George Jabour: Suriyeli Muhalif Gruplar Kendi İçinde Bölündü

George Jabour: Suriyeli Muhalif Gruplar Kendi İçinde Bölündü
Aşağıda Press TV’nin Şam’dan bir siyasi yorumcu olan George Jabour ile Suriye’deki durum hakkında yaptığı bir röportajın yaklaşık bir çözümlemesi sunulmaktadır.

Press TV: İlk olarak Rusya'nın söylediği şeyle başlamak istiyorum. Muhalefet, sözde Suriye Ulusal Konseyi (SUK), Cenevre görüşmelerine katılmayacağını açıkladı. Rusya, bunun nedeninin muhalefetin Suriye'ye bir tür askeri müdahale istemesi olduğunu söyledi. Cenevre 2 konferansına katılmama kararı vermelerinin nedeni bu mu?

Jabour: Konferansa gelmemeye birkaç nedenle karar verdiler. Ben ön önemli nedenin kendi aralarında bölünmüş olmaları olduğunu düşünüyorum; tek sesle konuşamıyorlar. Katılımlarının ön koşulu olarak Başkan Esad'ın istifa etmesini istediklerini söylüyorlar.

Katılımın ön koşulu olarak Hizbullah ve İran'ın Suriye'nin iç işlerine karışmamasını istediklerini söylüyorlar. Fakat ben bütün bunların bir tür bahane olduğunu, çünkü gerçekte tek bir sesle konuşamadıklarını düşünüyorum. Bu devlete sadık olan gruplarla, başka devletlere sadık olan diğer gruplar arasında rekabet var.


Dolayısıyla bana göre, kendi farklılıklarını çözümlemek için katılmamak gibi bir şeyin arayışındalar, ama aralarındaki farklılıkları da çözülmeye yakın gibi görünmüyor. Fakat ben de içlerinden bazılarının Suriye'ye yabancı müdahalesini deniyor olduğu gerçeğini de dışarıda bırakmıyorum.

Eş zamanlı olarak, temel sorumluluk iki büyük devlette kalıyor: Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri. Bu çatışmadaki en önemli, en etkili iki kişi Başkan Obama ve Başkan Putin, ve elbette bölgesel güçler de kendi rollerini oynayacaklar. 

Umarım hepsi, bu rolleri, Suriye halkına sunulacak en iyi şeyin kesinlikle akan kanı durdurmak olduğu gerçeğini dikkate alarak oynarlar. 

Press TV: Onların katılmaması neyi gösteriyor? Yani, tek sesten bahsediyorsunuz. ABD ve Türkiye dâhil bazı bölge ülkeleri, onların katılmaları için baskı yapamaz mıydı? Bu durum belki de birilerinin onlara katılmamalarını söylediğini gösteriyor olabilir mi? 

Konferansa katılmama nedenini ortaya çıkarmaya çalıştığımızda kafa karıştırıcı bir durum ortaya çıkıyor. ABD'nin Rusya'yla birlikte “biz bu konferansı istiyoruz” dediğini görüyoruz.

Jabour: Evet, bazen bir gencin anne-babasına meydan okumak istediği anlar olur. Suriye muhalefetini küçümsemiyorum.

Suriye muhalefetindeki bazı figürler entelektüel bakımdan saygıdeğer insanlar olabilir, fakat bu, bir şeyler yapmaya zorlanan, ona baskı yapanlara başkaldırmak isteyen bir insanın davranışı. Ama bu insan sonunda boyun eğeceğini de biliyor.

 

medyasafak.com