Kassam Tugayları'nın "Hayalet" lakaplı komutanı Muhammed el Daif kimdir?

Kassam Tugayları'nın "Hayalet" lakaplı komutanı Muhammed el Daif kimdir?
Arap rejimlerinden nefret ediyor, çünkü onların da Filistin’i özgürleştirmeyeceğini biliyor. İran’la, Lübnan’daki Hizbullah’la ve Filistin Direnişi’ne silah sağlamak isteyen herkesle ittifak kurulması gerektiğine inanıyor. İran’ın El Kassam Tugayları’nı silahlandırmadaki rolünü inkar etmiyor. Bunun “İslam ümmetinin görevi” olduğunu söylediği aktarılıyor.

 

Hamas'ın ‘hayaleti' kim?

 

 

Kasım Kasım

 

 

El Ahbar

 

 

 

Muhammed el-Daif Salı günü Gazze'de ve civar bölgelerdeki insanların evlerinin şeref konuğuydu. İsrail medyasının kendisine verdiği isimle “Hayalet”, serinkanlı ve kendine güvenen ses tonuyla, dört dakikadan kısa süren bir ses kaydında “saldırı durmadığı ve abluka kalkmadığı sürece ateşkes olmayacağını” doğruladı.

 

Onun son ses kaydı, 2008 sonunda başlayan ve Hamas'ın “Furkan Savaşı”, İsrail'in “Dökme Kurşun Operasyonu” olarak adlandırdığı savaşın sonlarına doğru ortaya çıkmıştı. O tarihte Hamas generali, Direniş'in bu savaştan muzaffer bir şekilde ve daha güçlü çıkacağını söylüyordu.

 

Peki Daif kimdir?

 

Gerçek ismi Muhammed Diab İbrahim el-Mısri olup, kendisine Muhammed el-Daif de deniliyor. 1965 yılında Gazze'nin güneyindeki Han Yunus şehrinde yoksul bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası döşemeciydi. Görevi, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nda genel komutanlıktır. Aynı zamanda “Ebu Halid”, “Hayalet” ve “Hamas Generali” olarak da bilinir.

 

Daif, El Kassam Tugayları'nın şahinlerinden biri. Müzakerelere inanmıyor ve barış görüşmelerinin özgür Filistin'e giden yolu açacağını düşünmüyor. Ona göre yanıt, direniştir. Arap rejimlerinden nefret ediyor, çünkü onların da Filistin'i özgürleştirmeyeceğini biliyor. İran'la, Lübnan'daki Hizbullah'la ve Filistin Direnişi'ne silah sağlamak isteyen herkesle ittifak kurulması gerektiğine inanıyor. İran'ın El Kassam Tugayları'nı silahlandırmadaki rolünü inkar etmiyor. Bunun “İslam ümmetinin görevi” olduğunu söylediği aktarılıyor.  

 

Hamas generali dört suikast girişiminden kurtuldu; bunlardan biri onun bir gözüne ve yüzünün yanmasına mal oldu ve onu kısmen felçli bıraktı. Daif, El Kassam Tugayları'nın İsrail işgaline karşı yürüttüğü önceki savaşların arkasındaki beyindi. Hayalet daha sakin zamanlarda, Direniş'i güçlendirmek için silahlandırma ve eğitim çalışmalarında yer aldı.

 

Daif altı yıl kaybolduktan sonra kısa bir ses kaydıyla yeniden ortaya çıktı ve Filistin halkına, İsrail'e ve ateşkes için müzakere eden herkese – ister Filistin Yönetimi, ister Mısır, isterse kendi örgütünün siyasi bürosu olsun – hitap etti.

 

Direniş'in koşullarını vurguladı, bir kez daha savaşın, Gazze ablukası kalkıncaya kadar devam edeceğini ifade etti. Aynı zamanda Direniş'in, “komşu köylerdeki sivillere saldırmaktansa İsrail ordusuyla çatışmayı ve elit askerleri öldürmeyi” seçtiğini vurguladı.

 

Daif bu açıklamasıyla, El Kassam Tugayları'nın operasyonlarında yeni bir aşamanın çerçevesini çizdi ve 1996 yılında Yahya Ayyaş'ın (Batı Şeria'daki El Kassam Tugayları lideri) öldürülmesine misilleme olarak bizzat kendisinin intihar operasyonları planlaması gibi örneklerin aksine, intihar operasyonlarına yönelmeyeceğinin sinyalini verdi.

 

Ebu Halid'in arkadaşlarından biri, arabası hedef alındığı zaman kendisiyle şahsen ilgilenen Hamas lideri Mahmud el-Zahhar. Ona en yakın kişilerden biri ise, Daif'in yardımcısı ve sağ kolu olan, şehid Ahmed el-Caberi idi.

 

Hiç kimse Daif'in görüntüsünün neye benzediğini bilmiyor. Onun resimleri hiçbir zaman olmadı. Daif, yüzündeki bozulmalar nedeniyle ve İsrail'in bunları Direniş destekçilerine karşı kullanmasını engellemek için resim çektirmekten kaçındı. Onu tanıyanlar “o, ara sıra insanların arasında görünür. Tamamen felçli değil, ayakta durabiliyor ve kısa mesafelerde yürüyebiliyor” diyorlar. Özel hayatı ise, Hamas içindekiler için bile tam bir sır. Örgüt içindeki kaynaklar, “Ebu Halid'in evli mi yoksa bekar mı olduğu bilinmiyor” diyorlar.

 

İsrail yıllardan beri kendilerine musallat olan Hayalet'i her zaman öldürmek istedi. Önceki gün İsrail Maliye Bakanı ve Gelecek Var Partisi lideri Yair Lapid, Daif'e suikast düzenleme yemini etti. İsrail'deki The Times of Israel haber sitesine göre Lapid, “Daif haftalardan beri Gazze'de yerin altında kalıyor ve orada kalacak” dedi ve ekledi: “çünkü o ölü, er ya da geç onu bulacak ve öldüreceğiz.”

 

Ve bu yüzden de Daif'in hikayesi şimdilik sır olarak kalacak. İsrail'in kalbine korku salan bu adam hakkında yalnızca şehit olduğu zaman haber alacağız. Direniş'in liderleri, şehadet anlarına kadar bir sır olarak kalırlar, gerçek yüzleri ve resimleri bilinmez.

 

medyasafak.com