Los Angeles Times: ABD Suriyeli isyancıları eğitiyor

Los Angeles Times: ABD Suriyeli isyancıları eğitiyor
ABD'nin Suriyeli militanları eğittiğini ifşa eden Los Angeles Times'daki makalenin tam tercümesini sunuyoruz...

ABD Suriyeli isyancıları eğitiyor, Beyaz Saray “desteği arttırdı”
 

David S. Cloud - Raja Abdulrahim


Los Angeles Times


Los Angeles Times, CIA ve ABD ordusu görevlilerinin Suriyeli isyancılara gizlice, tanksavar ve uçaksavar silahlarının nasıl kullanılacağını öğrettiği bilgisini edindi. Beyaz Saray teyit etmeyi reddediyor, fakat ‘azımsanmayacak destek' sağlandığını söylüyor.


WASHINGTON — Beyaz Saray yetkilileri, Cuma günü Los Angeles Times'ın, CIA görevlileri ve ABD özel birliklerinin geçen yılın sonlarından beri Suriyeli isyancılara tanksavar ve uçaksavar eğitimi verdiği yönündeki haberine yorum yapmaktan kaçındı ve yalnızca, ABD'nin isyana olan desteğini arttırdığını söyledi.


ABD yetkilileri ve isyancı komutanlara göre, Ürdün ve Türkiye'deki üslerdeki gizli ABD eğitimi, Başkan Obama'nın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, karşıtı muhalefeti doğrudan silahlandırmaya başlayacak planları onaylamasından aylar önce başladı.


Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jay Carney, “Desteğimizi arttırdık, fakat size bu desteğin bütün unsurlarının envanterini dökemem ” dedi; “Suriye muhalefetine ve Yüksek Askeri Konsey'e azımsanamayacak destek sağladık ve sağlamaya devam edeceğiz.”


Yüksek Askeri Konsey, içlerinde Özgür Suriye Ordusu'nun da olduğu daha ılımlı isyancı gruplarını temsil eden bir şemsiye grubunun askeri kanadı.


Eğitim ve Obama'nın bu ay aldığı, isyancılara silah ve cephanelik tedarik etme kararı, kuşatılmış haldeki muhalefette, Washington'un kendilerine son kertede daha ağır silahlar da sağlayacağı yönündeki umutları arttırdı. Şimdiye kadar isyancılar, Suriye'deki çetin iç savaşta yeniden hücuma geçmek için ihtiyaç duydukları silahlara sahip olmadıklarını söylüyorlardı.


ABD'nin hayli zorlama çabası, Obama'nın şimdiden 100 binden fazla kişiyi öldürmüş bir çatışmaya sürüklenme konusunda devam eden şüphelerini ve yönetimin, şu anda Esad karşıtı savaşa liderlik eden İslamcı militanların gelişmiş ABD silahlarının kontrolünü ele geçireceği yönündeki korkusunu yansıtıyor.


Bu çabaları, ayrıntıları açıklamasına izin verilmemesi nedeniyle ismini vermeden tartışan bir ABD yetkilisi, eğitimin, Obama yönetiminin geniş askeri destek verme sözü verdiği isyancı grupların gevşek bir konfederasyonu olan Özgür Suriye Ordusu'ndan savaşçıları kapsadığını söyledi.

Bir isyancı komutan, her iki ülkede programın başlamasından bu yana ABD eğitimi verilen isyancıların sayısının belirlenemeyeceğini, fakat Ürdün'de eğitimin bir seferde 20 ila 45 isyancıyı kapsadığını söyledi.

ABD özel harekât ekiplerinin eğitim alacak kişileri seçtiği geçen yıl, ABD ordusu isyancılara üniforma, radyo ve tıbbi yardım da içeren ölümcül olmayan destek sağlayacak bölgesel tedarik hatları oluşturdu.

Suriye'nin Deraa eyaletinden, silah alımlarını denetleyen ve programın gizli olması nedeniyle adının kullanılmamasını isteyen bir isyancı komutan, iki hafta süren kursların Rus yapımı 14.5 milimetre tanksavar tüfeklerini, tanksavar füzelerini ve 23 milimetre uçaksavar silahlarını içerdiğini belirtti.  

Komutan, eğitimin geçen Kasım ayında, Ürdün'ün güneybatısındaki çölde bulunan yeni bir Amerikan üssünde başladığını söyledi. Şu ana kadar Deraa'dan 100 civarında isyancının dört kursa katıldığını, Şam'dan isyancıların ise üç kursa katıldıklarını belirtti.

“CIA'den gelenlerle, eğitim sırasında verilen aralarda ve sonrasında oturup konuşuyorduk ve onlar da Suriye içindeki durum hakkında bilgi edinmeye çalışıyorlardı" dedi.

Deraa komutanı, isyancılara Esad'ın daha iyi donanımlı ordusuna ve güvenlik kuvvetlerine karşı askeri avantaj sağlamaları için yeterli düzeyde zırh delici tanksavar silahları ve diğer silahların temin edileceği sözünün verildiğini söyledi.

Fakat Amerikalıların onayıyla KatarSuudi Arabistan ve diğer Arap ülkelerinden gönderilen silah sevkiyatlarının ulaşması aylar sürdü ve isyancıların beklediğinden daha az silah içeriyordu.

Geçen yıldan beri Deraa askeri konseyi üzerinden gönderilen silahların arasında dört veya beş Rus yapımı ağır Concourse tanksavar füzesi, 18 adet kamyonetlerin arkasına yerleştirilmiş 14.5-milimetre silah ve 30 adet 82 milimetre geri tepmesiz tüfek bulunuyor. İsyancı komutan, silahların hepsinin Sovyet veya Rus modeli olduğunu, fakat başka ülkelerde imal edildiğini söyledi.  

“Size söylüyorum, bu miktarda silah, eyalet (Deraa) çapına yayıldıktan sonra bir hiç anlamına geliyor” diyen isyancı komutan, “biz dengeyi bozmak için, hatta bir güç dengesi oluşması için bundan fazlasına ihtiyaç duyuyoruz” dedi.

ABD yetkilileri, Obama yönetiminin ve müttefiklerinin, isyancıların Esad güçleri tarafından kullanılan zırhlı araçları yok etmelerine yardım etmek için tanksavar silahları sağlayabileceğini söyledi. İsyancıların, Esad'ın savaş uçakların devre dışı bırakmak için ihtiyaç duyduklarını söyledikleri taşınabilir uçaksavar füzelerinin sağlanması ihtimali ise daha düşük. ABD yetkilileri, bu silahların, isyancı koalisyonu içindeki en büyük İslamcı milis örgütü olan ve ABD'nin El Kaide'nin müttefiki olarak gördüğü El Nusra Cephesi'nin eline düşmesinden korkuyor.

Dışişleri Bakanı John F. Kerry Cumartesi günü Katar'a gidecek ve diğer hükümetlerle, isyancıların desteklenmesi konusunu konuşacak. Önde gelen bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Cuma günü gazetecilere, görüşmelerin askeri yardım teslimatlarının koordine edilmesine dair tartışmaları da içereceğini söyledi.

CIA ve Beyaz Saray  yetkilileri, gizli eğitim programları hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Diğer ABD yetkilileri eğitimi doğruladı, fakat isyancı komutanların verdiği bazı özel ayrıntılara itiraz etti.

Geçen yıl savaş pilotu iken Esad'ın hava kuvvetlerinden firar eden ve şu anda Özgür Suriye Ordusu'nun istihbarat şefi olan Tuğgeneral Yahya Bittar, son bir aydır eğitimin Ürdün'de gerçekleştiğini söyledi.

Amerikalı, Ürdünlü ve Fransız görevliler tarafından verilen eğitimin, roket, tanksavar ve uçaksavar silahlarını içerdiğini söyledi.

Belirttiğine göre geçen ay Suriye genelinden 80 ila 100 isyancı kurslara katıldı, ancak eğitim devam ediyor. Mezunlar, savaşa yeniden katılmak üzere sınırdan geri gönderiliyor.

Bittar, henüz yeterli düzeyde silah gelmemiş olmasından yakındı ve Amerikalıların kendilerine, ilave silahları ne zaman almayı bekleyebileceklerini de söylemediğini belirtti.  

“Hep sözler, hep sözler” dedi.
 

Çev: Selim Sezer
 

medyasafak.com