Hagel: ABD, Suriyeli Militanları Silahlandırma Üzerinde Düşünüyor

Hagel: ABD, Suriyeli Militanları Silahlandırma Üzerinde Düşünüyor
ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Beyaz Saray’ın Suriye hükümetiyle savaşan yabancı destekli militanlara ölümcül silahlar sağlamayı değerlendirdiğini söyledi.

Hagel: ABD, Suriyeli militanları silahlandırma üzerinde düşünüyor


Press TV


ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Beyaz Saray'ın Suriye hükümetiyle savaşan yabancı destekli militanlara ölümcül silahlar sağlamayı değerlendirdiğini söyledi.


Hagel bu ifadeleri, Salı günü İngiliz Savunma Bakanı Philip Hammond'la birlikte düzenlediği ortak bir basın toplantısı sırasında kullandı.  


"İsyancıları silahlandırmak – bu bir seçenektir" diyen Hagel, “bir dizi seçeneğin” hâlâ masada olduğunu ekledi. 

"Bunlar, partnerlerimizle birlikte, uluslararası topluluğumuzla birlikte düşünülmesi gereken seçeneklerdir: mümkün olan nedir, hedefler(imiz)e ulaşmaya ne yardımcı olabilir diye düşünmeliyiz” dedi.

İngiliz hükümetinin Suriye'deki militanlara doğrudan silah tedariki yapmadığını söyleyen Hammond, İngiltere'nin gelecekte bunu yapma olasılığını göz ardı etmediğini teyit etti.  

İngiliz savunma bakanı ayrıca, ABD'nin militanlara silah sağlama kararının, Washington'un Suriye krizi üzerindeki yenilenmiş liderliğini gösteren bir işaret olduğunu söyledi.

Hammond, "Oraya giden çok miktarda silah var, eğer ABD silah sağlamaya başladıysa bu, liderlik ve yön vermenin bir işareti olacaktır” dedi. 

"Suudiler, Katarlılar ve diğerleri Suriye'ye silah gönderiyor, ama bu ülkelerden hiçbirisi ABD'nin verebileceği liderlik anlayışını veremez” diye ekledi.


ABD ve müttefikleri son haftalarda Suriye'ye askeri müdahaleye doğru yöneliyorlar. 

28 Nisan'da ABD'nin Cumhuriyetçi Parti üyesi meclis üyeleri, Başkan Barack Obama'ya Suriye'deki krizi “çözmek” için Arap ülkesine askeri müdahale gerçekleştirme çağrısı yaptı.  

Meclis üyeleri, Obama'ya Suriye'de daha fazla eyleme geçmesi için basınç yaptı ve müdahale olmaksızın tüm bölgenin sene sonu itibariyle “kaosa düşeceğini” söyledi.

Senatör Lindsey Graham (Cum.- Güney Carolina), Washington'un Suriye'nin hava üslerini seyir füzeleriyle bombalayabileceğini söyledi, ancak asker göndermeye karşı ikazda bulundu.

Senatör John McCain (Cum.- Arizona) de Amerika Birleşik Devletleri'nin Suriye, ülkenin kimyasal silahlarını emniyet altına alacak bir uluslararası gücün parçası olarak gitmesi gerektiğini söyledi. Ancak ABD askerlerinin ülkeye gönderilmesine karşı olduğunu belirtti.  

Senatörlerin yorumları, ABD ve müttefiklerinin, Suriye hükümetinin yabancı destekli militanlara karşı savaşında kimyasal silah kullanmış olabileceğine dair kanıt olduğunu söylemelerinin arkasından geldi. 

Şam, utanmazca bir yalan olarak tanımladığı suçlamaları reddetti ve ülkedeki ayaklanmayı sonlandırmak için kimyasal silah kullanmayacağını bir kez daha yineledi. 

Beyaz Saray daha önce Suriye'de her tür kimyasal silah kullanımını, olası bir askeri eyleme yol açabilecek bir “kırmızı çizgi” olarak tanımlamıştı. 

Çarşamba günü Suriye'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Beşar el Caferi, ülkedeki yabancı destekli militanların İdlib yakınlarındaki bir kasabaya saldırı sırasında sivillere karşı kimyasal malzeme kullandığını söyledi.

Suriye, Mart 2011 tarihinden beri ölümcül bir ayaklanma yaşıyor ve aralarında çok sayıda güvenlik gücü ve ordu personelinin de olduğu pek çok kişi şiddet olaylarında hayatını kaybetti.

Şam, kaosun ülke dışından organize edildiğini söylüyor ve çok sayıda militanın yabancı ülke vatandaşı olduğuna dair raporlar bulunuyor.
 

medyasafak.com