"Gerçek şu ki, bu coğrafyada din ile siyasetin kesişimi ve tarihsel dönüşümleri, dışarıdan ithal kuramların yüzeysel şemalarıyla açıklanamayacak kadar karmaşık, yerli tarihsel özgüllüğe içkin bir çözümlemeyi zorunlu kılar."
20.06.2025
24.01.2025
3.09.2024
1.04.2024
14.02.2024
10.06.2023
Son haftalarda çevrimiçi olarak sızdırılan gizli Pentagon belgeleri, Washington'un küresel nüfuzunda keskin bir düşüş yaşandığını ortaya koyuyor. Amerikan müesses nizamı bile bu gerçeği inkâr edemez. Mısır ve BAE gibi temelsiz rejimlerin Amerika'nın çıkarlarını hiçe sayacak siyasi irade göstermeleri, dünyanın önemli değişimlerden geçtiğinin işareti.
CGT sendikasına göre Perşembe günü ülke çapında yapılan genel grevde yaklaşık 3,5 milyon kişi sokaklara döküldü ve halkın öfkesinde azalma belirtisi görülmedi. Fransız medyasına göre, çoğu Paris'te olmak üzere sadece bu hafta 500'den fazla protestocu gözaltına alındı; bu sayı Ocak ve Şubat aylarındaki protestolarda gözaltına alınanlardan çok daha fazla.
Emperyalizmin neo-kompradorlara olan ihtiyacı, siyasi aktivizmi bir istihdam piyasasına dönüştürdü. Böylece, işsiz entelektüeller ve disiplinsiz solcular, devrimci deneyimlerini ve potansiyellerini emperyalist çıkarlara satmak için yarışmaya başladılar.
Eski Hizbullah milletvekili Nawaf Musevi, El Menar TV’de katıldığı bir programda (3 Ocak 2023), Şehid Süleymani’nin intikamı olarak gerçekleştirilen önemli bir operasyondan bahsetti ve General Süleymani’nin Amerikan karşıtı Afgan direnişinde de önemli bir rol oynadığını söyledi.
İkinci Dünya Savaşı sırasında Hitler'in Üçüncü Reich'ının baş propagandacısı olan Joseph Goebbels'e atfedilen bir propaganda kanunu şöyle der: "Bir yalanı yeterince sık tekrarlarsan gerçeğe dönüşür." Psikologlar bu fenomeni "sahte hakikat etkisi" olarak adlandırıyorlar ve tekrarın hakikat hakkındaki inançları etkileyebileceğini doğruluyorlar. İran bugün dörtnala giden “Gish gallop” süreci ile karşı karşıya; bu, yanlış beyanlar ve düpedüz yalanlarla rakibi alt etmeyi hedefleyen bir retorik tekniğidir.
İranlı yetkililer tarafından gözaltına alınan 15 bin protestocu rakamı suları daha da bulandıran İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı'ndan (HRANA) kaynaklanıyor. ABD merkezli HRANA, İran İnsan Hakları Aktivistleri’nin (HRAI) medya koludur ve National Endowment for Democracy'den (NED) fon alan bir gruptur. NED ise on yıllardır dünya genelinde rejim değişikliği çabalarını finanse eden, bir CIA yumuşak güç aparatıdır.