"Mursi’nin Düşmesinden Sonra Hamas, İttifakları Gözden Geçiriyor"

"Mursi’nin Düşmesinden Sonra Hamas, İttifakları Gözden Geçiriyor"
El Ahbar: Hamas’ın, Suriye krizinin patlak vermesinin ardından İran ve Hizbullah’tan uzaklaşmasından sonra, şimdi ittifaklarını gözden geçirdiğine dair göstergeler artıyor.

El Ahbar

Hamas yetkilisi Ahmed Yusuf basına, hareketinin Hizbullah ve İran'la, ilişkilerini onarmak üzere toplantılar düzenlediğini söyledi. Yusuf, iki önde gelen Hamas liderinin Beyrut'ta, Hizbullah'tan temsilcilerin de hazır bulunduğu bir toplantıda İranlı yetkililerle bir araya geldiğini ve burada “hareket ile İran arasındaki stratejik ilişkilerin tartışıldığını” belirtti.   

Haberler, bir hayli spekülasyona yol açtı.

Ahmed Yusuf, “Her iki taraf da ortak düşmanlarının İsrail olduğunu vurguladı ve birbirlerinin, aralarında farklılık olan alanlarla, özellikle Suriye'deki durumla ilgili konumlanışlarını anladılar” diye ekledi. Hamas ve İran arasındaki ilişkilerdeki iyileşmenin Mısır'daki son gelişmelerle herhangi bir şekilde bağlantılı olduğunu ise reddetti.

Bu tartışmaları yakından izleyen bir gözlemci, önceki uzlaşma girişimlerinin – Mısır ve Tunus'ta Müslüman Kardeşler'in yükselişinden ve Suriye krizi ile ilgili güçlü farklılıkların ortaya çıkmasından sonra gerçekleşen girişimlerin – Hamas içindeki güçlü bir kanadın hem siyasi hem de mali destek konusunda başka alternatifler görmesinden kaynaklı olarak başarısız olduğunu açıkladı.

Diğer yandan aynı kaynak, yeni yardım kaynaklarının beklentileri karşılamaktan uzak olduğunun çok kısa zamanda açık hale geldiğini ekledi. Daha da kötüsü, İran yaptığı yardımları Gazze'deki İslami Cihad, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) ve El Fetih'le bağlantılı silahlı bir grup gibi,  Hamas'ın rakibi olan direniş fraksiyonlarına yöneltti. 

Kaynakların belirttiğine göre Hamas Suriye krizi konusundaki farklılıklarını vurgularken diğer taraf Filistinli hareketin, İslami hareketlerin iktidarlarını sağlamlaştırmalarına yardım etmek için direniş faaliyetlerini ihmal etmesine neden olacak şekilde giderek İhvan'ın yükselişinin bir parçası haline gelmesiyle ilgili kaygılarını dillendirdi.

Birkaç hafta önce – Hamas'ın askeri kanadının kaynak sıkıntılarına dair uyarıda bulunmasından sonra – başında Musa Ebu Marzuk'un bulunduğu bir heyet Lübnan'a gelerek İran büyükelçiliğinde ve Hizbullah yetkilileriyle özel toplantılar gerçekleştirdi.

Toplantılar şu alanlarda oldukça pozitif sonuçlar üretti: 1) kriz öncesi miktarlardan daha az olsa da, Hamas'a yönelik İran mali yardımlarının yeniden başlatılması; 2) özellikle Filistin mülteci kamplarının Lübnan'daki tırmanan Sünni-Şii geriliminden uzak tutulması konusunda Hamas ve Hizbullah arasında doğrudan iletişim kanallarının açılması; ve 3) Hamas'ın bir süredir Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın üst düzey bir Hamas heyetini kabul etmediğinden şikayet etmesinden sonra, Hizbullah ve Hamas arasında bir liderler buluşmasının hazırlanması.

Çev: Selim Sezer

medyasafak.com