"Katar’daki İktidar Değişiminin Ardında ABD Var"

"Katar’daki İktidar Değişiminin Ardında ABD Var"
Press TV emekli General Hişam Cabir ile Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halifa El Sani’nin iktidarı oğlu Şeyh Tamim bin Hamad El Sani’ye devretmesi hakkında bir röportaj gerçekleştirdi.

Hişam Cabir: Katar'daki iktidar değişiminin ardında ABD var

 

Press TV emekli General Hişam Cabir ile Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halifa El Sani'nin iktidarı oğlu Şeyh Tamim bin Hamad El Sani'ye devretmesi hakkında bir röportaj gerçekleştirdi.

 

Aşağıdaki metin bu röportajın yaklaşık bir çözümüdür. 

 

Press TV: Hişam Cabir, bu değişime bakıldığında, Emir, daha genç nesil için iktidarı almak ve Katar'ı yönetmek vaktidir, dediğinde neyi ifade ediyordu?


33 yaşındaki oğula bakıyorum. Onun şu andan itibaren kararlar alacak birisi olduğunu düşünüyor musunuz veya Emir sahne arkasında karar alan mı olacak? Bu durumu nasıl görüyorsunuz?


Cabir: Hayır, bu genç nesil için bir problem değil ve size bazı şeyler söylememe izin verin. Resmi açıklamalarda Şeyh Hamad tıbbi sebepler ve sağlık problemlerinden dolayı iktidarı bırakmak zorunda kaldı denilmiş olsa bile, bir çok gözlemci bunun bir iç karar olmadığını düşünüyor, bu, Katar'ın ötesinde alınan bir karardır ve bu kararın ardında Amerika vardır.

 

Hiç kimse ABD'nin Katar'daki etkisini inkâr edemez, hiç kimse Katar'ın ABD için önemini yalanlayamaz. Bölgede Amerika için en önemli askeri üs olan El Udeyd askeri üssü Katar'dadır ve burası merkez komutanlığının karargâhıdır.


Ama sebep Şeyh Hamad'ın Amerikan politikası izliyor olmasıydı ve bana göre o büyük hatalar yapmamıştı, ancak birçok gözlemci bu değişimin ardında birçok sebep olduğuna inanıyor.


Her şeyden evvel, Şeyh Hamad ve Hamad bin Casim bin Cabir, başbakandır, biliyorsunuz onlar dünyadaki her yere müdahale ettiler ve planlanandan çok daha fazla iş yaptılar veya bir diğer sebep, şimdi yeni bir dönemdir ve bölgedeki koşullar hassastır, Amerikalılar değişimi tercih ettiler ve özellikle Şeyh Tamim Batı'ya çok yakındır ve yine Suudi Arabistan ile mükemmel ilişkileri vardır. Herkes Şeyh Hamad'ın 2007'deki barışmadan evvel Suudi Arabistan ile ilişkisinin çok kötü olduğunu bilir.

 

Her neyse, biz Katarın dış politikasında dramatik bir değişim umamayız ama dediğiniz gibi bazı açılardan, genç nesil ve yeni dönemde, benim düşünceme göre, her şey Batı bloğunun kontrolü altında olacak ve özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve Batılı eğitim almış Şeyh Tamim'in. Şeyh Tamim İngiltere'de mezun olmuş olsa bile çok iyi Fransızca konuşur. Öyleyse bu aynı politikadır, yeni bir araç veya yeni bir iz yahut Şeyh Tamim ile yeni bir ekiple Katar'da kısıtlanmış bir politika umacağız.


Press TV: ABD'nin Katar'da büyük etkisi olduğunu nasıl söylediğiniz hakkında daha uzun konuşmak isterdim. Suriye'de olanlar gibi farklı alanlarda Amerika'nın emirleri için Katar'ı bir şeyler yaparken görür müyüz?
Ve şayet nasıl olduğuna dair biraz daha ayrıntı verebilirseniz, Hamad yönetimi altında Katar ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkiler o kadar da iyi değildi ama şimdi siz Tamim Suudi Arabistan ile mükemmel ilişkilere sahip diyorsunuz bundan başka, bu durumda Katar'ın ardında ABD nüfuzu mu var?


Cabir: Hayır, bence Şeyh Hamad Suriye'deki isyancılara ve Lübnan'daki Suriye rejimi muhalefetine yardım etmede çok ama çok önemli bir rol oynadı ve yine başbakanı ile Libya'da çok önemli görev ifa etti, Mısır'da da öyle. Mısır'da bazı etkileri oldu ve Mısır'a birçok hibede bulundu. Şeyh Hamad bir aracıydı ve her yerde aracı rolü oynadı, Afrika'da bile.

 

Bence Amerikalılar yeni bir yönetici istiyorlar veya talimatları planlandığı gibi takip etmesi için yeni bir prens, daha fazlası değil. Söylediğimiz gibi, dış politikada etkileyici bir değişim umamayız.


Şey Hamad elbette Suriyeli muhalefeti desteklemeye,  Suudi Arabistan ile işbirliğine devam edecek. ABD'nin sponsorluğu ve kontrolü altında hiçbir sapma olmadan aynı yolda olacak.

 

medyasafak.com