsuzluğun önlenmesi ve gerginliklerin tırmanışa geçişinin engellenmesidir. İki taraf arasında belirlenen tarihteki görüşmenin ertelenmesi, uzlaşma temelli herhangi bir olumsuzluğun var olması ile ilgili değildir. Erteleme tamamen teknik sorunlardan dolayı oldu.''
 

Çev: Hasan Sivri
 

medyasafak.com