İran’da yayın yapan Raja News sitesi, Batı Asya uzmanı Ali Rıza Mecidi ile yaptığı görüşmede Suriye’deki son gelişmeler bağlamında HTŞ’nin mahiyetini ve Esad yönetiminin düşüşünün Hizbullah’a yansımalarını ele aldı.
29.09.2022
12.01.2022
1.11.2021
27.01.2021
12.10.2020
10.07.2020
Ancak bugün Suriye’de Baver-373 sisteminin yerleştirilmesiyle birlikte -Rus S-300 sistemine kıyasla daha gelişmiş olması ve Siyonistler ile Batılılar tarafından bilinmeyen yetenekleri dolayısıyla- Tel Aviv’in Suriye’de İran’ın varlığını engelleme çabalarının sonlandığı yorumu yapılabilir.
Ancak bahsi geçen raporlar, Hizbullah’ın, İran ve Suriye’den elde edilen hava savunma sistemlerine sahip olduğunu ve Suriye’de mağlup edilen teröristlerin silah depolarından çok sayıda Stinger füze sistemi elde ettiği bilgisini de paylaşıyor.
İsrailli usta gazeteci Ben-Yishai aynı kaynaklardan aktarmaya devam ettiği makalesinde, İran İslam Cumhuriyeti Devrim Muhafızlarına bağlı güçlerin Suriye’de, Lübnan Hizbullahı’nın kurduğunu cepheye ilaveten, İsrail’e karşı yeni bir cephe oluşturma çalışmalarına yoğunlaştıklarını aktardı.
ABD ne İran füzelerinin kapasitesini ve ne de İran’ın İsrail’in 2006 Savaşı’nda Lübnan karşısında kullandığı zenginleştirilmiş uranyumlu taktik nükleer füzelere sahip olma ihtimalini dikkate alıyor. Dahası İran ağır bir şekilde vurulursa ABD, İran müttefiklerinin İsrail’i bombalayıp Lübnan ve Irak’taki Amerikan elçiliklerine ve Suriye’deki Amerikan birliklerine saldırmalarını nasıl engelleyecek?
Televizyondaki “Cihan Ara” programında Suriye savaşı, Rusya’nın Suriye krizine operasyonel düzeyde katılmasının sebepleri vs. konuşuldu. Önde gelen Batı Asya uzmanlarından Dr. Mesud Esedullahi programa konuk olarak katıldı. Dr. Esedullahi uzun yıllar Lübnan’da ve Suriye’de bulunmuş bir isim ve en tecrübeli ve en açık sözlü bölge uzmanlarından biri.
Mesela eski İsrail ABD Büyükelçisi Michael Oren 2014’te Colorado Aspen Ideas Festival’inde IŞİD’le ilgili olarak mealen “Sünniler Şiilere göre ehvenişerdir” diyerek izleyicileri şaşırtmıştı. Onların derdi Hennry Kissenger’ın ifadesiyle; “Tahran’dan Beyrut’a uzanan İran yanlısı bir Şii hilali” ve “bir radikal İran İmparatorluğunun” kurulması ihtimaliydi.