"Suriyeli Militanlar Kayıplara Üzgün"

"Suriyeli Militanlar Kayıplara Üzgün"
Press TV Leesburg’tan haftalık Üst Düzey İstihbarat İnceleme dergisinin Afrika Masası’ndan Lawrance Freeman ile bir röportaj gerçekleştirdi.

Lawrence Freeman: Suriyeli militanlar kayıplara üzgün

 

Press TV Leesburg'tan haftalık Üst Düzey İstihbarat İnceleme dergisinin Afrika Masası'ndan Lawrance Freeman ile bir röportaj gerçekleştirdi.

 

Aşağıdaki metin bu röportajın yaklaşık bir çözümüdür.


Press TV: Bir analist, bu bir kuraldır ki, bunun gibi bir çatışmanız varsa ve barış görüşmeleri çok yakınsa ellerinde daha çok kart olması bakımından taraflar olabildiği kadar çok bölgeyi ele geçirmeyi denerler, dedi. Suudi Arabistan'dan bu isyancılara ulaştırılan silahları görmemizin sebebi bu mudur?

 

Freeman: Suudiler! Suudi Arabistan, kraliyet ailesi ve Katar Suriye'deki Beşar Esad hükümetini devirmek için silah ve para ulaştırıyor ve Suriye'deki El Kaide ağını destekliyor ve bu onların istikrarlı politikası.

 

ABD onların istediği ağır silahları göndermedik dese bile buna izin verdi. Dışişleri Bakanı Kerry ve Lavrov önümüzdeki ay bir çözüme öncülük edebilecek şekilde iki tarafı masaya getirecek bir toplantı düzenleyeceklerinden bu mümkündür.

Ama işaretlere göre, bazı kişiler sabotajlar ve bölgeyi tamamen ateş altında tutmak suretiyle potansiyel bir savaşa öncülük etmek istiyor.

 

Press TV: Bu durumda açıkçası, sadece Viladimir Putin ve dışişleri bakanı Lavrov ile değil, John Kerry'nin yaptığı  bütün bu görüşmeler samimi değildir diyorsunuz, Kerry yakınlarda Ürdün'deydi ve  sadece politik bir çözüm bu krizi çözme yoludur, demişti.


Freeman: Evet, bence Dışişleri Bakanı Kerry bir barış konferansı istiyor. Bence İngiltere hattını ısrarla izleyen özellikle Başkan Obama gibi başka güçler var ki, Tony Blair'in rejim değişikliği politikası Senatör Kerry'den farklı bir bakışa sahiptir.

Ve Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey  tarafından yönetilen ABD ordusu bizi savaşın dışında tutmakla en iyi işini yaptı diye de düşünüyorum. Ancak buşöyle bir durum… bir şey ya da diğerleri olacak diyemeyiz ama Obama yönetiminin isyancılara silah sağlamada İngiltere ve Katar ile yakın çalışan Suudi Arabistan'ı desteklediğini biliyoruz.

 

Şimdi Suriye ordusu bölgenin bazı önemli alanlarını yeniden kontrol altına alıyor. Öyle olduğu için açıkçası bu güçler çok üzgünler. Bunun için Dışişleri Bakanı Kerry ve Lavrov ve diğerleri bir çözüm için çalışacaklar diye umutluyum ama çözümü istemeyen, kaos isteyen, bütün bölgede istikrarsızlık arzulayan insanlar var ve bunlar bizi Rusya ile çok yakın bir savaşa sürüklüyorlar, tehlike budur.

 

medyasafak.com