İsrail’in Gazze’deki utanç verici yenilgisinin açığa çıkardıkları

İsrail’in Gazze’deki utanç verici yenilgisinin açığa çıkardıkları
Videoda, Hamas’ın tank savar füzesini ateşlemeyi biri hariç tüm askerlerin otobüsü terk etmesinden sonraya bıraktığı görülüyordu. Bu durum İsraillileri tehdit için kullanıldı. Öte yandan, Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah da bu tank savar füzelerinin Gazze’ye Hizbullah tarafından sokulduğunu söyledi.

 

 

Robert Inlakesh

 

 

Ahtribune.com

 

 

15 Kasım 2018

 

 

İsrail, Gazze'deki Filistin direnişinin eliyle utanç verici bir yenilgiye maruz kaldı. Bu tarihsel utanç İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lierberman'ın istifasına, İsrail'de savaşın devam etmesini talep eden kitlesel gösterilere ve İsrail hükümetinin şimdilerde kara kara ne yapacağını düşünmesine yol açtı.

 

 

İsrail'in bu derece üzen şey neydi peki?  

 

1. İsrail, Gazze'deki özel kuvvetler operasyonunda başarısız oldu, eylem bir İsrail ve Hamas komutanının ölümüyle sonuçlandı ve müteakip saat ve günlere yayılacak bir çatışmayı doğurdu. İsrail, Hamas'ın el-Kassam Tugaylarının komutanlarından Nur Baraka'yı kaçırmak ve muhtemelen de böylece “esir takas anlaşması” -çatışmada ölen ve Hamas'ın elinde olan İsrail askerlerinin cesetleri karşılığında- yapmak istiyordu. İsrail fena çuvalladı ve İsrail basını onların bu başarısızlıklarına ışık tuttu.

 

2. Gazze'den fırlatılan misilleme roketleri İsraillileri korkuttu ve en az 150 aileyi evlerini bırakıp kaçmaya mecbur bıraktı. Gazze'den yapılan roket ateşi geçmiş saldırılardan daha fazla zarara yol açmış gözüküyor.

 

3. Hamas, bir İsrail otobüsünü tahrip etmek için tank savar füzesi kullandı. Hamas, İsrail'in otobüsün sivilleri taşıdığını iddia etmesini bekledikten sonra otobüsün askeri personelle dolu olduğunu gösteren bir de video yayınladı. Videoda, Hamas'ın tank savar füzesini ateşlemeyi biri hariç tüm askerlerin otobüsü terk etmesinden sonraya bıraktığı görülüyordu. Bu durum İsraillileri tehdit için kullanıldı. Öte yandan, Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah da bu tank savar füzelerinin Gazze'ye Hizbullah tarafından sokulduğunu söyledi.

 

4. Filistin İslami Cihad Hareketi (PIJ) al-Mayadeen TV'ye sızdırdığı bir videoda Şubat ayında gerçekleştirilen bir operasyonu açığa çıkardı. Video bayrak deliğine yerleştirilen bir patlayıcı ile pek çok İsrail askerinin öldürülüşünü gösteriyordu. Bu operasyon, büyük utanç yaşayan İsrail ordusu tarafından gizlenmişti.

 

5. İsrail kamuoyu gösteriler düzenleyerek hükümetinin Gazze ile savaşa girmesini istiyor. İsrail halkı ve medyası hükümetlerinden şüphe duyuyor ve güvenmiyorlar.

 

6. İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman, Gazze ile varılan ateşkesin ardından istifa etti. Bu durum Filistin direnişinin İsrail siyasetine etki edecek güce sahip olduğunu kanıtladı.

 

 

İsrail'in Gazze'deki çatışması sonrasında ne öğrendik?

 

1. İsrail kırılganlığını, zayıflığını göstermiş oldu. Filistin direniş fraksiyonlarının kolay bir şekilde İsrail'deki tüm politik sistemi sarsabildiği gerçeği, İsrail'in istikrarlı bir ülke olmadığının ve kolayca sarsılabileceğinin göstergesidir.

 

2. İsrail kendi nüfusunun savaş taraftarı olduğunu herkese gösterdi. İsrail, son üç gündür tüm ülkede düzenlenen, hükümete savaş başlatma çağrısı yapan gösterilerle çalkalanıyor. İsrail'in savaşa girip Gazze'yi ezemediği gerçeği halkını kudurtuyor ve bu durum toplumun durumunu yansıtıyor. Herhangi bir internet platformuna göz atan biri, gururları kırılmış İsraillilerin hükümetlerine Gazze'ye girip yok etme çağrısında bulunduklarını rahatlıkla görebilir.

 

3. İsrail toplumu kendi askeri kapasitelerinin sınırları hakkında bir bilgiye sahip değil. İsrail'in Gazze'de yapabileceği tek şey buradaki sivil nüfusun önemli bir bölümünü katletmektir sadece. İsrail'in kendisinin çok büyük askeri kayıplar vermeksizin Hamas'a ciddi bir zarar verme imkânı bulunmuyor. İsrail halkı asker ölümlerini desteklemeyecektir ve buna rağmen Hamas'ı askeri olarak ortadan kaldırmayı istemesi bu gerçeklikle uyumlu değil.

 

4. İsrail'in artık bir “caydırıcılık kapasitesi” yok. İsrail'in tüm Arap komşularını askeri gücüyle ezebilme kapasitesine sahip olduğu iddiasının tamamen gerçekdışı, yalan olduğu bugünlerde açığa çıkıyor. Suriye'den Lübnan'a ve şimdi de Gazze'de, İsrail'in bir zamanlar inandığı askeri güce sahip olmadığı anlaşıldı.

 

 

Peki şimdi ne olacak?

 

İsrail Başbakanı bugünlerde köşeye sıkışmış durumda. Hükümetinin diğer üyelerinin aksine Gazze'ye yapılacak bir savaşın sonuçlarını iyi biliyor. Bununla birlikte, son birkaç günde gerçekleşen hadiseler yüzünden Netanyahu'nun kendi destekçilerini tekrar kazanabilmek için bugün tek bir seçeneği var.

 

Netanyahu savaşa girmezse İsrail'de politikacı olarak bitmiş olacak. Eğer savaş kararı alırsa ya zafer kazanacak ve iktidarını sürdürecek, ya da tamamen başarısız olacak ve ülkesini yok oluşa yaklaştıracak.

 

Benjamin Netanyahu için, kendisinin gerçekte ne olduğunu açığa çıkaracak karar anı geldi.

 

 

Çeviri: Medya Şafak