Financial Times: Katar Suriye’deki Militanlara Yıllık 50.000 Dolar Ödüyor

Financial Times: Katar Suriye’deki Militanlara Yıllık 50.000 Dolar Ödüyor
Financial Times Katar’ın son iki yılda Suriye’deki isyancıları 3 milyar dolar ödeyerek donattığından bahseden bir haber yayımladı.

Financial Times Katar'ın son iki yılda Suriye'deki isyancıları 3 milyar dolar ödeyerek donattığından bahseden bir haber yayımladı.

Haberde, “Bu küçük doğal gaz zengini Katar devleti geçen iki yılda Suriye'deki isyancıları desteklemek için, diğer hükümetlerden çok daha fazla,  3 milyar dolar kadar para harcadı ama şimdi isyancıları silahlandırmanın başlıca kaynağı olarak Suudi Arabistan tarafından bir kenara itiliyor”, denildi.


Geçen haftalarda Financial Times ile yapılan düzinelerce röportajda, Suriye içindeki ve dışındaki isyancı liderler kadar bölgesel ve Batılı yetkililer de Katar'ın Suriye çatışmasındaki rolünü detaylandırdılar.


Bu küçük devlet Suriye'den kaçan kimselere cömert mülteci paketleri sağlayarak (bir tahmine göre, bir sığınmacı ve ailesi için yıllık 50.000 dolar)  politik muhalefete en büyük yardımı yapıyor ve çok büyük insani yardım sağlıyor.


Eylül ayında Suriye'nin Halep bölgesindeki birçok isyancı Katar'ın 150 dolarlık aylığını aldı. Katar hükümetine yakın kaynaklar toplam harcamanın 3 milyar dolara ulaştığını söylüyorlar.


Dergi, Katar'a göre, Suriye'deki müdahalesi küresel tanınma için saldırgan bir arayışın bir parçasıdır ve yalnızca kendisini bölgede büyük bir oyuncu olarak var etme teşebbüsünün en son bölümüdür, ifadesine yer verdi.


Financial Times, “Silah transferlerini izleyen Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü'ne göre, Katar Nisan 2102 ile bu yılın Mart ayı arasında komşu Türkiye'ye düzenlediği 70'ten fazla askeri kargo uçuşuyla Suriye'ye ulaştırılan en çok silahı gönderdi”, diye yazdı.  Dahası, haberde, Katar'ın yaklaşımı ideolojiden ziyade pragmatizm ve oportünizm tarafından yönlendiriliyor olsa bile,  yaptığı eleştirilerle bölgedeki kutuplaşmış politikalara bulaşmış oldu, denildi.


Muhalif bir işadamı, “Devrimi satın alamazsınız”, diyor.


Financial Times, “Katar'ın, kendisine Körfez Devletleri içinde avantaj sağlayan,  Arap dünyasındaki fundamentalist gruplar için desteği Suudi Arabistan ile rekabeti ateşledi”, ifadesine yer verdi.


medyasafak.com