Hizbullah içerisindeki Hıristiyan, Sünni ve Şiiler: Saraya el-Mukaveme

Hizbullah içerisindeki Hıristiyan, Sünni ve Şiiler: Saraya el-Mukaveme
Gündüz tesisatçılık yapan Osman akşamları Hizbullah'ın mezhepsel olmayan askeri kanadı Saraya el-Mukaveme (Direniş Tugayları) savaşçısı. Dini -ya da dinsizliği- onları Hizbullah’a katılmaktan alıkoyanlar için Hizbullah’ın hal çaresi, Sünni, Şii vs. Lübnanlı savaşçıların İsrail ve Suriye’de ortak düşmanlarla mücadele etmesi için Saraya’nın kurulması oldu.

 

 

Alessandria Masi

 

 

International Business Times

 

 

04.11. 2015

 

 

BEKAA VADİSİ, Lübnan - Osman Sünni bir Müslüman. Şii militan grup Hizbullah ile birlikte savaşıyor ve Osman için bu bir çelişki değil. Bölgenin geri kalanını -Suriye, Irak, Yemen ve Libya'yı- paramparça eden mezhepsel çekişmeler, Lübnan-Suriye sınırındaki bu Sünni ağırlıklı dağlık bölgeye hâkim olan Lübnan milliyetçiliği nezdinde ikincil bir mesele.

 

Tüm ailesi Sünni olan ve Hizbullah'ı destekleyen Osman, International Business Times'a verdiği demeçte “Lübnan benim ülkem... Ben vatanseverim. Direnişe katılmak istedim, Hizbullah geldi ve direniş ideolojisini sundu” diyor. “Burada mezhep meselelerinden bahsetmiyoruz.”

 

Gündüz tesisatçılık yapan Osman akşamları Hizbullah'ın mezhepsel olmayan askeri kanadı Saraya el-Mukaveme (Direniş Tugayları) savaşçısı. Dini -ya da dinsizliği- onları Hizbullah’a katılmaktan alıkoyanlar için Hizbullah’ın hal çaresi, Sünni, Şii vs. Lübnanlı savaşçıların İsrail ve Suriye’de ortak düşmanlarla mücadele etmesi için Saraya’nın kurulması oldu.

 

Harekete katılanlar yalnızca Sünni Müslümanlar da değil: Hizbullah’ın silahlı direnişine, Hıristiyanlar ve dini amellerini yapmayan Şiiler de bu mezhep üstü tugay aracılığıyla katılabiliyorlar.

 

Sünni gruba üye olan Sami Ramadan, "Saraya el-Mukaveme aşırılık yanlısı olmayan insanlar için kuruldu” diyor. “Hizbullah üyesi dindar olmalı, ancak Lübnan'da bölünmüş durumdayız, öyleyse neden direnebilecek tek yapı Hizbullah olsun? Hizbullah bu [tugayı] işte bunun için, herkesin katılabilmesi için oluşturdu.”

 

Osman’ın her yerde yanında taşıdığı saldırı tüfeği Hizbullah tarafından sağlanmış. Anavatanını yerel Sünni aşırılık yanlılarına karşı savunmaya veya komşu Suriye'deki çoğunluğu Sünni olan muhalefet karşısında savaşmak için Şii örgütle birlikte hareket etme çağrısına her zaman hazır olduğunu söylüyor.

 

Hizbullah, Suriye ihtilafında yıllardır Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve diğer İran destekli Şii milislerle birlikte savaşıyor, ancak yakın zamanda Saraya birliklerini de sahada konuşlandırmaya başladı.

 

Suriye'de Saraya savaşçıları ön saflarda savaşmıyorlar, öncelikli olarak lojistik ve sembolik rolleri olan küçük birimler oluşturuyorlar; farklı dinî gruplarla uyum içinde olmak, Hizbullah'ın Sünni ve Hristiyan bölgelerine dinî kaynaklı çatışma riski almadan girmesine izin veriyor.

 

Saraya'daki Sünniler, Hıristiyanlar ve diğer mezhepliler Şii Müslümanlar ile aynı kamplarda eğitim görüyor. Aynı askeri eğitimi alıyorlar, ancak kursu tamamladıklarında iki grup ayrı isimler ve üniformalar kullanıyor. Hizbullah bayrağı altında birleştikleri tek zaman çatışma anları.

 

Suriye'de binlerce Hizbullah askeri savaşırken, Saraya savaşçılarının çoğu evde kaleyi tutuyor. Osman "Suriye çağrısını bekliyor" ama önce evini IŞİD grubunu destekleyen komşu Sünni köylerine karşı savunmaya hazırlanıyor.

 

"Onlar buraya gelmeden onlarla savaşmak istiyorum ve her yerde terörle mücadele etmek benim görevim."

 

Yeni üyelere askeri eğitimde eşit muamele ediliyor, ancak tugaylar farklı bir ideolojik eğitim alıyorlar. Ramazan, Hizbullah'ın ideolojisi Şii İslam'ın öğretilerine dayanıyor, Saraya ise savaşçılarına düşmanlarının "Siyonistler ve tekfirciler olduğunu" vurguluyor, diyor.

 

Hizbullah'la bağlantılı bir Sünni birliğin Baalbek'teki namlı lideri Hamza Akl Hamieh ise IBT'ye “Lübnanlı Sünni savaşçılar Suriye'ye, Hizbullah tarafından emredildiği için girdiler. Hizbullah'la birlikte ve Hizbullah kıyafetiyle gidiyorlar” şeklinde konuştu.

 

Lübnan Kalesi Tugayları'nın lideri olan Hamieh, eskiden Hizbullah ile gerginlik yaşayan silahlı bir Şii siyasi parti olan Emel Hareketi'nin başkanıydı. Hamieh, 1979 ile 1982 yılları arasında en az altı uçak kaçırma olayını gerçekleştiren ünlü bir şahsiyettir. Hizbullah ile yeniden bir araya gelerek Baalbek'teki Sünnilerin Suriye'de savaşabilmesi için Kale Tugayını kurdu.

 

Hamieh, "Buradaki insanlar tüccardır ve işleri rejimle bağlantılı olduğundan buradaki Sünniler IŞİD karşısında savaşmayı kabul ettiler. Burada bu bir ölüm kalım meselesidir" diyor.

 

Son zamanlarda Hizbullah'ın kalesi haline gelen ve eski bir Fenike kenti olan Baalbek, Bekaa Vadisi'nde yer alıyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan şehir, 2006 Savaşı sırasında İsrail güçleri tarafından defalarca hedef alındı, düzinelerce sivil öldürüldü ve sakinlerinin çoğu bölgeyi terk etmeye zorlandı.

 

Burada yaşayanların çoğu, Hizbullah'ı ülkelerini İsrail işgalinden kurtarmakla övüyor ki hiç şüphesiz kendilerinin mezhepsel olmayan desteklerinde bu da etkili olmuş. Ramazan, Baalbek'teki direniş ideolojisi Hizbullah'ın kurulmasından önce de vardı, diyor. “Lise iktisat öğretmeni daha önce Baalbek belediyesinin Sünni temsilcisiydi ve Hizbullah kurulmadan on yıl önce, 1970'lerin başından beri İsrail'e karşı direniş çabalarını destekleyen Lübnanlı bir siyasi grup olan Suriye Sosyalist Ulusal Partisi'nin üyesiydi.”

 

Ancak bölgedeki her Sünni Hizbullah'a âşık değil veya Saraya'nın aynı hedeflere sahip olduğuna ikna olmuyor. Hebariye Camii imamı Şeyh Abdülhekim bu yılın başlarında Now Lebanon’a “Hizbullah, Sünni toplumdan genç erkeklere onları Saraya’ya kaydetmek için para ödüyor ve onları İsrail düşmanıyla savaştıklarına ikna ediyor. Aslında onları bize karşı kullanıyor diye endişeleniyoruz. Hizbullah daha yokken biz İsrail ile savaşıyorduk” diye konuşmuştu.

 

Osman ve Ramazan, Saraya el-Mukaveme'deki rolleri için kendilerine ödeme yapıldığını doğruluyorlar, ancak ikisi de Hizbullah gibi aylık maaş almıyor. Ana endişelerinin IŞİD ve diğer Sünni aşırılık yanlısı grupların destekçileri olduğunu söylüyorlar.

 

Ramazan, geçen yıl Saraya’daki Sünni savaşçıların sayısının arttığını kaydediyor: "Çünkü sınırın öte tarafındaki barbarları [IŞİD] görüyoruz. Düşmanla onun evinde savaşmak, evinize vardığında savaşmaktan daha kolaydır.”

 

 

 

 

Medya Şafak