"Suriye’nin İranlı ve Rus Müttefikleri Açıkça Müdahale Edebilir"

"Suriye’nin İranlı ve Rus Müttefikleri Açıkça Müdahale Edebilir"
"Beşar Esad askeri bakımdan avantajı eline geçirdi, bu yüzden de İsrail, dış müdahale olmadan Esad’ın gitmeyeceğini anlıyor. Bu nedenle de İsrail, 'Eğer sen girmezsen biz girip mahvederiz. Kendi askeri tırmanışımızla ilerleriz' diyerek ABD’yi sürüklemeye çalışıyor."

Russia Today / Global Research


İsrail'in Suriye'ye yönelik iki gün içindeki ikinci saldırısının, başkentin hemen dışındaki bir tesisi hedef aldığı aktarıldı. Ancak saldırıyı haklı gösterecek şekilde İsrail'e yönelik bir tırmanış bulunmuyordu – ve Tel Aviv yalnızca, ABD'yi çatışmanın içine sürüklemeye çalışıyor


Bu, RT'ye İsrail'in eylemlerinin ABD'nin Ortadoğu politikasını etkileme girişimi olduğunu düşündüğünü söyleyen gazeteci ve Ortadoğu uzmanı Ali Rızk'ın görüşü.


RT: Bu münferit bir olay değil; yabancı toprağına yönelik bir hava saldırıları dizisi söz konusu. Neden İsrail, bu tür askeri eylemlerin uluslararası hukukun açıkça ihlali olmasına rağmen bu kadar ısrarlı?


Ali Rızk: Bence bulmacanın bütün parçalarını bir araya getirmeniz gerekir. Kimyasal silahlarla ilgili heves ve karmaşayı hatırlıyor musunuz? Bu yönde ilk açıklamayı yapan kişi İsrail askeri istihbarat yetkilisi Itai Brun'dü. Başkan Obama'nın birkaç kez “bunun kırmızı çizgi olduğunu” söylemesinden sonra İsrail, başından beri Suriye'nin kimyasal silah kullanıma dair açıklamalar yaptı.


Bu, ABD'yi Suriye'ye karşı savaşa sürükleyemedi ve sanırım şimdi bu yüzden iki olay yaşandı.

İsrail'in bir konvoya yönelik saldırı düzenlediğine dair haberler geldi ve gerçekten de Cemraya'ya İsrail saldırısı düzenlendi. Bana göre şu anda İsrail'in ABD'nin Ortadoğu politikasını manipüle etmesinin klasik bir örneği yaşanıyor ve İsrail Obama'yı başka bir çatışmaya sürüklemeye çalışıyor.

Bence tam şu anda, bir kez daha yaşanan şey bu. Dolayısıyla İsrail bu eylemlerine ABD'yi çatışmaya sürükleyinceye kadar devam edecektir.
 

Neden? Çünkü Suriye ordusu çok yakın zamanda askeri ilerlemeler kaydetti. Göründüğü kadarıyla Beşar Esad askeri bakımdan avantajı eline geçirdi, bu yüzden de İsrail, dış müdahale olmadan Esad'ın gitmeyeceğini anlıyor. Bu nedenle de İsrail, “Eğer sen girmezsen biz girip mahvederiz. Kendi askeri tırmanışımızla ilerleriz” diyerek ABD'yi sürüklemeye çalışıyor.
 

RT: İsrail'den bazı yorumcuların, saldırıların dengeli tepki olduğunu söylediğini duyduk. Buna katılıyor musunuz?


AR: Neye dengeli tepki? Bunun gerçekleşmesi İsrail'in çıkarınadır. Orada İsrail'e karşı, tepki vermesini gerektirecek bir askeri tırmanış mı vardı? Bir askeri eylem mi oldu, İsrail herhangi bir taraftan, Hizbullah veya Suriye'den saldırıya mı uğradı? Başka herhangi bir tarafın saldırısı mı oldu? Hayır, İsrail saldırıya uğramadı.


Bu yüzden şu oyun değiştirici silahlardan bahsedildiğini duyuyoruz. Fakat bu, böyle bir tırmanış için hak veya meşruluk sağlamıyor… Vurgulamak istiyorum, birilerinin şüphesi varsa, mesaj bence artık açık hale gelmiştir: İsrail Beşar Esad'ın düşmesini istiyor. Bu İsrail'in seçimi. Bizzat Netanyahu defalarca, “Suriye İran ve Hizbullah arasındaki kilit noktadır” demişti.
 

RT: Pek çok ülke tarafından savaş açan tiran olarak betimlenen Esad hükümeti, şimdi güçlü bir savaş makinasının kurbanı haline geldi. Eğer Suriye İsrail'le savaşa giderse Hizbullah ve İran müdahil olur mu?  


AR: Büyük soru bu. Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah buna açıklık getirdi ve bir yanıt verdi. Geçen Perşembe günü yaptığı bir konuşmada, Suriye'nin gerçek dostlarının – yani Hizbullah, İran ve Rusya'nın – Suriye'nin ABD, İsrail veya El Kaide bağlaşıklarının eline düşmesine izin vermeyeceğini söyledi…


Bence şu anda İran ve Hizbullah'ın, gerçek bir ağırlığı olan yeni bir müttefiki var, o da Ortadoğu sahnesine bir kez daha müdahil olan Rusya. Bu yüzden bana göre eğer tırmanış olursa İran müdahale edecektir, Hizbullah müdahale edecektir ve bence Rusya müdahalesinden veya bir tür Rus rolünden bahsedebiliriz, zira Rusya açıkça bu sahnede yer aldı ve “Ben buradayım ve sözümün bir anlamı var” dedi.
 

Çeviren: Selim Sezer
 

medyasafak.com