USA Today: ABD Militanlara Türkiye Yoluyla Silah Akıtıyor

USA Today: ABD Militanlara Türkiye Yoluyla Silah Akıtıyor
Amerikan gazetesi USA Today, Savaş Çalışması Enstitüsü’nden analist Christopher Harmer’ın, ABD teknik olarak bir NATO hava üssü olan Türkiye’nin İncirlik Hava Üssü’nü Suriye’deki militanlara silah desteği sağlamak için bir aktarma merkezi olarak kullanmak üzere inceliyor, sözlerini aktardı.

ABD militanlara Türkiye yoluyla silah akıtıyor

 

Medya haberleri NATO üyesi Türkiye'nin Suriye hükümetine karşı savaşan dış destekli militanlara ABD'nin sağladığı öldürücü silahları ulaştırmada muhtemel bir transit varış noktası olduğunu söylüyor.


Amerikan gazetesi USA Today, Savaş Çalışması Enstitüsü'nden analist Christopher Harmer'ın, ABD teknik olarak bir NATO hava üssü olan Türkiye'nin İncirlik Hava Üssü'nü Suriye'deki militanlara silah desteği sağlamak için bir aktarma merkezi olarak kullanmak üzere inceliyor, sözlerini aktardı.


“ABD oraya her zaman kargo gönderiyor”, diyen Harmer, militanlara bir ikmal rotası oluşturmak “o kadar zor değil”, diye ekledi.


Haberde ABD'nin sağladığı silahların Türkiye'nin güneyinden Suriye'nin kuzey şehri Halep'teki teröristlere ulaştırılmasının planlandığı da belirtildi.


Amerikan gazetesi Washington'un Türkiye yoluyla sözde Özgür Suriye Ordusu militanlarına iletişim araçları gönderdiğini de doğruladı.


USA Today, “Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan Suudi Arabistan ve Katar'dan gelen silahların ülkesi üzerinden gönderilmesine izin verdi ve Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın devrilmesini destekliyor”, diye yazdı.

 

Ankara Washington'un militanlara silah gönderme kararını zaten memnuniyetle karşılamıştı.

Türk yetkililer, bu karar uygun vakittedir ve Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a karşı sahada yeni bir aşama yaratmaya yardım edecektir, diyorlar.


Haber, Suriye kuvvetleri ülkedeki birçok bölgenin kontrolünü yeniden ele geçirdiği için ABD Başkanı Barack Obama'nın yönetimine Suriye'deki militanlara silah sağlama emri vermesi üzerine yayımlandı.


Bu karar ABD Suriye hükümetinin militanlara karşı kimyasal silah kullandığını ve böylelikle Washington'un “kırmızıçizgi”sinin aşıldığını iddia etmesinin ardından Cuma günü verildi.

 

Haberde, suikast tüfekleri, omuzdan atılan roketler ve anti tank füzeleri dahil olmak üzere silahların ulaşımı CIA vasıtasıyla gerçekleştirilecek, denildi.

 

Rusya ve Birleşmiş Milletler ABD'nin Suriye'deki militanları silahlandırma kararını eleştirdi. Moskova “Bu hareket bölgedeki şiddetin artma riskini yükseltir”, diyerek uyarıda bulundu.


ABD'nin kararı militanlar stratejik Kuseyr kasabasının kontrolünü kaybedip ağır kayıplar verdikten günler sonra geldi. Suriye kuvvetleri ülkenin kuzey şehri Halep'in yeniden kontrolünü sağlamak için topyekûn bir operasyona da başladı


Obama Suriye'deki çatışmaya ABD müdahalesini arttırması için baskı altında.

Salı günü, eski ABD Başkanı Bill Clinton Suriye'deki çatışmaya müdahalede başarısızlık “kötü bir hata” olacak, dedi.

 

medyasafak.com