"El Kaide, Libya’nın Kontrolünde Fiilen Yer Alıyor"

"El Kaide, Libya’nın Kontrolünde Fiilen Yer Alıyor"
Press TV Baltimore’daki Uygulamalı İstihbarat İnceleme’den Lawrence Freeman ile Muammer Kaddafi’yi devirmek için yapılan NATO müdahalesinden sonra ülkeyi enkaza çeviren şiddet ve istikrarsızlık hakkında bir röportaj gerçekleştirdi.

Lawrence Freeman: El Kaide Libya'nın kontrolünde fiilen yer alıyor


Press TV Baltimore'daki Uygulamalı İstihbarat İnceleme'den Lawrence Freeman ile Muammer Kaddafi'yi devirmek için yapılan NATO müdahalesinden sonra ülkeyi enkaza çeviren şiddet ve istikrarsızlık hakkında bir röportaj gerçekleştirdi.


Aşağıdaki metin bu röportajın yaklaşık bir çözümüdür.

Press TV: Muammer Kaddafi devrildi ama niçin ülkede hala bir sükûnet işareti yok?

Freeman: Libya halkının yıkımı Kuzey Afrika boyunca kaos ve ölüm gerçekleştirmek için tasarlandı.


El Kaide şimdi fiilen ülkenin kontrolünde yer alıyor ve biz, planı fark etmediğimizden kontrol dışı olan bir canavar yarattık.


Press TV: Birçok kişi, şu an gördüğümüz Libya'da bozulan durum aslında NATO kuvvetlerinin mirasıdır, diyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?


Freeman:  Biliyoruz ki, Suriye operasyonu Tony Blair ve İngiltere tarafından dünyanın bu bölgesini yok etmek için ortaya konulan politikanın, Libya operasyonunun bir devamıdır.


Ve şayet İngiltere'nin savunduğu gibi Suriye'de rejim değişikliği politikası ile devam edersek bundan sonra daha fazla ölüm ve yıkım ve Rusya ile muhtemel bir savaş göreceksiniz. Bu, şu zamanda Batı tarafından devam ettirilen çok ama çok tehlikeli bir politikadır.


Press TV: NATO tarafından Libya'ya yapılan müdahale ile Suriye krizini ilişkilendiriyorsunuz. Muhtemelen NATO kuvvetlerini Suriye'de görevlendirilmiş olarak göreceğiz mi diyorsunuz?  Doğru mu anlamışım?


Freeman: Aslında NATO kuvvetleri ile veya değil (fark etmez), şimdiki politika başkan Esad'ı uzaklaştırmaktır.


Ve biz bir El Kaide operasyonu olarak bilinen El Nusra ile çalışmaktayız. Doğrusu güvenilir istihbarata göre, El Kaide isyancılarını desteklemek için Suriye'ye silah gönderen elçimize karşı Bingazi'de gerçekleştirilen saldırı onların operasyonlarından birisiydi.


Öyleyse bu, Libya politikasının yerden göğe kadar devamıdır. Sahada askerler olsa da olmasa da, bütün Orta Doğu'da ve Fars Körfezi bölgesinde büyük bir kaos ve çok daha tehlikelisi Rusya ile doğrudan bir çatışma görebiliriz. Bu sebeple askeri savunma kurumlarımızdaki bazı danışmanlar şimdi Başkan Obama'ya Suriye'de savaş politikasını tırmandırma hususunda muhalefet etmektedirler.


Press TV: Libya'nın bütünlüğü hakkında konuşalım. Ülkenin federal devletlere bölünmesini görmeye ne kadar yakınız?


Freeman: Bu ülke kesinlikle yok edildi. Önce Kaddafi ve 40 yıllık hükümeti ile çalışmayı yasaklayan yasayı geçirdiniz, ülkenin çeşitli bölgelerinde her ne isterlerse yapan çeşitli militanlara sahipsiniz; yetkilileri korkutan, suikastlar ve bombalamalar düzenleyen. Bu durumda, artık bir ülkeye sahip değilsiniz demektir.

Aslında bu, bir ülkenin ABD destekli El Kaide yönetiminde olmasına çok yakın bir şeydir. Bu bir ABD, Tony Blair, İngiltere icadıdır. Bu durumda artık egemen bir ülkeye sahip değiliz, bir halkın yok edilmesini ve El Kaide ve El Kaide ile ilişkili güçler tarafından kontrol edilmesini izliyoruz. Bu oldukça tehlikeli ve rahatsız edicidir.


medyasafak.com