"Tahran Toplantısı Suriye Ulusal Muhalefeti İçin İyi Bir Şans"

"Tahran Toplantısı Suriye Ulusal Muhalefeti İçin İyi Bir Şans"
Önde gelen bir siyasal analist Press TV’ye, önümüzdeki günlerde yapılacak Tahran Toplantısı’nın Suriye içindeki Ulusal Muhalefet’in hükümetle müzakereye girmesi için iyi bir fırsat sunduğunu söyledi.

Aktivist: Tahran toplantısı Suriye ulusal muhalefeti için iyi bir şans

Press TV


Önde gelen bir siyasal analist Press TV'ye, önümüzdeki günlerde yapılacak Tahran Toplantısı'nın Suriye içindeki Ulusal Muhalefet'in hükümetle müzakereye girmesi için iyi bir fırsat sunduğunu söyledi.

İran, başkenti Tahran'da, Suriye'de 20 aydır devam eden krizle ilgili kapsamlı bir toplantı gerçekleştirmeye hazırlanıyor. İran'ın Arap ve Afrika işlerinden sorumlu Dışişleri Bakanı Yardımcısı Emir Abdullahian'ın Salı günü söylediğine göre toplantı,  Suriyeli farklı etnik toplulukların, siyasi grupların, azınlıkların ve muhalefetin temsilcileriyle devlet yetkililerini bir araya getirecek. 

Press TV, konuya daha fazla ışık tutmak için İran'ın başkenti Tahran'dan bir siyasi yorumcu olan Hamid Rıza Emadi ve Şam'dan gazeteci ve siyasal analist Alaa İbrahim'le bir röportaj yaptı. Aşağıda bu röportajın yaklaşık bir çözümlemesi sunulmaktadır. 

Press TV: İran neden bu toplantıya ev sahipliği yapıyor?

Emadi: İran siyasi bir çözüm bulmaya çalışarak Suriye'de akan kanı durdurmada pozitif bir rol oynayabileceğini söylüyor. Tahran şimdiden altı maddelik son derece kapsamlı bir plan önerisi sundu.

İran, Parlamento ve başkanlık seçimleri için zemin oluşturabilecek bir ara hükümet kurmak üzere Suriye toplumu içindeki farklı siyasal, etnik ve dini grupları bir araya getirmeyi planlıyor.

Bu, ABD, Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar'ın Suriye'de izledikleri askeri çözümlere karşı Tahran'ın girişimde bulunduğu siyasi bir süreç.

ABD açık bir şekilde, Başkan Esad'ı devirme girişimlerinde ilerleme olmaması ve vergi ödeyen Amerikalılar ile Türklerin, Katarlıların ve Suudilerin bu sözde Özgür Suriye Ordusu'na ödediği paraların boşa gitmesi, hatta El Kaide ve Suriye'deki Selefi unsurların silahlanmasına yardımcı olması nedeniyle hüsran içinde.  

Dolayısıyla söylediğimiz gibi tüm gözler, krizin sonlanmasına yardımcı olabilecek tek bölgesel aktör olarak İran'a dönmüş durumda. ABD'nin ve onun Türk ve Arap müttefiklerinin yarattığı bir krizden bahsediyoruz. 

Önümüzdeki hafta Tahran'da Suriye hükümeti ve muhalefeti ile farklı siyasi, etnik ve dini grupların temsilcilerinin katılacağı toplantı, İran'ın her iki tarafı da şiddetin bir seçenek olmadığına ve siyasi bir yol izlenmesi gerektiğine ikna etmesinde önemli bir adım olabilir. 

Press TV: Suriye'deki duruma bakacak olursak, Suriye'nin Dostları toplantılarına baktığımızda, bu toplantıları eleştirenlerin sadece bir tarafın temsil edildiğini ve bunun da muhalefet tarafı olduğunu söylediğini görüyoruz. 

Tahran'daki bu toplantı ise her iki tarafa da, yani hem muhalefet hem de hükümet temsilcilerine odaklanıyor. Bu seçenek ve Tahran'da yapılması beklenen görüşmeler dizisi hakkında ne düşünüyorsunuz?

İbrahim: Belli bir perspektiften bakarsak, çeşitli nedenlerden ötürü, böyle bir girişimin ne kadar başarılı olabileceğini bilemiyorum. 

Öncelikle muhalefet grupları, dış ya da yabancı destekçilere bağlı. Örneğin Türkiye'nin kolaylaştırması ve lojistik desteği olmadan, Katar ve Suudi parası ve belki bir düzeyde Amerikan ve İngiliz desteği olmadan, geride kalan yirmi ay boyunca hiçbir silahlı grubun hükümetle bu şekilde savaşamayacağını biliyoruz, ilk olarak bunu söylemek gerekiyor. 

Söylemem gereken ikinci şey ise, faaliyet yürüten bu silahlı grupların hiç kimse tarafından bütünüyle kontrol edilemediği. Dolayısıyla eğer bir ateşkes için müzakere yürüteceksek, Suriye'deki şiddeti bitirmek için müzakere yürüteceksek, bu konferansta bir araya gelen insanların hiçbirisi bu silahlı gruplar üzerinde güce sahip değilse, hangi sonuca ulaşacağız?

Eğer kanın durması gerektiği konusunda hemfikirsek, şiddetin sona ermesi gerekir. Hiç kimse bu silahlı grupları kontrolü altında tutmuyor ve maalesef Katar destekli medya ve Suudi destekli medyanın İran ve Suriye aleyhinde yaptığı propaganda nedeniyle bazı muhalefet grupları İran'ı hükümet ve muhalefet arasında dürüst bir arabulucu olarak görmüyor. 

Bütün bunlarla birlikte, İran'ın bu toplantı için yaptığı çağrının çok olumlu olduğunu, Suriye içindeki pek çok muhalif grubun, bazı Suriyeli eleştirmenler ve gözlemciler tarafından Ulusal Muhalefet olarak adlandırılan ve [Doha'da] kurulan yeni koalisyona katılmayı reddeden muhalif grupların sahip oldukları rolü ve siyasi gücü hayata geçirmeye çalışabileceklerini söyleyebiliriz. Tahran toplantısı, bu grupların sahneye çıkarak şunu söylemesi için iyi bir fırsat sunacaktır: Biz muhalifleriz, koalisyonun parçası değiliz ama sokaklarda belli bir gücümüz var ve hükümetle müzakere yürüterek bazı kazanımlar elde edebiliriz.

medyaşafak