Iraklı Arkeolog: ABD Irak’ın Kültürel Hazinelerinden On Binlercesini Yağmaladı

Iraklı Arkeolog: ABD Irak’ın Kültürel Hazinelerinden On Binlercesini Yağmaladı
Iraklı bir arkeolog ve mimar, Amerika Birleşik Devletleri’nin bu Arap ülkesiyle olan savaş sırasında “Irak’ın kültürel hazinelerinden” on binlercesini çaldığını söylüyor.

Press TV

 
İhsan Fethi, bu hafta başlarında RT'ye verdiği bir röportajda, “Irak Ulusal Müzesi'nden 35 bin civarında küçük ve büyük parça yok oldu” dedi.  


“Tarihi önem taşıyan ve paha biçilemez nitelikteki devasa miktarda belgeler ABD tarafından alındı” diye ekledi.

Iraklı arkeolog, “Devasa miktarlarda para da zimmete geçirildi… Merkez Bankası'nda ve diğer bankalarda saklanan her şey herhangi bir belgelendirme olmadan ABD'ye gönderildi ve şimdi arşivlerde tutuluyor” diye belirtildi.


Mart ayında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı'nın Kültür Müdür Yardımcısı Mounir Bouchenaki, ABD öncülüğündeki Irak işgali sırasında Bağdat'taki Güzel Sanatlar Müzesi'nden 1,500'ü aşkın modern resim ve heykelin çalındığını belirten bir açıklama yaptı.

Açıklamada bunun “gerçek bir kültür felaketi” olduğu eklendi.

2003 yılında ABD ve İngiltere, kitle imha silahlarını bulma bahanesiyle, uluslararası hukukun apaçık ihlaliyle Irak'ı işgal etti. Ancak Irak'ta hiçbir zaman böyle silahlar bulunamadı.

California merkezli soruşturma kuruluşu “Project Censored”a göre ABD öncülüğündeki müdahale ve bunun arkasından gelen işgalin sonucunda bir milyondan fazla Iraklı öldürüldü. 
 

medyasafak.com