"Tarık Haşimi Dış Güçlerin Yardımıyla Kaçtı"

"Tarık Haşimi Dış Güçlerin Yardımıyla Kaçtı"
Irak, Katar’ın kaçak Başkan Yardımcısı Tarık Haşimi’ye kapılarını açmasını “kabul edilemez” olarak değerlendirdi ve Doha’ya Haşimi’yi teslim etmesi uyarısında bulundu.
Tarık Haşimi Dış Güçlerin Yardımıyla Kaçtı

Irak koalisyon üyesi siyasetçilerden biri, Başkan Yardımcısı Tarık Haşimi’nin firar ettiğini ve yabancı grupların yardımıyla kanundan kaçtığını ifade ediyor.

Irak, Katar’ın kaçak Başkan Yardımcısı Tarık Haşimi’ye kapılarını açmasını “kabul edilemez” olarak değerlendirdi ve Doha’ya Haşimi’yi teslim etmesi uyarısında bulundu.

Uzmanlar Haşimi’ye Türkiyeli ve özerk Kuzey Irak Kürt yönetimine mensup diğer gruplarca yardım edilmiş olabileceğini söylüyorlar.

Press TV Kanun Devleti Koalisyonu üyesi Sa’ad al-Motallebi ile daha geniş bilgiler almak için bir söyleşi gerçekleştirdi:

Sizce merkezi yönetim tarafından uyarılmış olmasına rağmen Haşimi’nin ülkeyi terk etmesi nasıl bir önem taşıyor?

Evet, Irak’ı terk etmemesi yönünde uyarılar ve Bağdat yönetimine teslim olması yönünde çağrılar olmasına rağmen, ne yazık ki, ülkeyi terk etti. Böylece iki defa yasaları çiğnemiş oldu.

Ne yazık ki, Kürt yönetimi de Irak’ı terk etmesinde ona yardımcı oldu.

Hakkında yakalanma emri çıktığından bu yana bir resmi görevi olmadığından biz bunun öngörülmüş resmi bir ziyaret olduğunu da düşünmüyoruz. Bu yüzden ülkeyi terk etmek kanundan kaçmak anlamına geliyor.

Ne üzücüdür ki, Kürt yönetimi bu konuda ona yardım etti ve onu Orta Doğu’daki meseleleri mahveden, Suriye’deki duruma silahlarla yardım eden, kendi aşağılık hevesleriyle bölgeyi yakmak isteyen Katar’a gönderdi onu. Bu çok önemli bir mesele. Biz bu meseleyi çok ciddiye alıyoruz. Tüm herkesten kaçağın Bağdat’a dönmesi için işbirliği yapmalarını ve yardım etmelerini istiyoruz.

Görünen o ki, siz onun dönmesi için yardım talep ediyorsunuz. Acaba Bağdat yönetimi bir ülkenin başka bir ülkeye müdahalesi ve bir kaçağa kendi ülkelerini açmak anlamına gelen bu olay hakkında Katar’a dava açacak mı?

Evet, içişleri ve adalet bakanları INTERPOL’e kaçağı yakalamada güvenlik yardımı yapması için bir şikâyet mektubuyla birlikte, mevcut belgeleri ve delilleri sunacak.

Sizce başka yabancı hükümetler de Haşimi’nin kaçışında rol sahibi midirler?

Öncelikle Katar kesinlikle bu işin içinde. Kürt yönetimi de var. Doğrulanmamış olsa da, Türk parmağının da olması muhtemel. Elimizde, Türkiye, Katar ve Kürtlerin bu meselede ortak çalıştıklarına dair raporlar var, hepsi Haşimi’nin kaçışında birlikte çalışıyorlar.

Bu çok daha ciddi bir mesele doğuracaktır ve Irak ile bu ülkeler arasındaki ilişkiyi kesinlikle etkileyecektir.

Peki ya Kürt yöneticiler? Siz onların bu işte olduklarını biliyorsunuz. Onlar da sorumlu tutulacaklar mı?

Onu evinde misafir eden Mesud Barzani, bence o kesinlikle bu işin sorumlusudur. Bence eğer onu Haşimi’nin kaçışıyla doğrudan ilintili kılan bir delil varsa, o buna cevap vermelidir.

Bu mesele bir soruşturma gerektiriyor ve Mesud Barzani’nin kaçma meselesiyle doğrudan bir bağının olup olmadığını anlamak için bir araştırmaya ihtiyacımız var.

 

Press TV’de yayınlanan bu röportaj Hüseyin Beheşti tarafından medyasafak.com için tercüme edildi.