(2013) İran FHKC’ye verdiği desteği artırdı

(2013) İran FHKC’ye verdiği desteği artırdı
Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) (Ahmed Cibril’in önderliğini yaptığı Filistin Halk Kurtuluş Cephesi - Genel Komutanlık, FHKC-GK ile karıştırılmaması gerekiyor, çev.) ile İran İslam Cumhuriyeti arasındaki ilişki bir çıkmazdan -zira İran yirmi yıl boyunca bölgedeki İslamcı hareketleri desteklemekteydi- İran’ın örgütün siyasi ve askeri kanadına finansal ve lojistik destek verme aşamasına geldi.

İran FHKC'ye Verdiği Desteği Artırdı

 

Hazem Baloussha

 

Almonitor

 

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) (Ahmed Cibril'in önderliğini yaptığı Filistin Halk Kurtuluş Cephesi - Genel Komutanlık, FHKC-GK ile karıştırılmaması gerekiyor, çev.) ile İran İslam Cumhuriyeti arasındaki ilişki bir çıkmazdan -zira İran yirmi yıl boyunca bölgedeki İslamcı hareketleri desteklemekteydi- İran'ın örgütün siyasi ve askeri kanadına finansal ve lojistik destek verme aşamasına geldi. İlişkilerin sıcaklaşması Hamas'ın Suriye krizinde İran'dan farklı bir konum almasından kaynaklanıyor.

 

Filistin'deki ve dışardaki üst düzey kaynaklar Almonitor'a yaptıkları açıklamada, İran'ın, son aylarda örgüte yaptığı finansal ve askeri desteği, Filistin direniş güçleriyle olan ittifakını güçlendirerek kendisini Hamas ve İslami Cihad gibi İslamcı hareketlerle sınırlamama maksadıyla yenileme kararı aldığını ifşa ettiler.

 

İsim bildirmeme şartıyla konuşan bu kaynaklar Almonitor'a yaptıkları açıklamada dışardaki FHKC önderliği ve İranlı yetkililerle Beyrut, Şam ve Tahran'da Lübnan Hizbullahı'nın nezaretinde pek çok görüşme gerçekleştirildiğini belirttiler. Bu görüşmeler FHKC'ye yapılacak doğrudan yardım kararıyla sonuçlandı.

 

Kaynaklar “İran desteğinin yeniden başlamasının ve örgütün iç reorganizasyonunun tamamlanmasının ardından FHKC'nin askeri kanadı Ebu Ali Mustafa Tugaylarının gücünde göz alıcı bir artışın görüleceğini” belirttiler.

 

FHKC Suriye krizinde rejime ve Hizbullah'ın pozisyonuna verdiği destekle temayüz etti. FHKC yetkilileri Suriye rejimi yanlısı bildiriler yayınladılar ve Gazze'de katılımcılarının Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın resimlerini taşıdıkları yürüyüşler tertip ettiler.

 

Örgütün eski bir askeri kanat yetkilisi ve şimdilerde de siyasi büro üyesi olan Ebu Ahmed Fuad, ABD'nin Suriye'yi bombalaması durumunda İsrail'e misillemede bulunabileceklerini söyledi. Fuad geçen hafta El-Meyadin televizyonuna verdiği röportajda “Kapasitemizi abartıyor değiliz, fakat bizler sömürgecilik ve işgal karşıtı direniş siperinde olacağız. Mümkün olan tüm kaynaklarımızı kullanacağız ve bu işgal karşısında tüm güçlerin ve fraksiyonların enerjisini bir araya getirmeye gayret edeceğiz, özellikle de siyonist işgal karşısında. Kapasitemiz işgal edilmiş ülkemizde yatıyor ve bizlere işgale direnmede bir rol vermeleri durumunda Hizbullah içersindeki kardeşlerimizle aynı safta olacağız” şeklinde konuştu.

 

FHKC'nin Gazze'deki yetkililerinden Rabah Muhanna örgütün konumunun Hizbullah, İran ve Suriye ile kesiştiğini, zira “FHKC'nin İsrail karşıtı direnişi desteklediğini ve Hizbullah, İran ve Suriye'nin de FHKC dahil farklı Filistin direniş güçlerine yardım ettiğini” söyledi.

 

Muhanna, İran'ın FHKC'ye destek vermeye başlamasını ne doğruladı ne de inkar etti.

 

Almonitor İran'ın desteğinin niteliğini anlamak için Ebu Ali Mustafa Tugayları'nın resmi sözcüsü Ebu Cemal ile de görüştü. Ebu Cemal “Biz, dünyanın bütün ülkelerine bize finansal ve askeri destek vermeleri çağrısı yapıyoruz ve buna hiç karşı değiliz” diyerek İran'ın FHKC'ye verdiği destekte bir değişiklik olduğunu reddetti.

 

Ebu Cemal devamla “Daha önce de Şam ve Beyrut'ta Hizbullah'ın, belki de aynı zamanda İran'ın eğitmenleri eliyle personelimiz için eğitim alıyorduk ve almaya da devam ediyoruz, fakat başka çeşit bir yardım hakkında bilgim yok” dedi.

 

İran, Hamas'a ve Gazze'deki hükümetine cömert finans yardımı ve lojistik destek sağlıyordu ve bu durum Hamas'ın Gazze'ye yapılan İsrail ambargosuna karşı durmasında etkili olmuştu. Ayrıca İslami Cihad hareketine doğrudan yardımda bulundu. İran'ın Hamas'a verdiği yardım, hareketin önderliği Şam'ı terkederek Suriye ayaklanmasını destekleyince azaldı. Fakat İran İslami Cihad'a verdiği desteği aynen sürdürdü.

 

Bir Hamas kaynağıysa, İran'ın geçmişteki ve halihazırdaki askeri destek politikasının tüm Filistinli fraksiyonlara aynı tarz silah verme şeklinde olmadığını ve bunun İslami Cihad'ın askeri kanadı Kudüs Tugaylarına ve Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugaylarına verdiği destekten açıkça belli olduğunu kaydetti.

 

Almonitor'a konuşan ve ismini vermek istemeyen bu Hamas kaynağı, örgütünün İran'ın FHKC'ye verdiği desteğin farkında olduğunu ve halihazırda para yardımı olarak verilen desteğin sonraki aşamalarda önemli oranda bir askeri yardıma dönüşmesini beklediğini söyledi.

 

Hamas ile FHKC arasındaki ilişkiler farklı politik konum alışları nedeniyle biraz gergin. Bunun en son örneği, Ebu Ali Mustafa Tugayları'nın bazı unsurlarının, örgütün isim babası ve bir önceki genel sekreterinin 12. şehadet yıldönümü nedeniyle Gazze'den İsrail kasabalarına roket atmaya çalışmaları üzerine gerçekleşti.

 

Ebu Cemal Almonitor'a hadisenin ayrıntılarını anlattı. Ebu Ali Mustafa Tugayları'ndan bazı unsurların 5 Eylül tarihinde İsrail'e füze fırtlatmak istediklerini, fakat kuzey Gazze'deki Hamas güvenlik güçleri tarafından engellendiklerini söyledi. Ebu Ali Mustafa Tugayları'nın yedi üyesinin evi basılmış ve ikisi tutuklanmış, fakat sonunda serbest bırakılarak el konulan roketleri de geri verilmiş.

 

Politika yazarı ve insan hakları aktivisti Mustafa İbrahim Almonitor'a verdiği demeçte “İran'ın bölgedeki gücü ve etkisini artırma amacıyla mümkün olduğunca çok fraksiyon, kurum ve bireyle ilişki kurmaya çalıştığını” söyledi.

 

Gazze'deki bir başka FHKC kaynağıysa Almonitor'a “İran'ın Filistin ve Arap dünyasındaki İslamcı güçlerin gerileyişi ve Hamas'ın politik izolasyonu nedeniyle  bugünlerde FHKC'yle ilişki kurmada daha fazla istekli olduğunu” söyledi.

 

“Daha önceden İran'dan destek isterdik ve ayak diretirlerdi. Fakat bugün finansal ve askeri boyutta ne istersek hiçbir duraksama olmadan veriyorlar, özellikle de FHKC'nin Suriye krizindeki farklı pozisyonuna ikna olduktan sonra.”

 

 

Çev. Ozan Kemal Sarıalioğlu

 

 

Medya Şafak