Wazne: Uluslararası Toplum İran Seçimlerini Örnek Almalı

Wazne: Uluslararası Toplum İran Seçimlerini Örnek Almalı
Press TV, Beyrut’tan siyasal yorumcu Kamel Wazne ile, 2013 İran Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki katılım oranı ve demokratik süreç konuları hakkında bir röportaj yaptı.

Wazne: Uluslararası toplum İran seçimlerini örnek almalı

 

Press TV

 

Press TV, Beyrut'tan siyasal yorumcu Kamel Wazne ile, 2013 İran Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki katılım oranı ve demokratik süreç konuları hakkında bir röportaj yaptı.  


Aşağıda bu röportajın yaklaşık bir çözümlemesi sunulmaktadır.

Press TV: Seçmenlerin yüzde yetmişten fazlasının İran'daki seçim sürecine katıldığı yönünde rakamlar duyuyoruz. Sizce uluslararası toplum İran seçimlerini nasıl görüyor?

Wazne: Öncelikle İran halkını bu başarıdan ötürü kutlamalıyım. Gerçek demokrasi, gerçek değerler budur ve enerji dolu halk, görevini yerine getirerek sandığa gitti ve oy kullandı. 

Bağımız şekilde oy kullandılar; İslam Cumhuriyeti lideri dâhil herkes eşitti – bir kişi bir oy. Hiçbir türden baskı olmadı ve gördüğümüz gibi, adil bir seçim oldu. 
 

Bence uluslararası toplum İran seçimlerine bakmalı, gerçekten demokratik bir sistemin kendini ortaya koyma biçimini örnek almalı ve İran halkının başarısının bir benzerini ortaya koymaya çalışmalıdır.


Bana göre bu İran ve İslam dünyası için gerçekten tarihsel bir gündür, zira İslam dünyasının insanların, İran seçimlerinde gördüğümüz tarzda sesini çıkarabildiği ve oylarını verebildiği adil seçimlere ihtiyacı var.

Bu yüzden eğer Batı'nın bir şey söylemesi gerekiyorsa, “biz İranlıların enerjisine ve yoğun çalışmasına yaklaşmaktan çok uzaktayız ve İranlıların, herkesten gidip bu demokrasiye katılmalarını isteyen Ayetullah Hamaney'in tavsiyesini nasıl da izlediğini görmeliyiz” demelidir.




O ilk çıkışı yaptı ve bu demokratik süreçteki bütün diğer İranlılar gibi tek oyunu verdi... 

Press TV: Herkes tarafından bilinen şey bu yılki seçimlerde çok yüksek bir katılım olduğu. Canlı yayınımızda sadece Tahran'da değil, ülke çapında uzun oy kuyruklarının oluştuğunu gördük.

Birçok insan Amerika Birleşik Devletleri'nin İran üzerindeki basıncının, yaptırımların, İran halkını yıldırmayı veya İran halkını yönetici aygıtla karşı karşıya getirmeyi amaçladığını söylüyor, fakat halkın katılımının bu politikanın revize edilmesine neden olabileceğini görüyoruz.

Sizce bu durum ABD'ni veya Batılı müttefiklerinin İran üzerindeki politikalarını revize etmesine yol açar mı?

Wazne: Ben Amerika Birleşik Devletleri'nin İran'a karşı düşmanlığının bu seçim veya bir önceki seçimle başlamadığını, bunun İslam Cumhuriyeti prensibine karşı olduğunu düşünüyorum. 

Fakat kesin olarak söyleyebileceğimiz bir şey varsa, İran halkının verdiği bu oyların İslam Cumhuriyeti, yani Cumhuriyet ilkesi ve yaşam tarzı olarak İslam için verildiğidir. İnsanlar öncelikle bu yüzden gelip oy kulandılar. 

Bana göre ikinci olarak da, bir adayı seçtiler ve bir sonraki cumhurbaşkanlarını belirlemek üzere oy verdiler.

Fakat nihayetinde bu, İran halkının İslam Cumhuriyeti'ne verdiği güvenoyudur ve şimdi uluslararası toplum, İran halkının iradesine saygı göstermelidir. 

Eğer Amerikalılar bununla iyi niyetle ilgilenmek istiyorlarsa, ilk iş olarak İran halkına karşı yaptırımları kaldırmalıdırlar, çünkü İran halkı ülkesini sevdiğini, demokrasiye saygı gösterdiğini ve ülkelerinin karar alım süreçlerinin katılımcısı olmak istediğini göstermiştir.
 

medyasafak.com