"Kuseyr Çatışması, Suriye Silahlı Muhalefetinin Dağılmasını Ortaya Koyuyor"

"Kuseyr Çatışması, Suriye Silahlı Muhalefetinin Dağılmasını Ortaya Koyuyor"
"Son günlerde “El Nusra Cephesi”, sözde “Özgür Suriye Ordusu” isimlerini taşıyan silahlı gruplar ve diğer örgütler, tugaylar ve müfrezeler arasında ihtilaflar meydana geldi."

Nidal Hamad


Moqawama.org


Son günlerde “El Nusra Cephesi”, sözde “Özgür Suriye Ordusu” isimlerini taşıyan silahlı gruplar ve diğer örgütler, tugaylar ve müfrezeler arasında ihtilaflar meydana geldi. Sözde Suriye dış muhalefeti, özellikle Suriye Ulusal Konseyi (SUK) ve sözde Suriye Koalisyonu, savaş alanındaki silahlı gruplara Kuseyr'e yönelmeleri ve orada kuşatma altına alınmış silahlı milisleri desteklemeleri yönünde talimatlar verme konusunda zayıf kaldı.

Bu açıdan, bir muhalif Suriyeli kaynak Türkiye'deki sözde ÖSO komutanlığının Kuzey'deki Humus kırsalında bulunan El Faruk Tugayı'na Kuseyr cephesine mümkün olduğunca yakın bir zamanda savaşçı ve silah göndermesini söylediğini vurguladı.

Ancak “Hamza el Şemali” liderliğindeki tugay, “Kuseyr'e giden güvenli yol olmadığı, Suriye Ordusu'nun şehre giden yollarda ve alanlarda pusular kurduğu” gerekçesiyle talimatlara karşı çıktı.


Bu kritik durum, yurtdışındaki “muhalefet liderleri”ni, silahlı adamları Kuseyr'e yöneltmeye teşvik etti. Bunların başında gelen Raid Ebu Salah, “El Kalamun İsyancıları”na ve kuzeydeki Humus kırsalındaki ÖSO'ya, Kuseyr'e yönelmelerini söyledi.

Benzeri şekilde, sözde Suriye Muhalif Koalisyonu'nun başkanı George Sabra silahlı isyancıları Kuseyr'e yönlendirdi ve “ÖSO bayrağı altındaki tüm müfrezeler, derhal Kuseyr'e savaşçı ve silah göndermelidir” dedi.

Paralel olarak, Suriyeli muhalif gruplar, 12-15 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek Cenevre Konferansı'nda onları temsil edecek birleşik bir heyet üzerinde de anlaşamadı. Muhalif gruplar heyet konusunda hiçbir anlaşmaya varamadığı gibi, buna dair herhangi bir temasa da geçmedi.


Sebebi: Suriye Koalisyonu ve SUK, ağırlıklı olarak Müslüman Kardeşler, “Ulusal Koordinasyon Komitesi (UKK)” tarafından temsil edilen “iç muhalefet”in temsilcilerinin bulunmasını reddetti.

Dahası, Türkiye ve Katar tarafından teşvik edilen Müslüman Kardeşler Cenevre'ye gitmeyi reddediyor ve heyetin %65'ini temsil etmek istiyor. Suudi Arabistan ise ABD'ye, muhalefet heyetini temsil etmesini engellemek suretiyle Müslüman Kardeşler'in gücünü zayıflatması için baskı yaptı.


Konferans tarihi yaklaşırken, ABD'nin muhalefet üzerinde baskısının olmamasıyla, anlaşmazlıklar kabarıyor. Aynı zamanda, Cenevre konferansı konusunda geçici olarak anlaşmalarına rağmen ABD ve Rusya'nın duruşları uyumsuz gibi görünüyor. Suriye muhalefeti kaynağı ayrıca, "Konferans mevcut katılımcılarla gerçekleştirilebilir, ve eğer Müslüman Kardeşler katılmazsa, bu geri kalanların Cenevre'ye gitmesini engellemez" dedi.

Kaynak, "ABD UKK'yı uzakta tutacak ve Müslüman Kardeşler'in varlığını azaltacak bir formül bulmaya çalışırken Müslüman Kardeşler, UKK'nın da olduğu birleşik bir heyetle katılmayı reddediyor, ayrıca ABD'ye devamlı olarak pek çok konuda, özellikle de kendilerinin iktidara gelmeleri halinde ‘İsrail' ve ABD'yle ilişkilerini nasıl olacağı konusunda güvence mektupları gönderiyor" diye ekledi.
 

medyasafak.com