Suriye Savaşı: El-Kaide'nin Tırmanışı ile İttifaklar Gözden Geçiriliyor

Suriye Savaşı: El-Kaide'nin Tırmanışı ile İttifaklar Gözden Geçiriliyor
Suriye'deki son durum, PYD-Nusra çatışması ve orduya katılan silahlı muhalifler hakkında önemli bir analiz daha...

Muhammed Blut

Es-Sefir

Suriye'nin kuzeyi, Kaide ile Kürtlerin arasındaki savaş ile siyasi haritaların ve hizalanmaların yeniden gözden geçirilmesine neden oldu. Birleşmiş Milletler'in, halen Suriye'de görev yapan diplomatlardan aldığı bilgilere göre, El-Kaide'nin giderek artan bir şekilde bölgede hakimiyet sağlaması ve siyasi kararları etkileyecek düzeye gelmesi, silahlı muhalif birliklerden onlarcasını endişelendirip hesaplarını tekrar gözden geçirmelerine neden oldu.

Suriye'de savaş veren silahlı gruplara ulaşabilen Birleşmiş Milletler diplomasisi, Şam'ın Guta kırsallarında savaş veren yüzden fazla silahlı birliğin, İslami gruplara, Nusra Cephesine ve yabancı militanları olan diğer cihadçı örgütlere karşı bir darbe niteliğinde adım atarak, Suriye ordusuna katılım gösterdiğini aktarıyor. BM diplomatının aktardığına göre, Nusra ile birden çok bölgede çarpışmaya başlayan bu örgütler, selefi grupların hakimiyet tehlikesine karşı ordunun yanında yer almak için önceden iletişimler kurmaya çalışmış ve görüşmeler gerçekleştirilmiş.

Askeri Meclis yapısı altında, Albay Ahmed Nime emrinde Horan'da savaş veren 4 müfreze, geçen haziran ayında rejim orduları ile iletişim kurmak için aracılar bulmaya çalıştı. Tümgeneral Rüstem Gazele, güney bölgelerinde bir anlaşma üzerinde uzlaşıldığını ve yerel çözümler bulunmaya çalışıldığını da aktardı: Ateşkes ilanı, köyleri bombalamaktan kaçınma ve tutukluları serbest bırakma.

Bir diğer yandan Kürtlerin çoğunlukta yaşadığı bölgelerde, Suriye'de ilk defa gelecekte ilan edilmesi muhtemel demokratik özerkliğin konuşulmaya başlandığı sırada, Türkiye destekli muhalif ''Suriye Ulusal Koalisyonu'', El-Kaide ve Kürt savaşı başladı.

Özgür Suriye Ordusu ise, Tel-Abyad bölgesinde Kürt birliklerini kaybetti. Kürt birliklerin (Cephet El-Ekrad), Özgür Suriye Ordusundan ayrılıp, Demokratik Birlik Partisi liderliğindeki YPG güçlerine katılımı ile birlikte Kürt-Arap-Kaide kutuplaşması şiddetlendi. Bunun yanında Kürtler ile savaşmak üzere özel birlikler de oluşturuldu: Özgür Suriye Ordusu'ndan 313.Tugay, 11.Birlik ve  Rakka'daki Askeri Meclise bağlı bazı birlikler, Irak-Şam İslam Devleti, Nusra Cephesi, Guraba-yi Şam, Ahrar-u Şam, Tevhid Tugayı ve Humus'tan Kürtler'e karşı savaşmak üzere yola koyulan Faruk Tugayı.

Son saatlerde Türkler de savaşa katıldılar. Tel Abyad bölgesinde, El-Sefir'e konuşan Kürt saha komutanı, Türkiye'ye ait insansız bir hava aracının savaşı izlerken aynı zamanda da Kürtler'in Nusra ile savaştığı bölgeye yakın bir noktaya Türkiye tarafından atılan havan toplarının düştüğünü aktardı.

Türk Genelkurmay Başkanlığı, 2. ordusunu ve Diyarbakır'daki hava kuvvetleri karargahını harekete geçirip kırmızı alarm pozisyonuna aldı. Ordu, birliklerine bölgeyi alçak uçuşla takip, savaşın sürdüğü bölgeleri de insansız hava aracı ile izleme ve herhangi bir taciz ateşine hemen karşılık verme talimatı verdi. Kürtler, yüzlerce selefi-cihadçı militanının Ras Al-Ayn'ın Türkiye tarafına, savaş bölgelerine girmek üzere getirildiğini de aktarıyor.

Kürtler ''Özgür Ordu – ElKaide - Cihadçı birlikler'' ittifakına karşı stratejik öneme sahip Tel Abyad bölgesinde kararlı bir mücadele veriyor. Savaş, Irak sınır kapılarına, stratejik geçiş bölgelerine ve bölgenin geleceğini şekillendirecek önemli noktalara kayıyor. Bölgenin geleceğinde ihtimal dahilinde: Kürt özerk bölgesi veya İslami Emirlik ilanı var. Bunun yanında yetkisinin Koalisyonda olacağı ama silahlı bir güce dayanmadığından bir gün bile ayakta kalamayacak ''Geçici Hükümet'' kurma çalışmaları da söz konusu.

Kürt birlikleri, Nusra Cephesi ve Özgür Suriye Ordusunu sınır bölgesinde bulunan Ras el-Ayn'den kovup sınır kapısını ele geçirmeyi başardı. Tel Abyad, Rakka merkezine doğru 120 km uzunluğunda ve 20 km genişliğinde Arap bölgesine geçiş noktası konumundadır. Çoğunluğu Araplardan oluşmak üzere olan bölge, Kürtlerin çoğunlukta yaşadığı bölgeleri ikiye ayıran bir yumuşak karna da sahip: Biri Ras el-Ayn'e doğuya, diğeri de batıya Kobani'ye doğru Kürtlerin en yoğun yaşadığı bölgeler.

Nusra ve cihadçı birliklerin bölgeye saldırıları hem Türkiye'ye, hem de kendi hesaplarına dayanıyor. Türkiye açısından, Nusra'nın, Türkiye'nin çıkarlarını tehdit edebilecek olası Kürt özerk bölgesinin kalbine hakimiyeti, Türk kuvvetlerinin Kürt Demokratik Birlik Partisi (PYD) savaşçılarının olmadığı bölgeye giriş ve nüfuzlarını kolaylaşacaktır. Diğer bir yandan Nusra Cephesi'nin Akidiye ve Abu Hasan aşiretlerinin kontrolü altındaki Rakka ve  Deyr el Zor petrolünü Türkiye'ye doğru kaçırırken kullandıkları bu geçiş yolu Nusra için önem arz ediyor. Geçiş yolu aynı zamanda, son günlerde ekimi artan haşhaşın ticaretini yapan tüccarlar tarafından, silahlı militanların koruması altında kullanılıyor. Daha da önemlisi kapı halen, Rakka ve Suriye'nin doğusuna doğru cihadçı ve silah tırlarının geçişinin yapıldığı ana nokta.

Başka bir Kürt saha komutanı Es-Sefir'e, Kürt kuvvetlerinin 8 aydır Nusra örgütünün kontrolünde olan Irak sınır kapısı Tel Koçer'e doğru yaklaşmakta olduğunu da aktardı. Kürt kuvvetleri, kapıdan 7 km uzakta bir köyde, Irak ile Suriye arasındaki kapıları (Ebu Kemal ve  Tel Koçer) Nusra'dan geri almak ve kapıları kapatmak için siyasi kararı beklemekte.

Savaş, batıya Kobani'ye doğru 70 km boyunca yayılmış durumda (Özellikle Tel Helf bölgesinde). Cihadçı örgütler, özellikle kuzey bölgelerde Kürtler'e karşı dini ve etnik kışkırtmalara başladı. Amaçları etnik bir iç savaş ile savaşı Kürtler'e karşı genişletip yaymak. Es-Sefir'e konuşan Kürt bölge yetkililerinden biri, bu cihadçı örgütlerin kontrolü altındaki bölge imamlarının camilerden, Kürtleri katletme ve savaşa katılan militanların ailelerinin ve kadınlarının helal olduğu çağrıları yaptıklarını aktarıyor.

Nusra Cephesi bir bildiri ile, bölgeyi Halep ile bağlayan karayolundan geçen hareket eden her nesneyi hedef alacağını da duyurdu. Gerekçeleri ise rejimin bu yolları yardım amaçlı kullanması. Bildirinin devamında, Suriye ordu kuvvetleri karayolunu yardım amaçlı olarak sivillere açarken aynı zamanda askeri yardımların da bu yollardan geçirilmesinden dolayı ''Mücahitler bu yolları havaya uçuracak'' uyarısı yapıldı.

Çev: Hasan Sivri

medyasafak.com