ABD liderliğindeki uçaklar Suriye’de tahıl silolarını bombaladı, siviller öldü

ABD liderliğindeki uçaklar Suriye’de tahıl silolarını bombaladı, siviller öldü
ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin hava saldırısı, Suriye’nin kuzeyinde ve doğusunda “İslam Devleti”nin hakimiyetindeki bölgelerde tahıl silolarını ve başka hedefleri imha etti, IŞİD savaşçılarının yalnızca yaralanmasına sebep olurken sivillerin ölümüne sebep oldu.

 

Yanlışlıkla mı? ABD liderliğindeki savaş uçakları Suriye'de tahıl silolarını bombaladı, siviller öldü

 

 

Russia Today

 

 

Suriye'deki savaşı izleyen bir kuruluşa göre, ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin hava saldırısı, Suriye'nin kuzeyinde ve doğusunda “İslam Devleti”nin hakimiyetindeki bölgelerde tahıl silolarını ve başka hedefleri imha etti, IŞİD savaşçılarının yalnızca yaralanmasına sebep olurken sivillerin ölümüne sebep oldu.

 

Geceyarısı gerçekleşen bombalamalar, Suriye'nin kuzeyinde militanların kontrolünde bulunan Menbic kasabasındaki değirmenleri ve tahıl depolama tesislerini vurdu. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Pazartesi günü, koalisyon güçlerinin muhtemelen bu yapıları “İslam Devleti”nin stoklarına benzettiğini söyledi. 

 

Reuters'a göre ABD ordusu Pazartesi günü ilerleyen saatlerde iddialara yanıt vererek, “İslam Devleti”ne ait araçların tahıl depolama tesisinin çok yakınında bulunduğunu ve sivil ölümleri olduğuna dair kanıt olmadığını söyledi.

 

Amerika Birleşik Devletleri ve Arap müttefikleri geçen haftadan beri Suriye'de, geçen aydan beri de Irak'ta “İslam Devleti”ne ve öteki cihadçı gruplara karşı hava saldırıları düzenliyor. Koalisyon güçlerinin bombalama kampanyasının amacı, üsler, savaşçı güçler ve tedarik hatları da dahil olmak üzere “İslam Devleti”nin operasyonlarının belinin kırılması olarak ifade ediliyor. El Kaide'den kopan ve bölgede 30 bin kadar savaçısının olduğu aktarılan grup, 2011'de Suriye iç savaşının başlamasından beri Suriye'nin ve Kuzey Irak'ın geniş bölgelerinin kontrolünü ele geçirdi. Grup, IŞİD olarak da biliniyor.

 

Gözlemevi'nin, Suriye çapındaki kaynaklardan oluşan bir ağının olduğunu iddia eden başkanı Rami Abdülrahman, Menbic'deki tahıl depolarının tahrip edilmesinin sadece sivilleri öldürdüğünü söyledi.

 

Pazartesi günü, "Ölenler, silolardaki işçiler. Onlara halka yiyecek tedarik ediyorlardı" diyen Abdülrahman, kesin bir ölü rakamı veremedi.  

 

AP'ye göre Abdülrahman, hava saldırılarının "orada depolanan yiyecekleri yok ettiğini” de ekledi. Reuters da, AP de bu iddiaları hemen teyit edemedi.

 

İngiltere merkezli Gözlemevi 2006 yılında kuruldu ve temel olarak, Suriye'deki Başkan Beşar Esad hükümetine karşı.

 

Menbic, batıda bölünmüş Halep şehri ile, Türkiye yakınlarında bulunan ve  Suriyeli Kürt güçlerin kontrolünde bulunan kuzey sınır kasabası Kobani'nin arasında yer alıyor. Kobani'yi ele geçirme peşinde olan “İslam Devleti”nin saldırıları, on binlerce Kürt'ü başka yerlere sığınmak zorunda bıraktı.

 

Resmi olarak ABD liderliğindeki koalisyon güçleriyle müttefik olmayan, ancak ortak düşmanları olan “İslam Devleti”ne düzenlenecek saldırılardan yarar sağlayacak olan Suriye ordusu da Pazar gecesi Halep vilayetinde hava saldırıları düzenledi ve Gözlemevi'nin iddiasına göre Halep şehrinin batı noktalarını varil bombalarıyla ve başka ağır silahlarla vurdu. Suriye güçleri ayrıca batıdaki Hama şehrini de hedef aldı. 

 

Gözlemevi'ne göre ABD liderliğindeki bombalama kampanyası ayrıca Suriye'nin doğusundaki Deyrü'z-Zor şehrinde “İslam Devleti” tarafından kontrol edilen bir doğalgaz tesisini de vurdu ve grubun pek çok üyesinin yaralanmasına sebep oldu. Gözlemevi, hava saldırılarının Humus'ta bulunan ve pek çok şehre elektrik veren ve petrol sahası jeneratörlerine enerji sağlayan bir güç istasyonunu besleyen Kuniko doğalgaz tesisini hedef aldığını söyledi. 

 

Amerika Birleşik Devletleri ve müttefikleri, “İslam Devleti”nin kontrolünde bulunan gelir getirici petrol tesislerinin bombalama kampanyasında öncelik olduğunu söylemişlerdi.

 

ABD ve koalisyon güçleri ayrıca kuzeydoğudaki Haseke şehrinin bazı bölgeleri ile, grubun temel kalesi olan kuzeydeki Rakka şehrinin dış kısımlarındaki bazı bölgeleri de bombaladı.

 

AP'ye göre eğer Gözlemevi'nin kaynakları Menbic'deki sivil ölümleri konusunda doğru söylüyorsa, bu, kuruluşun daha önce, koalisyon güçlerinin bombalamalarında öldüğü aktarılan 19 sivile eklenmelidir.

 

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Pazar günü, yerel sakinlerin, 23 Eylül günü İdlib vilayetine bağlı Kafr Derian kasabasında bir ABD füze saldırısında en az beş sivilin – iki kadın ve beş çocuk – öldüğünü doğruladığını söyledi. Grup, saldırıda iki adamın da öldüğünü, ancak bunların aşırıcı savaşçılar olduğunu söyledi.

 

HRW Ortadoğu direktör yardımcısı Nedim Huri, "Amerika Birleşik Devletleri ve Suriye'deki müttefikleri, sivillere zarar gelmesini engellemek için mümkün olan bütün önlemleri almalıdır" şeklinde konuştu.

 

Huri, "ABD hükümeti, sivillerin ölümüne yol açan olası kanunsuz saldırıları araştırmalı, bunlar hakkında kamuoyuna açık raporlar hazırlamaları ve yanlış yapılması durumunda uygun tazmin önlemleri uygulama sözü vermelidir" dedi.

 

 

www.medyasafak.net