DEBKA: Mısır Darbesi Suudilerin ve Körfez'in İşi

DEBKA: Mısır Darbesi Suudilerin ve Körfez'in İşi
DEBKAfile, Mısır ordusunun iyi işleyen darbesinin Suudi ve Dubai istihbaratının ve finansmanının yardımı olmadan gerçekleştiremeyeceğini açığa çıkardı.

Suudiler, Körfez emirlikleri Mısır'daki askeri darbeye aktif şekilde yardım ettiler, Mübarek'in devrilmesinin öcünü aldılar

 

DEBKAfile

 

3 Temmuz Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi deviren yıldırım darbesi, Obama yönetiminin Arap yönetimi için ılımlı bir güç ve Ortadoğu politikalarında partner olarak Müslüman Kardeşler hareketini destekleme politikasını ilk kez geri vitese düşürmüştür. DEBKAfile, Mısır ordusunun iyi işleyen darbesinin Suudi ve Dubai istihbaratının ve finansmanının yardımı olmadan gerçekleştiremeyeceğini açığa çıkardı.


Suudi Arabistan ve BAE, Libya'da, Mısır'da ve şimdiye kadar Suriye'de akıntıyı yönlendirmeyi başaramadıktan sonra, ABD destekli Arap İsyanı'nda (veya Arap Baharı'nda) ilk büyük sözlerini söylemek amacıyla ağırlıklarını ve para keselerini Mısırlı generallerin arkasına koydular

 

Ordu çekildiği zaman ülkeyi yönetmesi tasarlanan Mısırlı politikacının adını öğrenmek için, DEBKA Weekly'nin Cuma günü çıkacak sayısına bakınız.

 
DEBKAfile'ın Ortadoğu kaynaklarının söylediğine göre darbenin lideri, Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Abdülfettah el Sisi, cebinde iki tane daha Suudi-Körfez taahhüdü bulunduruyor:

 

1. Eğer Obama yönetimi yıllık 1,3 milyar dolarlık yardımı keserse, Suudi Arabistan ve BAE askeri bütçedeki kesintiyi telafi edecek;

2. Suudiler, BAE ve Bahreyn ile Kuveyt gibi diğer Körfez ülkeleri, Mısır ekonomisini işler halde tutmak için hemen, önemli miktarlarda fonlar pompalamaya başlayacak. Mısırlı kitlelere, iyi yönetilen bir ekonomide kendileri için azami bir yaşam standardının garanti edileceği ve Müslüman Kardeşler yönetiminde pek çok kişinin başına geldiği gibi aç kalmak zorunda kalmadıkları gösterilecek.

 

Kaynaklarımıza göre Suudiler ve BAE, Katar'ın geçen yıl Kahire'deki Müslüman Kardeşler bürolarına aktardığı ve 13 milyar dolar gibi devasa bir miktarı bulan finansmanın aynısını sağlama sözü verdi. Bu, Başkan Barack Obama'nın 4 Temmuz Perşembe sabahı, Mısır cumhurbaşkanının devrilmesi ve anayasasının askıya alınmasından derin bir endişe duyduğunu söylediği zamanki ihtiyatını açıklıyor. Obama, ordudan – onları bir darbe yapmakla suçlamaksızın – yönetimi en yakın zamanda sivillere devretmesini ve “Cumhurbaşkanı Mursi ve destekçilerini tutuklamaktan kaçınmasını” istedi.

 

ABD başkanı şimdi askeri yönetim altında bulunan Mısır'a askeri yardımı kesmekten kaçındı ve sadece yönetime “ordunun eylemlerini ABD'nin Mısır'a yaptığı dış yardımlar için ne anlama geldiğini değerlendirmeleri” talimatı verdi.

 

Perşembe sabahı Washington, ABD diplomatlarının ve ailelerinin Kahire'yi hemen terk etmesini ve büyükelçilikte sadece olağanüstü durumlar için küçük bir personel bırakmalarını istedi. DEBKAfile: Bu adım Obama yönetimi ile, Mısır'da Savunma Bakanı ve darbe lideri General Sisi'nin başında olduğu darbe sonrası yönetim arasındaki büyüyen uçurumun sadece bir göstergesi.

 

Kahire'deki başarılı askeri darbe yoluyla Suudi Kralı Abdullah, Şubat 2011'de dostu Hüsnü Mübarek'in devrilmesinin intikamını aldı. Suudi Kralı bundan Başkan Obama'yı sorumlu tutmuş ve hiçbir zaman onu affetmemişti.
 

Mısır'daki hükümet değişikliğine yönelik Suudi-Körfez müdahalesi, aynı zamanda Ortadoğu'da Arap İsyanı'nda yeni bir aşamayı başlatıyor. İlk defa, geleneksel olarak ABD yanlısı muhafazakar bir çizgide olan bir dizi Arap hükümeti, Obama yönetiminin korkunç Suriye iç savaşında doğrudan inisiyatif alma veya İran'ın nükleer bomba çabalarını zor yoluyla engelleme konusunda isteksiz olmasından kaynaklı liderlik boşluğunu doldurmak için kendi kendine yola koyuldu.

 

Mısır'da Müslüman Kardeşler yönetiminin ortadan kaldırılması, İsrail için oldukça geniş sonuçlar getirecek. Kısa vadede İsrail'e güvenlik bakımından belli bir rahatlama getirecek   - özellikle, Sina'dan İsrail'in güney bölgelerine gelen tehditleri hafifletme anlamında. Gazze Şeridi'ni yöneten Müslüman Kardeşler kolu Filistinli radikal Hamas örgütü, Kahire'deki ortağı ve patronunu kaybederek tarihinin en zarar verici siyasi ve askeri yenilgisini yaşadı.

 

Mısır'ın halen belirsiz olan geleceğinin karşı karşıya olduğu büyük soru şu: Riyad ve BAE bugün Mısır'ın en güçlü adamı olan General Fettah el Sisi'yi sonuna kadar destekleyecek ve Mısır ekonomisini onarmak için söz verdiği fonları serbest bırakacak mı?

 

medyasafak.com