Hişam Cabir: Suudi Füzeleri Suriye’deki Durumu Değiştirmeyecek

Hişam Cabir: Suudi Füzeleri Suriye’deki Durumu Değiştirmeyecek
Press TV Orta Doğu Çalışmaları Merkezi’nden Hişam Cabir ile Suudi Arabistan’ın Suriye’deki militanlara Rus yapımı Konkurs tanksavar füzeleri sağlaması hakkında bir röportaj gerçekleştirdi.

Hişam Cabir: Suudi füzeleri Suriye'deki durumu değiştirmeyecek

 

Press TV Orta Doğu Çalışmaları Merkezi'nden Hişam Cabir ile Suudi Arabistan'ın Suriye'deki militanlara Rus yapımı Konkurs tanksavar füzeleri sağlaması hakkında bir röportaj gerçekleştirdi.

 

Aşağıdaki metin bu röportajın yaklaşık bir çözümüdür.



Press TV: Eminim ki haberi duydunuz. Lütfen bize bunun sahadaki durumu ne kadar etkileyebileceğine dair fikrinizi söyleyin ve yine Kuseyr'de olanları takiben, militanları destekleyen ülkeler Suriye'de daha çok saha kazanmak için bu militanlara yardım ediyor mu?


Cabir: Elbette, şayet Suriye'ye verilen Suudi füzeleri hakkında konuşuyorsanız, elbette bu çok önemlidir ama ben şahsen bunun durumu değiştireceğini düşünmüyorum.

 

Suudi Arabistan'ın Suriye'ye zırhlılara karşı kaliteli, çok sofistike ve gelişmiş Konkurs füzelerinden sadece elli tane sağladığını öğrendik. Elli füzenin Suriye'deki güç dengesini dramatik bir biçimde değiştireceğini düşünmüyorum.

  

Yine öğrendik ki, Suudi Arabistan bazı füzeler, hava savunma füzeleri verdi fakat kaç tane olduklarını kesin olarak bilmiyoruz. Yirmi veya on beşten fazla olduğunu düşünmüyorum ve herkes geçen sene, Suriye'deki olayların başlangıcında, isyancılara yaklaşık otuz tane Stinger türü hava savunma füzesi verildiğini bilir ve yaklaşık yedi tanesi de kullanıldı. Şimdi zırhlılara karşı Milan türü Fransız füzeleri de veriliyor.
 

Bence şimdi sözde Özgür Suriye Ordusu, Cumartesi günü, Doha'daki birkaç günde, bir toplantı yapacak. Suriye'deki isyancılara füzeleri nasıl sağlayacaklarını tartışacaklar ama bence bu füzeler veya kararları her ne olursa olsun, bu zaman alacak ve Suriye'deki askeri durumu değiştirmeyecek.

 

Suriye'deki ordu sahada gerçekten çok iyi bir başarıya sahip ve dediğimiz gibi Hums savaşı başladı ve uzun sürmeyecek ve yine hala Halep'e sahibiz.


Diğer taraftan, Başkan Bush ile Başkan Putin ve diğer üyeler arasında ayrılık olsa bile İrlanda'daki G-8 toplantısını unutmayın. Bence çok müspet sonuçları oldu.

 

Her şeyden evvel, toplantının nihai açıklaması Cumhurbaşkanı Esad'ın ayrılmasını tam anlamıyla zikretmedi. İkincisi, yine Suriye'deki her iki tarafa El Kaide ve Suriye'de memnun olmadıkları muhalif benzerlerine karşı savaşma çağrısı yaptı, bana göre bunlar çok önemli noktalar ve bunların birçok anlamı var.

 

Üçüncüsü, Başkan Obama askeri müdahale olmayacağını, özellikle ABD'den doğrudan bir askeri müdahale olmayacağını üçüncü kez tekrarladı.

 

Benim fikrim, biliyorsunuz, bütün bu yukarıdakiler. Herkesin Cenevre'ye hiçbir şart ileri sürmeksizin gideceğine inanmama müsaade edin. Suriye'deki muhalefet tarafından ileri sürülen şartları hatırlıyorsunuz. Şimdi hiçbir şart ileri sürmeksizin gitmek zorundalar.

 

medyasafak.com