Israelnatioanalnews: İran ve Dördüncü Gazze Savaşı

Israelnatioanalnews: İran ve Dördüncü Gazze Savaşı
Dolayısıyla, bu son Gazze Savaşı'nın arkasındaki büyük resim, İsrail'in sadece iki Filistinli örgütle savaşmadığıdır. Buradaki asıl savaş, Yahudi devletini yıkma sözü veren ve bunu farklı şekillerde başarmaya çalışan İran'a karşıydı.

 

 

İran ve Dördüncü Gazze Savaşı

 

israelnationalnews

 

Yochanan Visser

 

23 Mayıs 2021

 

 

Benim “Dördüncü Gazze Savaşı” diye adlandırdığım son çatışma hakkında çok şey yazıldı, İran'ın bu savaştaki rolüne ise daha az değinildi.

 

Aslında İran, savaşı kışkırtmada ve Hamas ile Filistin İslami Cihadı’nın buna hazırlanmasında çok önemli bir rol oynadı.

 

İran'ın Baş Lideri Ayetullah Ali Hamaney, savaş öncesindeki haftalarda Kudüs ve Batı Şeria’daki Arap kitleleri kışkırttı, Filistinli Arapları El Aksa Camisi’ni savunmaya çağırdı ve İsrail'i "terörist üs" olarak lanetledi.

 

İran savaş sırasında Hamas'a ayırdığı fonlarını artırdı ve şu anda yalnızca Hamas'a ayda 30 milyon dolar ödüyor. İran, aşağıda göreceğimiz gibi Hamas’a paranın yanı sıra başka şekillerde de yardım ediyor.

 

İslami Cihad çok daha fazlasını alıyor ve üstelik sadece para olarak da değil. İslami Cihad liderlerinden biri olan Ramez el-Halabi, Irak'taki El Ahd TV'ye verdiği röportajda, örgütünün İslam Devrimi Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü'nden silah, eğitim, para ve hatta yiyecek aldığını söyledi. (bkz. https://medyasafak.net/haber/3077/filistin-islami-cihadi--tel-aviv-e-yagdirdigimiz-fuzeler-silahlarimiz )

 

İslami Cihad lideri Ziyad al-Nakhala, Lübnan Al-Mayadeen TV Kanalına şunları söylediğinde benzer şekilde açık sözlüydü: “Tüm konvansiyonel silahlar Hacı Kasım Süleymani aracılığıyla Gazze'ye ulaştı. Hizbullah, Suriye ve tüm Direniş Ekseni bunların taşınmasında rol oynadı.”

 

İran, geçtiğimiz hafta Ürdün ile İsrail sınırına Suriye'den bomba dolu bir drone göndererek Filistinli Arap örgütleriyle yapılan son savaşa doğrudan dahil olmaya çalıştı.

 

Tıpkı birkaç yıl önce, İran'ın İsrail hava sahasına ilk kez bir insansız hava aracı gönderdiği zaman gibi, son İHA da İsrail'in Beyt Şin kasabası yakınlarında İsrail ordusu tarafından düşürüldü.

 

Başbakan Benjamin Netanyahu, geçen hafta Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile yaptığı görüşmede, düşürülen dronun İran’a ait olduğunu açıkladı.

 

İran; Hamas ve İslami Cihad’ın roket ve füze cephaneliklerinin oluşturulması söz konusu olduğunda araçsal olmaktan çok daha fazlasıydı. Bugün Gazzeli örgütlerin kendi füzelerini yapabildikleri doğrudur. Hamas'ın 250 kilometre menzilli orta menzilli füzesi Ayyaş bile Gazze'de yapıldı, ancak bu süreçte İran'ın yardımı çok önemliydi.

 

Hamas’ın İran temsilcisi Halid Qaddoumi Al-Monitor’a “İran İslam Cumhuriyeti bir tarafta bilgi ve uzmanlık aktarmakta, diğer yandan da roket taşımakta çok yardımcı oldu” dedi.

 

İran'ın, Hamas'ın böylesine ileri teknolojiyi üretmek için kendi lokal yeteneklerine güvenmesine yardımcı olduğunu da sözlerine ekledi.

 

Geçen yıl Eylül ayında El-Cezire TV, 80 kilometre menzile ve 175 kilogram patlayıcıyla doldurulmuş savaş başlıklarına sahip İran roketlerini bir araya getiren Hamas'ın Gazze'de çekilen görüntülerini içeren bir belgesel yayımlamıştı. (bkz. https://medyasafak.net/haber/2971/hamas--iran-gazze-ye-binlerce-kilometre-oteden-kornet-ve-fecr-fuzeleri )

 

Hamas ve İslami Cihad, İsrail'e karşı verdiği on bir günlük savaş sırasında İran yapımı Siccil ve Bedir-3 füzelerini de kullandı. (Bedir-3 füzesi ve özellikleri hakkında bkz.  https://medyasafak.net/haber/2729/kornet-leri-filistin-e-hizbullah-soktu--yeni-iran-fuzesi-bedir-3-dire )

 

Aynı şey, Hamas'ın savaş sırasında en az iki kez kullandığı ve bir İsrailli askerin ölümüyle sonuçlanan Kornet tanksavar füzesi için de geçerli. Bu füzeler, İran onları Sudan'a gönderdikten sonra Sina Yarımadası üzerinden Gazze'ye ulaştı.

 

Hamas'ın Kornet'i ikinci kullanışı, savaşın son gününde bir IDF otobüsüne füze attığı zamandı. Füze otobüsün arkasını tahrip etti ancak kendisine şarapnel isabet eden ancak ciddi şekilde yaralanmayan bir asker dışında kimseye bir şey olmadı.

 

Otobüsün şoförü daha sonra, Kornet'in aracına çarpmasından birkaç dakika önce Gazze sınırı yakınlarında yaklaşık otuz IDF askerini indirdiği için bir mucize gerçekleştiğini söyledi.

 

Öte yandan Hamas ve İslami Cihad’ın Gazze topraklarında inşa ettiği yeraltı tünel kompleksi olan sözde “Metro” da, İran ve Lübnan Hizbullahı'nın yardımı olmadan vücut bulamazdı.

 

Hamas'ın ve İslami Cihad’ın militanları ve mühendisleri, Lübnan ve Suriye'de Hizbullah ve Kudüs Gücü'nden eğitim aldılar ve daha sonra yeni edindikleri bilgileri tünel projesini ilerletmek ve daha uzun menzilli, daha iyi füzeler üretmek için kullanmak üzere Gazze'ye döndüler.

 

İranlılar ayrıca Gazzeli örgütlere saldırı dronları geliştirmelerinde yardımcı oldular. İsrail ile son çatışmada, Kamikaze insansız hava araçları birkaç kez kullanıldı ancak IDF tarafından düşürüldüler.

 

İran'ın büyük bir insansız hava aracı programı var ve elinde “Gazze” adında yeni bir insansız hava aracı türü olduğunu açıkladı. Bu İHA'nın 2.000 kilometre menzili var.

 

Dolayısıyla, bu son Gazze Savaşı'nın arkasındaki büyük resim, İsrail'in sadece iki Filistinli örgütle savaşmadığıdır.

 

Buradaki asıl savaş, Yahudi devletini yıkma sözü veren ve bunu farklı şekillerde başarmaya çalışan İran'a karşıydı.

 

İran ayrıca -Hizbullah aracılığıyla- Batı Şeria’da ve kuzey İsrail'de yeni terör grupları yaratmaya çalışıyor.

 

 

Çeviri: Medya Şafak