Hüseyin Murteza’nın Anlatımıyla Kusayr Bölgesi Çatışmaları

Hüseyin Murteza’nın Anlatımıyla Kusayr Bölgesi Çatışmaları
El Alem ve Press TV’nin Suriye Bürosu Müdürü Hüseyin Murteza askeri birliklere eşlik ederek ateş hattından izlediği Ksayr beldesi kırsalında gerçekleşen savaşı anlatıyor...

Suriye'nin orta mıntıkası ile Lübnan Hermel bölgesinin birbirileriyle coğrafi ve demografik olarak kesisştiği Ksayr beldesinin batı kırsalında gerçekleşen çatışmalarla, milislerin kurduğu temas hatları düşürülmüştür.
 

Hums'a bağlı Ksayr bölgesi düz ve geniş bir alandır. Batı tarafında El Nebi Mendo adında stratejik bir tepeliğin yanı sıra “14 no'lu barikat” ismi verilen, Lübnan'la Cüsiye sınır kapısına bakan coğrafi bir engeli içermektedir.
 

Ksayr'in batı kırsalındaki temizlik harekatı, Lübnan sınırına kadar uzanan beldeleri kendine mevki edinen silahlı gruplara ve Nusra Cephesine sürpriz yaşatacak bir şekilde, ani bir harekatla başladı. Belli bir hedefi vardı. Suriye ordusunun ilk birlikleri Şam – Hums yolundan Ksayr kırsalına ulaşmaya başladı. Nitekim, başkent Şam'ı Suriye'nin sahil kentleri Tartus, Banyas, Cebli ve Lazkiye'ye bağlayan bu yol stratejik bir öneme sahiptir.
 

Köylerin ve beldelerin girişine yerliştirilen bombaları söken mühendislik birlikleri kara kuvvetleri konvoyunun önünde ilerlerken baskın başladı. Uygulanan taktikler, normal ordularda izlenen klasik savaş usulüne göre olmayan yeni baskın taktikleriydi. Her hedefe diğerlerinden ayrı bir şekilde çözüm uygulayan özel görevli komando birliklerinin ani ve seri darbe indirmesi üzerine dayalıydı.
 

Operasyon Şam – Hums uluslararası kara yolunun üzerinde olan Abel köyüyle başladı. Nusra Cephesinin kurduğu güçlü tahkimatlara rağmen Surye ordusu çok kısa bir zamanda köye girmeyi başarırken, böylelikle de Ksayr'ın batı ve güney kırsalına giriş kapısını kendine açmış oldu. Çünkü bu köy, Ksayr beldesiyle bağlantılı olmasına karşın Lübnan sınırına ve özellikle bölgedeki milislere ikmal üssü haline gelen İrsal bölgesine kadar uzanmaktadır. Abel'den sonra Suriya ordusu, Nebi Mendo tepesini ele geçirmeye başladı. Lübnan sınırına kadar Ksayr'in kırsalına hakim olan bu stratejik tepeyi ele geçiren taraf savaşın gidişatını kendisi belirleyecekti. Nitekim öyle de oldu.
 

Nebi Mendo tepesini kontrol altına almak başka köylerin de ele geçmesine neden oldu
 

Suriye ordusu, disiplinli bir ritimle ilerledi. Kuvvetler arasında koordinasyon çok yüksekti. Ksayr'ın batı ve güney batı köyleri bir bir düşmeye başladı. Muharebedeki en önemli sürpriz unsuru, ordunun bu defa klasik taktiklerini kullanmaması oldu. Milisler savaşın ordunun zırhlı araçlarının girmesiyle başlayacağını hesap ederek köylere ulaşan yollarda bomba ve mayın döşemişlerdi ancak mühendislik birliklerinin bir ateş örtüsü altında ilerleyip, bütün mayınları söküp, özel görevli birliklerin önünü açması milislerin şoka girerek çırpınmalarına yeterli bir sebep oldu.
 

Asi Nehri'nin batısında kalan Ksayr kırsalının Suriye ordusunun kontrolü altına geçmesiyle milislerin Bekaa veya kuzey Lübnan gibi Lübnan topraklarından gelen ikmal yolları kesilmiş oldu. Silahların ve militanların iç Suriye bölgelerine doğru akışının merkez noktası olan Ksayr beldesinde mevzi alan milisleri kuşatma operasyonu devam etti. Ordunun taradığı köyler, uluslararası yol ve Ksayr beldesi ile Lübnan sınırı arasında bir geçiş noktasıydı. Ordu, Asi Nehri'nin doğu yakasınının tamamını ele geçirmeye başlayıp Ksayr'daki milislerin Hums ve Şam'ın kuzey kırsalına ulaşım yollarını engellemişti.



Suriye ordusunun taktikleri silahı grupları şoka uğrattı


Milisler o köylerin halkını, bölgeyi Nusra Cephesine ait birer kamp ve mevziye dönüştürmek için kovmaya yeltenmişlerdi. Nitekim bu köyler Lübnan'da milislerin toplanma, eğitim ve tedavi merkezi olan Cüsiye ve Kağ bölgelerine kadar uzanmaktadır. Milisler ordan yola çıkıp, Lübnan'ın doğu dağlarındaki, Ksayr ve Telkâlâh'daki bir sürü kaçak giriş noktasından geçerek  Suriye içlerine ulaşmaktaydılar.
 

Dikkat çekici olan Suriye ordusu askerlerinin, operasyonu gerçekleştirmek için titiz planlarla dakik bir şekilde başarı yakalanmasından sonra, morallerinin yükselmesidir. Şam kırsalında bir güvenlik çemberi kurma ve Halep'in güney ve doğu bölgelerini temizleme operasyonlarından sonra, Suriye ordusunun en başarılı ve en önemli girişimlerinden biri olan bu harekata katılan değişik birlikler arasında yüksek bir koordinasyon gözlenmiştir.
 

Çeviren: Somer Sultan
 

medyasafak.com