Brzezinski: Suriye Krizini Suudi Arabistan, Katar ve Batılılar Organize Etti

Brzezinski: Suriye Krizini Suudi Arabistan, Katar ve Batılılar Organize Etti
Zbigniew Brzezinski The National İnterest ile 24 Haziran’da yaptığı bir röportajda, “Suriye’deki isyanlar 2011 sonlarında Orta Doğu’nun iyi bilinen iki otokrasisi tarafından kışkırtılmasıyla üretildi: Katar ve Suudi Arabistan”, dedi.

Brzezinski: Suudi Arabistan, Katar ve Batılı müttefikleri Suriye krizini organize ettiler

 

Eski ABD ulusal güvenlik danışmanı Brzezinski, Suriye'de devam eden kriz Suudi Arabistan, Katar ve Batılı müttefikleri tarafından organize edildi diyor. 

 

Zbigniew Brzezinski The National İnterest ile 24 Haziran'da yaptığı bir röportajda, “Suriye'deki isyanlar 2011 sonlarında Orta Doğu'nun iyi bilinen iki otokrasisi tarafından kışkırtılmasıyla üretildi: Katar ve Suudi Arabistan”, dedi.


Devamla o, ABD Başkanı Barack Obama da Suriye'deki isyanı destekledi ve aniden Cumhurbaşkanı Beşar el-Esad'ın “dışarıdan görüldüğü kadarıyla, olan için hiçbir gerçek hazırlık yapmadan, ‘gitmek zorunda' olduğunu” ilan etti dedi.


Jimmy Carter yönetiminde eski Beyaz Saray ulusal güvenlik danışmanı ve şimdi Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nde eğitici ve mütevelli ve yine Johns Hopkins Üniversitesi'ndeki Modern Uluslararası İlişkiler Okulu'nda kıdemli araştırmacı profesör olan Brzezinski, “Daha sonra, bu yılın 24 Mart tarihli The New York Times gazetesinde yayımlanan, birçok şeyi açığa çıkaran bir makaleye göre, 2012 ilkbaharında, burada seçim yılıydı, General Petraeus yönetimindeki CIA Katarlılara  ve Suudilere yardım etmek ve onları bu girişimde her nasıl olursa olsun Türklerle ilişkilendirmek için çok büyük çaba harcadı”, dedi


Brzezinski, Obama yönetiminin Suriye'ye yönelik politikalarını eleştirirken, “Bu stratejik bir pozisyon muydu? Niçin hepimiz aniden Suriye'nin istikrarsızlaşmasına ve hükümetinin devrilmesine karar verdik? Bu Amerikan halkına asla açıklanmamak zorunda mıydı? Sonra, 2012 sonlarında, özellikle seçimlerin ardından,  çatışmanın akışı her nasılsa isyancıların aleyhine döndü ve açıkça göründü ki, bu isyancıların hepsi ‘demokratik' de değiller. Öyle olduğu için tüm politika yeniden değerlendirilmeye başlanıyor”, sorularını yöneltti.

 

Brzezinski devamla, “Bence böyle şeyler aydınlığa kavuşturulmak zorundadır. Öyle ki, insan buradaki ABD politikasının kesin olarak neyi amaçladığını anlamada daha fazla bilgi sahibi olabilsin”, diye konuştu.


Brzezinski, ABD yetkilileri Çin, Rusya ve diğer bölgesel güçlere Suriye krizinde bir çeşit barışçıl sona ulaşmak amacıyla daha çabuk ikna olmaları için baskı yapmalıdır, dedi.


Brzezinski devamla, “Bence bu meseleyi sadece Ruslarla ele alacaksak ki, onlar taraf olarak müdahil olduklarından bu olmak zorunda; yine bunu Fransa ve İngiltere gibi bölgede gerçekten nefret edilen eski sömürgeci güçlere dayanarak yapacaksak, o halde,  Orta Doğu'daki daha fazla istikrarda payı/ menfaati olan Çin, Hindistan ve Japonya'yı buna angaje ederek yapacak olmamız kadar yüksek bir başarı şansı olmayacaktır”, dedi.


Brzezinski Suriye'de ABD öncülüğünde herhangi bir askeri müdahaleye veya hükümet güçlerine karşı savaşan militanların silahlandırılmasına karşı da uyarıda bulundu.


Brzezinski, “Korkarım ki, daha da kötüsü, etkisiz bir Amerikan müdahalesine doğru hareket ediyoruz. Bu müdahaledeki şartlar en iyisi değildir ama tüm bu sonuçların en kötüsü de değildir. Ama konuştuğunuz şey, etkisiz Esad muhalifi kuvvetlere yardımımızı arttırmak anlamına mı geliyor? Öyleyse en iyi ihtimalle bu basitçe bizim itibarımıza zarar veriyor. Daha kötüsü, bu Esad'ın bize asla olmadığı kadar düşman olan bu grupların zaferini hızlandırır. Ben hala niçin –benim ilk cevabımı yansıtır- 2011 sonu veya 2012'de, bir seçim yılıydı, tesadüfen ‘Esad gitmelidir' noktasına geldiğimizi anlamış değilim.”, dedi.

 

Suriye'de Mart 2011'de patlak veren dış destekli saldırganlık çok sayıda Suriyeli asker ve güvenlik görevlisi dahil olmak üzere bir çok insanın hayatına mal oldu.


The New York Times yakın zaman evvel yayınladığı bir haberde, CIA Suriye hükümetine karşı savaşan militanlara silah sağlamak için Türkiye ve diğer bölge hükümetleriyle işbirliği yapıyor, demişti.


medyasafak.com