"Kusayr'ın Halep'e Yansımaları"

"Kusayr'ın Halep'e Yansımaları"
Beklenen kader belirleyici Halep çatışması hakkında önemli bir analiz...

Ali Halebi
 

Es-Sefir
 

Humus kırsalında yer alan Kusayr'daki savaş kısa sürmedi. Suriye ordusu ağır darbelerden sonra bölgeyi kontrol altına almayı başardı ve gözler Halep'e çevrildi. Savaş süresince tahrip edilip yıkılan, bağlantıları koparılan ve ikiye bölünen Halep, Suriye'nin iktisadi başkentiydi.
 

''Kusayr'ın Yansımaları'' ismi, Kusayr yenilgisinin intikamını almak için Halep'te beklenen savaşa silahlı muhalefet tarafından verilen isim oldu. Suriye ordusunun, beklenen savaşta Kusayr senaryosunu tekrarlayabilmek amacı ile seçkin birliklerini Halep ve civarında konuşlandırdığı kaynaklar tarafından doğrulanıyor.
 

''Silahlılar, Kusayr'da olduğu gibi önümüzden kaçmaya başladı.'' Bu sözler, Suriye ordusu saflarında Baas Tugayında savaşan bir kaynağa ait. Baas partisi üyeleri, Baas Tugayı adı altında silahlanmış ve Halep'te birden çok savaşa katılmış durumdalar. Bunlara ek olarak yerel ve sivil üyelerden oluşan ''Halk Savunma Ordusu'' da savaşlarda yer alıyor. Halk Savunma Ordusu daha çok köylerini ve mahallerini korumak amacı ile silahlandılar. Sahadaki kaynak şu şekilde devam ediyor: ''Askeri operasyonlar ciddi anlamda başlamış durumda değil ancak görünüşe bakılırsa Kusayr'ın silahlılar üzerinde ciddi etkileri oldu.''
 

Askeri birlikler bir kaç gün önce bir kaç operasyon gerçekleştirdi. Kaynaklar bu operasyonların daha çok ''keşif'' amaçlı olduğunu aktarıyor. Özellikle Halep'in Kuzey ve Batı bölgelerinde gerçekleşen bu operasyonların ardından ''Baas Tugayı'' ve ''Halk Savunma Ordusu'' iki stratejik bölge olan İndan ve Haritan köylerine doğru ilerlemeler kaydetti. Allirmon-Abdrabbo banliyösü, Haritan, Raşidin'den Maarrıt Artik-Kefr Hamra ve El-Mansura-Kefl De'l-Babid boyunca uzanan yollar temizlendi. Ming askeri havaalanına varana kadar silahlı muhalefet tarafından kuşatma altında bulunan Nebl ve Zehra köylerinin temizlenmesi de hedefler arasında.
 

Kaynakların aktarımına göre, Suriye ordu birlikleri kırsal bölgelerde (Haritan ve İndan bölgelerinin çevre tepeler ve merkezlerinde) gelecekteki savaşta önemli bir yer tutacak olan stratejik bölgelerde, keşfi amaçlı operasyonlarla kontrolü sağlamayı başarabildi. Halk Savunma Ordusu Nebl ve Zehra köylerinde günlük operasyonlarını sürdürürken Suriye ordu birlikleri bu bölgelerde silahlıların kontrol noktalarına yaklaşık 1 km uzakta konuşlanmış durumda.


 

Halep'in kuzey ekseninde başlayan hazırlıklar ve küçük operasyonlar (Haritan ve İndan) ile beraber eşzamanlı olarak, Türkiye sınırına varan bölgelere doğru ciddi çekilmeler var. Kaynaklara göre ''Kusayr'ın etkileri 'hakiki operasyonlar' başlamadan görülmeye başlandı'' bile: ''Bununla birlikte çekilemeyen ve bölgede ordu ile karşı karşıya kalan silahlı muhalifler, çatışmaları durdurmak için, silahlarını bırakıp teslim olacakları bir yol arayışı içindeler.'' Kaynaklar ayrıca devletin mesajının çok açık olduğunu da belirtiyorlar: ''Silahını bırakıp teslim olan herkes kanuni usullere göre yargılanacaktır. Devlet intikam peşinde koşmayacaktır, bunu anlamaları gerek.''
 

Silahlıların aileleriyle yerel halkın göçü ile beraber, çoğunluğu aşırıcılardan olmak üzere, silahlı gruplar Maarrat Artik bölgesinde güçlerini toplamaya başladı. Bölgeden gelen raporlara göre yüzlerce silahlı bu bölgede savaşa hazır bir halde beklemekte. Bununla eşzamanlı olarak Türkiye'den gelen silah taşıyan araçların da bölgeye vardığı söyleniyor. Silahlıların ordunun son olarak kontrolü sağladığı Haritan bölgesine giden yolları tahrip ettikleri ve bu şekilde ordunun kuzey kırsalına ilerleyişinin önüne farklı engeller çıkarmaya çalıştıkları, bu gruplarla ilişki halinde olan kaynaklardan gelen bilgiler arasında.
 

Suriye ordusu saflarında savaşan kaynak ayrıntılara girmeyi reddederken ordunun stratejisinin açık olduğunu vurguluyor: ''Şam ve Humus'ta yaşandığı gibi, silahlıların yardım yolarını keserek onları ordunun 'kolayca ilgilenebileceği' bir duruma sokmak. Şam kırsalında ve Humus'ta hepimizin gördüğü gibi.''
 

Suriye ordusu, havaalanı yollarını güvence altına aldıktan sonra kendi birliklerine yardım taşıyan yollarda da kontrol sağladı. Özellikle Hama kırsalı ile hassas askeri kurumları barındıran El Sefire beldesi arasındaki yollar temizlenip kontrol altına alınırken, Ming askeri havaalanı etrafında çatışmalar yaşandı.  Askeri havaalanı, Ebu Amr adlı Çeçen liderin önderliğindeki radikal gruplar tarafından kuşatma altındaydı. Son iki günde havaalanı etrafında şiddetli çatışmalar yaşandıktan sonra üsse saldırıyı komuta eden Iraklı Ebu Talha öldürüldü. Ebu Talha, bir savaş uçağı tarafından, beraberinde 20'nin üstünde militanı ile öldürüldü ve silahlılar geri çekilmek zorunda kaldı.
 

Halep'in kuzeyinde ve Türkiye sınırına yakın bir bölgede silahlı muhalifler, 350 köy ihtiva eden Afrin'i  (çoğunluğu Kürtlerden oluşan) kuşatmış ve PYD'ye, Nebl ve Zehra köylerine yardım yollamakla suçlayarak savaş açmıştı. Buna karşılık PYD, bölgelerini terk etmeden saldırılara karşı koyacağını açıkladı.
 

Muhalif cepheden Ulusal Koordinasyon Kurulu, Kürt bölgesi olan Afrin'e yapılan saldırılara Türk güçlerinin de iştirak ettiğini belirterek tepkisini koydu. Koordinasyon Kurulu sözcüsü Munzir Haddam bu konuda şunları söyledi: ''Kurulumuzun bölge üyelerinden Muhammed Said Yusuf bana telefonla ulaşarak  Türk güçlerinin tanklarla bölgeye girerek operasyonlara katıldığını bildirdi. Bölge halkının tepkisinden sonra bu güçler geri çekilmek zorunda kalmış.''
 

Halep şehri ikiye bölünmüş durumda. Batısı ile ortasına kadar devletin elinde iken kuzeydoğudan kırsallara kadar uzanan bölge silahlıların hakimiyetinde. Sahadan kaynakların aktardığına göre ordu kentin, silahlıların elinde olan antik bölgelerine (şehrin doğusuna) daha çok önem veriyor. Halep'ten en az kayıpla muzaffer olarak çıkmak isteyen ordu bu yüzden yavaş hareket etmekte.
 

Çeviren: Hasan Sivri
 

medyasafak.com