"Hizbullah’ın Suriye Müdafaasının Bedeli"

"Hizbullah’ın Suriye Müdafaasının Bedeli"
El Ahbar gazetesi yayın yönetmeni İbrahim Emin'den durum değerlendirmesi: "Şu andan itibaren Avrupa Güney Lübnan’da BM bayrağı altında hizmet eden askerlerinin düşman hatları ardında faaliyet gösterdiğini fark etmek zorundadır."

El Ahbar 
 

İbrahim Emin
 

Avrupa Birliği'nin Hizbullah'ın “askeri kanadı”nı terörist bir organizasyon olarak listeleme kararı sadece ABD ve İsrail baskılarının bir sonucu olarak gerçekleşmedi. AB adımı, aslında Lübnanlı partinin Suriye'deki savaşa müdahalesi sebebiyle üye ülkelerin kendi içlerinde destekçileri olduğu izlenimi veriyor.
 

Şimdiye dek haftalardır, Batılı basın her düzeyde ABD ve Avrupalı yetkililerin Hizbullah'ın Suriye'deki müdahalesinin rejimin çöküşünü önlemede büyük bir fark yarattığına ve aralarında Avrupalılar da olmak üzere, bu ülkeleri yardımlarını bir süre gizli tuttuktan sonra, silahlı muhalefete askeri destek vermeyi açıkça kabul etmeye zorladığına inandığına dair haberler yapıyor.
 

Avrupa Hizbullah'ın etkisini artık Lübnan ile sınırlı görmüyor bilakis partinin bugün Esad rejimini desteklemeyi seçen bölgesel kuvvetlerin ana cephesinin merkezinde durduğunu fark ediyor. Partinin derin toplumsal kökleri ve Batı ve İsrail işgaline karşı direniş tarihi onu Suriye'de bilinen bu mücadelede kati olarak Şam'ın yanında  yer almaya zorluyor.
 

Suriye'deki mücadelenin neticesinde bir değişimi temsil eden Hizbullah'a karşı alınan bu karar Avrupalılar için çok riskli bir oyun oldu. AB bu meselede pozisyonunu çabucak tersyüz edecek ve şayet Esad rejimiyle olan geçmişine dönmek isterse, Lübnanlı partiyi başkentlerinde nezaketle karşılayacak.
 

Bu anlamda, İsrail biraz daha mütevazı olmak ve Avrupalı kararın onun emri üzerine alınmadığını anlamak zorundadır ve şu an için Avrupalılarla müşterek bir düşmanı paylaştıkları gerçeğini kutlamalıdır. İsrail şimdi, tasarrufundaki şiddetin her türlüsünü Direniş'e karşı uygulayabilir  zira harekete karşı açık savaş ilan edildi.
 

Hiçbir Avrupalı yetkili AB tarihindeki en aptalca kararlardan birisini açıklamak için baskı altında değil. Ama bu çok uzun sürmeyecek, bölgeye yönelik keyfi sömürgeci yaklaşımları bakımından kendilerine politik, ekonomik ve askeri açıdan acı verecek kayıpları düzeltmek zorunda kalacaklar.
 

Nihayetinde, Hizbullah bedel ödeyen tek kişi olmayacak. Avrupa'nın Direniş'e karşı savaş ilanı, Lübnan topraklarındaki askerlerinin varlığı artık hoş karşılanmayacak, anlamına gelir. Şu andan itibaren Avrupa Güney Lübnan'da BM bayrağı altında hizmet eden askerlerinin düşman hatları ardında faaliyet gösterdiğini fark etmek zorundadır.
 

medyasafak.com