Mısır: Ezher, Şiilerin Katledilmesini Şiddetle Kınadı

 Mısır: Ezher, Şiilerin Katledilmesini Şiddetle Kınadı
Mısır’daki en yüksek dini enstitü olan El Ezher Pazar gecesi Giza’nın bir ilçesi olan Ebu Momrus’da yer alan Ebu Muslim mahallesinde gerçekleşen ve dört vatandaşın öldürülüp cesetlerinin hürmetinin zedelenmesiyle neticelenen acımasız suçu sert bir şekilde eleştirdi.

Mısır: Ezher, Şiilerin katledilmesini şiddetle kınadı 

Mısır'daki en yüksek dini enstitü olan El Ezher Pazar gecesi Giza'nın bir ilçesi olan Ebu Momrus'da yer alan Ebu Muslim mahallesinde gerçekleşen ve dört vatandaşın öldürülüp cesetlerinin hürmetinin zedelenmesiyle neticelenen acımasız suçu sert bir şekilde eleştirdi.

Pazartesi günü yaptığı bir açıklamada El Ezher, “Bazı kişiler tarafından işlenen bu suç en büyük ve en şeytanca günahlardan kabul edilir ve hukuk gereğince yasaklanır, kanun gereğince cezayı gerektirir ve anayasa gereğince suçlu muamelesi görür”, dedi.

 “İslam, Mısır devleti ve Mısırlılar mezhep, doktrin ya da fikriyat için cinayeti tanımamaktadır.Böylesi olaylar onlara özgüdür. Onlar, bu kritik zamanlarda, ülkenin istikrarını sarsmayi ve  halk ve idare olarak farkında olmalıyız ki, bizi  Hz Muhammed'in (s.a.a) “İki Müslüman kılıçları ile karşı karşıya geldiğinde katil ve maktül Cenneme gidecektir”, hadisinde bildirdiği fitnelere sürüklemeyi amaçladılar.

El Ezher bu olayların soruşturulmasını ve suçu ispatlanacakların en ağır şekilde cezalandırılmasını da istedi.

Kendi açıısından, Mısır Cumhurbaşkanlığı bu suçu kınadı ve olup bitenlerin Mısır halkının karakteristiği olan müsamaha ve saygınlık ruhuna tümüyle aykırı olduğunu vurguladı.

Pazartesi günü yapılan açıklamada Cumhurbaşkanlığı bu gibi suçları tümüyle reddettiğini de açıkladı ve  ve ilgili devlet kurumlarına bu iğrenç suçun zanlılarının soruşturulup adalet önüne getirilmesi için talimat verildiğini de doğruladı.

Açıklamada devletin, ülkenin  güvenliği ve istiktarı ile oynamaya veya Mısır toplumunun birliğini bozmaya kalkışacak hiç kimseye müsamaha göstermeyeceği de belirtildi.

Bunun da ötesinde; Mısır Başbakanı Hişam Kandil, Şiilere karşı yapılan  “iğrenç” saldırıyı Pazartesi günkü hükümet açıklamasında kınadı.

Açıklamasında Kandil, “4 Mısır vatandaşının ölümü ile neticelenen bu çirkin olayı şiddetle kınıyoruz”, dedi.

Devamla o, “ Bu iğrenç saldırı bütün semavi dinlerin ilke ve öğretilerine aykırı ve Mısırdaki dini müsamahanın tabiatina karşıdır”, dedi.

Kandil, nefreti ve şiddeti teşvik eden konuşmaları kategorik olarak reddettiğini açıkladı ve sorumlulardan hesap sorulması için soruşturma süreçlerinin başladığını belirtti.

Kandil, otoriteler, “Toplumun dokusu ile oynamayı düşünen herkese caydırıcı bir örnek olması için zanlıların adalet önüne getirileceğini garanti ediyorlar”, dedi.

Mısırlı mezhepçilik karşıtı grup Şiilere yönelik saldırı hakkında Mursi'yi suçluyor

Pazartesi günü Dini Ayrımcılığa Karşı Mısırlılar Grubu Giza'daki Zeyvat Ebu Muslim köyündeki toplu saldırıda 4 Şii Müslüman'ın öldürülmesi ve 8'inin yaralanmasını kınadı.

Gruba göre, köydeki yüzlerce aşırılık yanlısı Selefi tarafından Şiilerin Pazar günü gerçekleşen bu linci modern Mısır tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir olaydır.

Grup “mezhepçi suçlar” olarak tanımladığı, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, onların Selefileri ve aşırı muhafazakâr müttefiklerinin alkışladığı şey için Müslüman Kardeşler'in yönetimini suçladı.

Grup Mısır vatandaşlarını “Onları karanlığa sürükleyecek komplolar”ın farkına varmaya çağırdı. Yine sokakları doldurmanın ve onlara göre, bütün vatandaşlık değerlerini ve kanun yönetimini heba eden rejimi “düşürmek” için 30 Haziran'daki protestonun önemini vurguladı.

Dini Ayrımcılığa Karşı Mısırlılar Grubu'na göre, Mursi “Suriye Yardımlaşma” konferansında bir konuşma yapıp isyancılar ile Beşar El- Esad arasındaki savaşı mezhep savaşı olarak isimlendirdiğinde mezhepçi söylemin yükselişi doruğa çıktı.

Grup, “ 25 Ocak Mısır devrimi vatandaşları arasında barışçılık ve eşitliğe bir örnekti. Mursi Mısırlılar arasında mezhepçi çatışma için kapıları açtı”, dedi.

Mursi'nin cumhurbaşkanlığı döneminde hazırlanan ve ulusal bir referandum ile geçen Mısır anayasası grup tarafından bir inancın diğerlerine üstün tutulması olarak tanımlandı. Grup, bu anayasanın kimlik temelindeki mezhepçi suçlar ve cinayetlere öncülük edeceğini açıkladı.

Selefi şeyhler tarafından öncülük edilen yaklaşık 3 bin kişilik kızgın bir güruh Pazar akşamı Giza valiliğindeki küçük Zevyat Ebu Muslim köyündeki Şiilerin evlerine meşaleler atıp meşhur Şii şahsiyet Hasan Şehata dahil olmak üzere dört vatandaşı öldürdü.

Görgü tanığı Hazem Bereket'e göre bu saldırı Selefi vaizler tarafından haftalar süren kışkırtmaların ardından gerçekleşti

Pakistan; Pencab'ta da 5 Şii Müslüman gaddarca katledildi

Geo News'in verdiği habere göre, Toba Tek Singh'in Rajana köyündeki bir Şii Müslüman ailesinin 5 üyesi kimliği bilinmeyen zanlılar tarafından  Cumartesi gecesi öldürüldü.

Polis, zanlı Rajana Chak 264 adresindeki bir eve daldı ve kollarını bağlayıp Cavid'in, karısı Tahira'nın, 8 yaşındaki oğulları Ali Hasan ile 6 yaşındaki oğulları Muhsin'in ve 4 yaşındaki kızının boğazlarını kesti, dedi.

medyasafak.com