Fransız Diplomat: ABD Suriye’deki Olaylar Karşısında Şaşkınlık İçinde

Fransız Diplomat: ABD Suriye’deki Olaylar Karşısında Şaşkınlık İçinde
Diplomat ayrıca “Ortadoğu’daki Fransız büyükelçilikleri, Pakistan’daki 400 kadar Taliban unsurunun Türkiye üzerinden Suriye’ye girdiğini rapor etti” dedi.

Fransız diplomat: ABD Suriye'deki olaylar karşısında şaşkınlık içinde

 

Nidal Hmedeh – Paris

 

Alahed News

 

Bir Ortadoğu ülkesinde çalışan bir Fransız diplomat, Amerika Birleşik Devletleri'nin “Suriye'deki olaylar karşısında şaşkınlık içinde olduğunu” söyledi.


Savaş daha geniş ve daha yoğun hale geldikten sonra ABD, - diplomata göre – “Suriye topraklarında Hizbullah ve El Kaide arasında çatışmaları alevlendirmek için doğru zamanın geldiğine” inandı.


Diplomatın iddiasına göre "Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) Körfez ülkeleri ve Türkiye ile işbirliği içinde iki yıldan fazla zamandır uyguladığı şey buydu.”


Diplomat ayrıca “Ortadoğu'daki Fransız büyükelçilikleri, Pakistan'daki 400 kadar Taliban unsurunun Türkiye üzerinden Suriye'ye girdiğini rapor etti” dedi.


"İki Suudi askeri uçağıyla bir Türk askeri havaalanına geldiler ve Suriye'ye girmeden önce Türk istihbaratının gözetimi altında Gaziantep yakınlarındaki bir askeri kampta bir araya geldiler” diye ekledi.

 

Fransız diplomat, "Bu savaşçılara bir görev verildi: Batılı bakanlıklar Suriye Ordusu ve müttefiklerinin Halep ve civarına büyük çaplı bir saldırı için hazırlıklarını tamamladığına inanırken, Halep'in muhalefetin kontrolündeki mahallelerini savunmak” diye belirtti.


Diplomat ayrıca, Fransız politikalarının hatasının, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve rejiminin 2012'de kaçınılmaz olarak düşeceği yönündeki inancı olduğunu düşünüyor. Bazı Fransız yetkililer bu konuya ilişkin olarak, “bahis oynar gibi” rejimin iki ay veya iki hafta içinde düşeceğini öngören açıklamalar yaptı ve “bu açıklamalar Fransa'nın yurtdışında ve Fransız kamuoyu içindeki diplomatik itibarını zayıflattı”.


Fransa, Başkan Esad'a karşı savaşan gruplar arasında Tekfircileirn ve El Kaide'nin artan kontrolüne dair Fransız siyasi figürlerinin ve Fransız istihbarat raporlarının ikaz ve itirazlarına rağmen Suriye'yle ilgili uç duruşunu sürdürüyor. Üstüne üstlük, Fransız politikacıların itirazları, Suriye muhalefetini desteklemenin tehlikesini halka ilan etmeye başladı.  


Bu ikazların arasında, eski Fransız Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'ye yakın bir isim olan milletvekili Jacques Myard'ın yaptığı bir açıklama da bulunuyor. Myard açıklamasında, "Suriye muhalefetinin maskeleri düşmeye başlıyor. Bu muhalefetin içinde demokratik bir hareket var olduysa da, ne yazık ki çoğunluğu kapsamadı ve şimdi giderek daha şiddet yanlısı ve tehlikeli hale gelen aşırıcılarla yüzleşmelidir” dedi.


Myard ayrıca, "Bu, silahların aşırıcıların eline geçmesi ve bunun sonucunda bölgenin alev alev yanması ve Ortadoğu'nun kaosla karşı karşıya kalması tehlikesi nedeniyle bizim, Suriye muhalefetini silahlandırmak gibi maceracı bir politikaya girişmememizi zorunlu kılıyor” diye ekledi.


Bu noktada Paris, Suriye oyunundaki rolünü Şam'a ve müttefiki Tahran'a karşı siyasi ve medya engellerini arttırarak sürdürmeye çalışıyor.


Mayıs ayından beri Paris, kendilerine Fransız silahları satmak için Suudi kraliyet heyetlerini kabul ediyor; Haziran ayında Suudi Milli Muhafız Komutanı Mutaib bin Abdullah Paris'i ziyaret etti ve Fransız Cumhurbaşkanı François Hollande ve onun Savaş Bakanı Jean-Yves Le Drian ile bir araya geldi. Sızdırılan bilgilere göre ziyaret sırasında Mutaib, temel olarak kara kuvvetlerinden oluşan Suudi Milli Muhafızları için askeri uçaklar satın almayı taahhüt etti.


Göründüğü kadarıyla bu kararın amacı, Milli Muhafızları, Savunma Bakanı ve veliaht prens Selman bin Abülaziz'e bağlı Suudi Ordusu ve İçişleri Bakanı Muhammed bin Nayif'in kontrolündeki polis karşısında güçlendirmek. Bu hazırlıklar, otoritenin Abdülaziz el Suud'un ikinci kuşak oğulları arasında bölüneceği günü beklerken iktidar alanlarını güçlendirmeye çalışıyor.


Ayrıca Fransız Cumhurbaşkanı kısa zaman önce Katar'ı aynı amaçla ziyaret etti: amacı, El Sani ailesinin, Fransız yetkililerin Katar liderlerine çok kızmasına neden olacak şekilde Fransız Leclerc tankları yerine İngiliz tankları satın alma kararı almasının ardından Doha'ya Fransız silahları satmaktı.

 

Çev: Selim Sezer

 

medyasafak.com