Hüseyin Mürteza’nın Tanıklığıyla Şam’daki Son Durum

Hüseyin Mürteza’nın Tanıklığıyla Şam’daki Son Durum
El Alem ve Press TV’nin Suriye bürosu müdürü Lübnanlı gazeteci Hüseyin Mürtaza'dan önemli bir yazı:

Şam, yaralarını sarıyor, Mezraa saldırısından sonra Şam'ın en kanlı patlamalarında en az otuz sekiz kişinin şehit olmasından sonra sokaklarındaki enkazları kaldırıyor.

İlk bakışta Sebğ Behrat Meydanı saldırısının diğerlerine benzediği düşünülebilir. Ancak, başkentin ortasında, memur ve vatandaşlarla dolu kamu binalarının, okulların, araba ve yayalarla dolu sokakların yanıbaşında olan bu patlamalar tesadüfi değildir. Bu patlamalar Suriye ordusunun gerçekleştirdiği askeri başarılardan ve Şam kırsalındaki Doğu Ğuta'da silahlı grupların aldığı acı darbelerden sonra gerçekleşmiştir. Suriye ordusu Doğu Ğuta'yı tamamen kuşatmış bulunuyor. Ordu, Şam havaalanından Duma'daki El Ab bahçelerine kadar ulaşan ve Kefrin, Harran El Avamid, Uteybe, Ubada, Adra sanayi bölgesi ve Dmer'in batısını kapsayan doğu kırsalını temizleyerek Hums'a giden uluslararası yola kadar ulaşmış durumda.

 
Bu süreç içerisinde silahlı grupların çabaları, Şam kırsalındaki stratejik bir bölge sayılan Adra beldesini Suriye ordusunun kuşatmasından kurtarmaya yoğunlaşmıştır. Bu kuşatma silahlı gruplara askeri ikmal yollarını kaybettirmiş, Suriye hükümeti ve başkent halkı için çok önemli olan Şam'a varan enerji nakli yollarının güvenliğinin Suriye ordusu tarafından korunmasına yol açmıştır. Adra beldesi, Suriye sanayisinin en önemli merkezlerindendir ve Şam kırsalında serbest ticeret merkezi olmasının yanında Adra Hapishanesi ismiyle bilinen Şam'ın merkez cezaevine ve işgal altındaki Golan Tepeleri'nden göçen Suriyelilerin bulunduğu El Vafidin kampına evsahipliği yapmaktadır.
 
Doğu Ğuta, silahlı grupların en önemli merkezlerinden birisidir. Bölgede, hedefleri Şam Havaalanını işgal edip Suriye devletini felç etmek ve diğer bölgelere askeri takviye yollanmasını engellemek olan bir sürü Arap ve yabancı savaşçı bulunmaktadır.
 
Suriye ordusunun Doğu Ğuta başarısı, silahlı militanların kerpetenin iki ağızı arasında kalmasının arkasındaki tek etken değildir. Dareyya beldesinde gerçekleşen ilerleme, Suriye ordusunun açık sandık şeklindeki harekatından sonra gelmiştir. Bu, milisleri sert bir kuşatmanın içine düşürmüştür. Hareketleri felç olmuş, imdad yolları kesilmiş, kendileri Suriye ordusunun ateşi altında kalmıştır.
 
Sahadan alınan bilgilere göre Şam'ın kalbine en önemli giriş yollarından biri olan kuzeydeki Cobar beldesinde inisiyatifi elinde tutan taraf Suriye ordusudur. Şam'da büyük imkanlar ve hazırlıklara sahip olan Suriye ordusunun toplanma, plan koyma veya karar almada hiç bir dakika kaybetmeden duruma müdahale etmesi üzerine milislerin büyük bir kısmı şok geçirerek şuurlarını kaybetmişlerdir.
 
Suriye sahnesinde şiddet ve patlamaların dozunun artması siyasi adımların olmadığı bu günlerde gerçekleşmektedir. Şam'a girme ve kırsalını istila etmenin gittikçe zorlaştığını gören silahlı gruplar çareyi bombalı araç ve patlamalarla Suriye'nin en güvenli bölgeleri sayılan bölgelere saldırmakta bulmuştur. Aynı zamanda Şam'ı savunma mücadelesi, Suriye ordusunun savaşın coğrafi faktörlerine eklediği psikolojik ve manevi üstünlüğün etkisiyle devam etmektedir.
 
Çeviren: Somer Sultan
 
medyasafak.com