Irak Şiddete Karşı Savaşıyor, Mossad ise Tarihi Çalıyor

Irak Şiddete Karşı Savaşıyor, Mossad ise Tarihi Çalıyor
ABD-İsrail entrikalarının iç yüzü ABD askerlerinin Irak’tan çekilmeleriyle ortaya çıkmaya başladı ve ilerde çok daha büyük şeyler göreceğimiz kesin.
 

Muhammed Said

Irak Başbakanı Nuri al-Maliki ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile yaptığı telefon görüşmesinde, Suriye’deki krizin çözümünde şiddet ve güç kullanımına karşı olduklarını söyledi.

Irak Bakanlar Kurulu Başkanı da “Maliki ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’dan bir telefon aldı ve bölgedeki meseleler çok yönlü olarak görüşüldü” dedi. Sözlerine daha sonra “Maliki bölgedeki birçok ülkenin karşılaştığı krizler ve problemlerde barışçıl çözümler üzerine yoğunlaşma çağrısını yineledi” diye ekledi.

Bakanlar Kurulu Başkanı ayrıca “Maliki Suriye’deki krizin çözümünde şiddete ve güç kullanımına karşı olduğunu tekrarladı ve sınırlardaki gözlemcileri artıracak ve uygulamaları güçleştireceklerini söyleyip, buralardan yapılacak her türlü silah geçişine karşı olduğunu belirtti. Aynı zamanda Irak’ın siyasetinin Suriyelilerin kanının durması ve sorun için barışçıl bir çözüm bulunması olduğunu dile getiren Maliki, Biden’ın Irak sınırından silahlı adamların geçirilmesine izin verilmesi yönündeki teklifinden bahsetmedi” dedi.

Öte taraftan, Iraklı antika uzmanlarından birisinin bildirdiğine göre, İsrail istihbarat servisi Mossad, Amerikalıların yardımıyla Irak İstihbarat merkezinde muhafaza edilen, Eski Irak’a ait en büyük Yahudi kütüphanesini çaldı.

Antika uzmanı aynı zamanda bu vurgunu, özel eğitimli bir grup Mossad ajanının, CIA ajanlarıyla birlikte Saddam rejiminin düşüşünden hemen sonra Irak İstihbaratı yönetimi altında olan Eski Yahudi Kütüphanesini kontrol bahanesiyle oraya girerek yaptıklarını belirtti.

Söz konusu kişi ayrıca, kütüphanenin 2500 yıl öncesine ait, papirüs üzerine yazılmış çok nadir, paha biçilmez elyazmalarından oluştuğunu (Tevrat, Talmud vs…) ve Yahudilerin Babil sürgününden kaldığını ve Iraklı Yahudi hahamlarca korunduğunu dile getirdi.

Uzman, ABD’lilerin işgalden sonra kütüphaneden sorumlu olan kişiyi bulduklarını ve daha önce Irak İstihbarat Merkezi olan yere onu götürdüklerini, kütüphanedeki boruların patlamasından sonra her şeyin su altında kaldığını gördüklerini ve kitapları sudan çıkardıklarında iyi durumda olduklarını fark ederek Bağdat’tan Tel-Aviv’e bir uçakla gönderdiklerini söyledi.

Irak elyazmaları konusundaki en ünlü uzman olan Usame Nasır Nakşibendi, Amerikalı memurların 2003 Nisanında Bağdat’ın düşmesinden sonra Tevrat’ın Irak üsluplu cildi de dâhil elyazmalarını aldıklarını belirtti.

Nakşibendi, Bağdat işgalinden sonra, ABD güçlerince Tevrat’ın deri yüzerine yazılmış nüshaları da dâhil elyazmaları ve kitaplar için gizli bir yer kurulduğunu, hepsinin alınarak bir dondurucunun içerisine konulduğunu beyan etti.

Kurulduğu 1988’den 2002 yılına kadar Irak Elyazmaları Genel Müdürlüğünü yürüten Nakşibendi, “Elyazması kurumunda ve Irak müzesinden uzmanlar antikalardan sorumlu kuruma rapor sunarak bunların milli miras olduğunu, kanun tarafından koruma altında olduklarını belirttiler. Bu elyazmaları Sanat Eserleri ve Milli Miras Kurumuna ulaştırılmış olmalı ama kimse buna aldırış etmedi” açıklamasını yaptı.

Nakşibendi, Kahire’de yayınlanan “Terasiyat” dergisinde basılan, “1991-2003 yılları arasındaki savaş zamanında elyazmalarının durumunu konu alan çalışmasında”  şunları söylüyor: “Pentagon temsilcisi ABD vatandaşı Dr İsmail Hecara, Milli Miras ve Tarihi Eserler Kurumu yetkilisiyle görüşmeye gönderilmişti, zira taşınma işinin arkasında o vardı, (müdürü) anlaşmaması için ikna etmeye çalıştım.  Ama o aldırış etmedi. Daha sonra bu koleksiyon gizlice New-York’ta sergilendi.”

ABD-İsrail entrikalarının iç yüzü ABD askerlerinin Irak’tan çekilmeleriyle ortaya çıkmaya başladı ve ilerde çok daha büyük şeyler göreceğimiz kesin.

irib.ir sitesinde Arapça yayınlanan bu makale Hüseyin Beheşti tarafından medyasafak.com için tercüme edildi.