Suudiler Suriyeli Militanlara Füze Gönderiyor

Suudiler Suriyeli Militanlara Füze Gönderiyor
Reuters Pazartesi günü verdiği bir haberde, Fransa, Suriye karşıtı silahlı grupların içinde Riyad’ın “öncüsü” olan sözde Özgür Suriye Ordusu’nun lideri Selim İdris’in istediği omuzdan atılan uçaksavar füzelerin nakli için ödeme yaptı, dedi.

Bir haberde, Suudi Arabistan Fransa ve Belçika'daki tedarikçilerden iki ay evvel füzeler satın aldı ve Suriye'deki militanlara gönderdi, denildi.


Reuters Pazartesi günü verdiği bir haberde, Fransa, Suriye karşıtı silahlı grupların içinde Riyad'ın “öncüsü”  olan  sözde Özgür Suriye Ordusu'nun lideri Selim İdris'in istediği omuzdan atılan uçaksavar füzelerin nakli için ödeme yaptı, dedi.


Bir gün evvel, Alman haftalık gazetesi Der Spiegel, Alman istihbarat servisinin Riyad'ın Avrupa yapımı taşınabilir hava savunma sistemlerini Suriye'deki militanlar için elde etmeye çalıştığını gösteren bir haber aldığını duyurdu.

 

İdris Cuma günü, yeterli ve elverişli silahlar alınırsa silahlı gruplar altı ay içinde Suriye ordusunu yenebilir, diyerek Batı'ya militanlara uçaksavar ve tanksavar füzeler sağlamaları çağrısında bulundu.


ÖSO'nun politik koordinatörü Louay Meqdad da Türkiye'deki ABD ve Batılı yetkililer ile yapılacak görüşmede grubun tanklar, savaş uçakları ve diğer ağır silahları
isteyeceğini söylemişti.


Avrupa Birliği yakın zaman evvel militanlara silah göndermeyi kolaylaştırmak için Suriye'ye karşı silah ambargosunu kaldırmıştı.


14 Haziran'da, ABD Başkanı Barack Obama, yönetimine, suikast tüfekleri, omuzdan atılan roketler ve tanksavarlar dahil olmak üzere, Suriye'deki militanlara silah sağlanması emri verdi.


Batılı güçler ve Orta Doğu'daki müttefikleri Suriye'nin bölgelerine uçuşa yasak saha dayatmayı istiyor; bu plan Rusya tarafından şiddetle eleştirildiğinden terk edilmiş halde.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Alexander Lukashevich Pazartesi günü, “İlkesel olarak böyle senaryoya izin vermeyeceğimizi düşünüyorum.”, dedi.


Devamla Lukashevich, “Libya örneği ile bu gibi bir bölgenin nasıl tanımlandığını ve nasıl uygulandığını gördük. Suriye çatışmasında bunun tekrarlanmasını istemiyoruz”, dedi.


Hizbullah kuvvetleri tarafından desteklenen Suriye ordusu militanları stratejik Kuseyr kasabasından çıkarmayı başardı ve kuzey şehir Halep'teki militanlara karşı büyük bir saldırı başlattı.

 

medyasafak.com