ABD, İnsansız Uçaklar ve Afganistan Savaşı Yoluyla Pakistan’ı Bölmeye Çalışıyor

ABD, İnsansız Uçaklar ve Afganistan Savaşı Yoluyla Pakistan’ı Bölmeye Çalışıyor
Yazar ve tarihçi Webster Tarpley, Pakistan’da ABD öncülüğünde katliam uçaklarının kullanılmasının ve Afganistan’daki süregiden savaşın, Washington’un “kendini savunabilecek kadar büyük” devletleri parçalama politikasının parçası olduğunu söyledi.

Press TV


Amerikalı bir siyasal analist Press TV'ye, Washington'un katliam uçakları ve komşu Afganistan'daki devam eden askeri varlığı yoluyla Pakistan'ı bölmeye çalıştığını söyledi.


Yazar ve tarihçi Webster Tarpley, Press TV'ye verdiği bir röportajda Pakistan'da ABD öncülüğünde katliam uçaklarının kullanılmasının ve Afganistan'daki süregiden savaşın, Washington'un “kendini savunabilecek kadar büyük” devletleri parçalama politikasının parçası olduğunu söyledi.   

Bu değerlendirme, Pakistan eski Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref'in, ABD'nin ülkesinde hava saldırılası düzenlemesine izin verdiğini kabul etmesinden birkaç gün sonra geldi.  


Tarpley, savaş uçaklarının Pakistan halkını bölmede temel bir faktör olduğunu söyledi ve buna gerekçe olarak “savaş uçaklarının vurduğu bölgelerdeki insanların Pakistan'daki hükümetin bunlara izin vererek kendilerine ihanet ettiğini düşündüklerini ve bunun elbette doğru olduğunu” belirtti.  

“Dolayısıyla savaş uçakları stratejisinin bir kısmının varsayımsal olarak teröristlerin öldürülmesiyle hiçbir ilgisi olmayıp, gerçekte Pakistan'ı bölmeye çalışmakla ilgisi vardır ve en başından beri ABD'nin Afganistan'daki varlığının temel amacı budur” diye ekledi.


Analist ayrıca ABD yetkililerinin Afganistan'daki iç savaşı Pakistan'a taşımaya ve Peştunları, Baluçileri, Pencaplıları, Şinleri ve “Veziristan ve [diğer] aşiret bölgelerindeki öteki grupları” bölmeye çalıştığını belirtti.  

Tarpley'e göre bunların sonucunda Pakistan ve Afganistan, birbirlerini militanları desteklemekle ve bölgede şiddete katkı sağlamakla suçlamaya devam ediyor.  

“Sudan iki parçaya bölündü, Irak ... üç parçaya bölündü, Sırbistan dilimlendi ve öteki ülkeler parçalanma süreci içinde. Libya bu sürecin sonunda parçalanabilir ve Suriye de parçalanabilir. Dolayısıyla ABD'nin nihai politikası, ulus devletlerin yıkılmasıdır.” 

Washington katliam uçaklarını, teröristleri hedef aldığı iddiasıyla bir dizi ülkede kullanıyor. Ancak saldırıların büyük çoğunluğu, kitlesel sivil ölümlerine neden oldu.
 

medyasafak.com