Suriye: El Nusra Cephesi IŞİD’e savaş ilan etti

Suriye: El Nusra Cephesi IŞİD’e savaş ilan etti
El-Nusra Cephesi, Irak ve Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) savaş ilan etti. Ebu Muhammed el-Colani IŞİD’e, Ebu Halid el-Suri’nin öldürülmesi konusunda masum olduğunu kanıtlaması için beş gün verdi ve beraberinde bir ultimatom da verdi: “ya çatışmayı durdurun, dinden çıkma fetvalarınızı geri çekin ve cemaate geri dönün, ya da Irak’ta bile savaşla yüzleşmeye hazır olun.”

 

 

Rıdvan Murteza

 

El Ahbar

 

 

El-Nusra Cephesi, Irak ve Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) savaş ilan etti. Ebu Muhammed el-Colani IŞİD'e, Ebu Halid el-Suri'nin öldürülmesi konusunda masum olduğunu kanıtlaması için beş gün verdi ve beraberinde bir ultimatom da verdi: “ya çatışmayı durdurun, dinden çıkma fetvalarınızı geri çekin ve cemaate geri dönün, ya da Irak'ta bile savaşla yüzleşmeye hazır olun.” Şimdi gözler iki gruba çevrilmiş durumda ve aralarında her an şiddetli bir çatışma patlak verebilir.

 

Ebu Halid el-Suri'nin öldürülmesinden sonra IŞİD ve El Nusra Cephesi arasında çatışma başladı. Her ne kadar IŞİD liderleri, Eyman el-Zevahiri'nin üst düzey adamlarından birinin öldürülmesinde parmağının olduğunu reddetse de, El Nusra Cephesi lideri Ebu Muhammed el-Colani, IŞİD'e gönderme yaparak “halk cahil ve saldırgan düşünceyle savaşacaktır” diyerek sonu gelmeyecek bir savaş uyarısında bulundu.

 

El-Colani, arkadaşı El-Suri'yi andığı konuşmasında bunu açıkça söylemedi, fakat “Keşke benim için ağıt yakıyor olsaydınız” başlıklı konuşması açıkça savaş tamtamları çalıyordu. IŞİD ve El-Nusra destekçileri konuşmanın içerdiği anlamlar hakkında spekülasyonlarda bulundu ve bunların El Kaide lideri Eyman el-Zevahiri'yle bir ilgisinin olup olmadığını merak etti.

 

Bir yıl boyunca iki grubu uzlaştırmak için yapılan girişimlerin başarısız olmasının ardından El-Suri'nin öldürülmesi, El Nusra Cephesi için bardağı taşıran son damla oldu. El-Colani, müzakere edilemez koşullar ileri sürerek bu kez herkesi şaşırttı. İlk defa, IŞİD destekçilerini ve geçmişte saygı gösterdiği Ebu Bekir el-Bağdadi'yi bu şekilde karşısına aldı.

 

Bir zanlıyı yargılayan hakim gibi, onlardan formel izahatta bulunmalarını istedi ve kanıtlarını önde gelen üç din adamına - Ebu Muhammed el-Makdisi, Ebu Katade el-Filistini ve Süleyman el-Elvan – göndermelerini emrederek “duruşmayı erteledi”. Ancak El-Colani'nin onların yönelmelerini istediği üç din adamı hapishanede çürüyor. Colani onlara beş günlük süre verdi ve iç çatışmanın sona erdirilmesi ve diğer cihadçı gruplara karşı yayınlanan dinden çıkma fetvalarının iptal edilmesi gibi şartlar koştu.

 

El-Colani IŞİD'den bahsederken onları Irak'taki Sahve hareketiyle karşılaştırdı ve şunları söyledi: “Irak'taki Sahve güçlerinin Amerika'yla ve rafıza (Şiiler için kullanılan bir küçümseme ifadesi) ile savaşmayı bırakıp mücahitlerle savaşmaya başlaması gibi, Suriye'deki Sahve güçleri de Nusayrilerle (Aleviler için kullanılan bir küçümseme ifadesi) savaşmayı bırakıp bunun yerine, Nusayrilerle savaşanlara karşı savaşıyor.”

 

El-Colani, IŞİD savaşçılarını açıkça “amacı cihadın altını oymak olan yönünü şaşırmış Sahve güçleri” olmakla suçladı ve onlara hitaben “Sahve projesi burada hemen hemen imkansızdı, fakat sizin kışkırttığınız iç çatışma, Biladüşşam toprağında büyük bir delik açtı” dedi. El-Colani resmi bir cevap istedi ve hasımlarına, cephenin henüz seferber olmadığını hatırlattı. Yayınladığı tehditte, “Allah'ın adıyla, eğer Allah'ın hükmünü bir kez daha reddeder ve müminlerin üzerindeki kırbacınızı çekmezseniz, müminler sizin cahil saldırgan düşüncenize karşı savaşacaktır ve yüzlerce faziletli kardeşimizin Irak'taki ümmetten bir işaret beklediğini biliyorsunuz.”

 

El-Colani'nin konuşması beklenmiyordu. Konuşmanın keskinliği, El Nusra Cephesi saflarındaki bir çok kişiyi şaşırttı. Ses kaydı yayınlanır yayınlanmaz, twitter'da savaş patlak verdi. Colani'ye şiddetli bir şekilde taarruz edildi. Ona karşı yürütülen kampanya, ABD'nin onun adını sadece birkaç gün önce küresel terörizm listesinden çıkardığının farkedilmesiyle desteklendi. IŞİD takipçileri ve destekçileri, “El-Colani'yi içermeyen onur listesi mi? başlıklı bir mektup yayınladı.

 

IŞİD savaşçılarına karşı savaş ilanı olarak adlandırılan şey yaygın bir şekilde kınandı. Bazı IŞİD savaşçıları el-Colani'yi “şimdi Amerika ve müttefikleriyle ortak bir amacı olduğu için” bir Amerikan ajanı olmakla suçladı. Arap Yarımadası, Yemen ve Kuzey Afrika'daki küresel cihad hareketlerinin onlarca lideri açıklamalar yayınladı.

 

El Kaide lideri Mamun Hatim'in tutumu dikkat çekti. El-Colani'ye “acil çağrı” başlıklı bir mesaj yazdı ve bu mesajda onu akacak kandan sorumlu tutarak, IŞİD'e karşı savaş ilan edilmesinin El Kaide'ye savaş ilan etmekle aynı anlama geldiğini, zira bu savaşın “bütün cihadın sonuçlarını berbat edeceğini” savundu.

 

Hatim, el-Colani'ye, “sen sana bir ihlal emri vermeyen liderine itaatsizlik ettiğinde cihad projesini ilk bölen oldun, bu yüzden ona ve seni izleyenlere ihanet ettin” hatırlatmasında bulundu.

 

Aynı bağlamda bir diğer lider olan Ebu Abdullah el-Afgani'den de bir açıklama geldi. “El Suri'nin övülmesiyle el-Colani'nin IŞİD'e karşı tehditleri arasında bir ilişki görmediğini” söyleyen el-Afgani, el-Colani'yi süregiden şeylerden ve akacak kan nehrinden sorumlu tutan bir dizi soru sordu.

 

İlave olarak el-Colani'nin IŞİD savaşçılarını ve lideri el-Bağdadi'yi övdüğü bazı eski konuşmaları hatırlatıldı. Bu kişiler onu, güveni suistimal etmekle, liderleri el-Bağdadi'nin ona emanet ettiği IŞİD parasını ve silahlarını çalmakla ve Biladüşşam'da tekel kurmaya çalışmakla suçladı.

 

IŞİD takipçileri web sitelerinde, el-Colani'nin konuşmasına ve tehditlerine cevap olarak IŞİD sözcüsü Ebu Muhammed el-Adnani'den bir mesaj gelmesinin muhtemel olduğunu yazdılar.

 

Çev: Selim Sezer

 

medyasafak.com